Painekattilalla kypsentäminen säästää aikaa ja energiaa sekä säilyttää ruoan aromit sekä vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet. Painekattila on monipuolinen valmistusastia. Sillä voi kypsentää vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, palkokasvit, viljat, lihat ja kalat eikä kypsennyksessä tarvitse käyttää rasvaa. Painekattilalla valmistuvat nopeasti niin keitot, muhennokset, lisukkeet, vauvanruoat, hillot kuin mehutkin ja sillä voi jopa sulattaa pakasteita. Painekattilalla voi kypsentää yhtä aikaa eri kypsymisajan vaativia ruoka-aineita. Tällöin kypsennys aloitetaan pisimmän kypsymisajan vaativalla ruoka-aineella, kypsennys keskeytetään (toimi painekattilan käyttöohjeen antamalla tavalla) ja lisätään lyhyemmän kypsennysajan vaativat ruoka-aineet ja jatketaan kypsennystä.
Painekattila sulkeutuu ilmatiiviisti, jolloin ruoka pääsee kypsymään yli 100°C lämpötilassa. Tämä säästää aikaa jopa 70% tavalliseen kypsentämiseen verrattuna. Normaalisti pitkää kypsytystä vaativien ruoka-aineiden (esimerkiksi kuivatut pavut, juurekset, pitkän haudutusajan vaativat lihanosat) kypsennys painekattilassa säästää energiaa 60-70% ja lyhyttä hauduttamista vaativat ruoka-aineet noin 30-40%. Painekattilassa kypsentäminen säilyttää erinomaisesti ruoan aromit, sen oman maun ja värin. Lyhyt kypsennysaika ja ilmatiiveys säilyttävät ruoan tärkeät vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet, jolloin ruoka on myös ravitsevampaa.
Painekattilan kokoa valittaessa kannattaa ottaa huomioon, että painekattilan tilavuudesta saa täyttää enintään 2/3 ja nestettä pitää olla vähintään ¼ litraa, jotta sen toiminta ei häiriydy. Erittäin vaahtoavia tai laajenevia ruoka-aineita kypsennettäessä, kuten esimerkiksi lihaliemet, pavut, kivettömät hedelmät tai sisäelimet, painekattilan saa täyttää enintään puolilleen.
Painekattilalla keitettäessä voi valita hellävaraisen kypsennysasteen tai nopean kypsennysasteen. Hellävaraista kypsennysastetta käytettäessä lämpötila nousee noin 110°C:n ja paine 45kPa:n. Hellävaraista kypsennysastetta kannattaa käyttää vihannesten, hedelmien tai kalan valmistukseen, jolloin aromit ja ravintoaineet säilyvät paremmin. Nopeaa kypsennysastetta käytetään muiden kuin edellä mainittujen ruoka-aineiden kypsennykseen. Nopeassa kypsennysasteessa lämpötila nousee noin 119°C:n ja paine 95kPa:n. Nopea kypsennysaste säästää erittäin paljon aikaa ja energiaa. Painekattilan ohjekirjan mukana on ruoka-ainekohtainen kypsennysaikataulukko, josta saa ohjeistusta sopivasta kypsennysasteesta ja –ajasta.
http://startcooking.com/pressure-cookers-the-original-microwave
Teollinen tuotanto käyttää autoklaavia, jättikokoista säiliön näköistä painekattilaa.
Painekattilan filosofia
autoklaavi
1
313
Vastaukset
- homecooking
ulkotuotantoa http://homecooking.about.com/library/archive/blpressurecook.htm
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 871496
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla101370- 741135
- 1131086
- 651044
- 68921
Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan
Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n251867- 65862
- 32777
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o12731