Miten kannattaisi toimia tuollaisen pihasaunan kanssa talvella, kun siinä ei ole muuta lämmitystä kuin sähköpatteri pukuhuoneessa. Ei siis mitään lattialämmityksiä eikä muitakaan. Vesi tulee omasta porakaivosta varaajaan. En aio käyttää saunaa talvella ollenkaan.
Tulevan talven sähkönkulutus pelottaa.
Onko saunassa pidettävä välttämättä MITÄÄN lämpöä jos putkista ja varaajasta saa vedet pois? Rakennus vaikuttaa joitakin vuosikymmeniä vanhalta, saunan puolella laatat sekä lattiassa että suihkunurkkauksen seinissä.
Muuttaessamme tänne pukuhuone haisi ja oli kostea, sitä on hiukan remontoitu ja siistitty ja haju on ainakin nyt kesällä ollut ihan raikas.
Mitä tekisin?
Pihasaunasta
6
210
Vastaukset
- Kukaanko
Eikö kukaan voi auttaa? 😐
- grewq
No jos sauna ei ole talvi käytössä eikä vesien jäätymiselle ole vaaraa miksipä tuota lämmittää pitäisi? Jos on vesivaraajia, suihkuja tms. pitää vain muistaa valuttaa kaikki vesi pois
- kylmäksi_vaan
Jep, ns. peruslämmön ( 7 tjsp.) ylläpito vuoden läpi a) vie paljon sähköä b) ei kuitenkaan onnistu. Hyvinkin todennäköistä, ettei yksi pieni patteri jaksa koko rakennusta pitää "tulipalopakkasilla" plussan puolella. Joten ne vesisysteemit on joka tapauksessa pakko tyhjentää, muutoi käy hassusti, jos/kun tulee niitä -30 kelejä.
Enempi tuollainen kuulostaa kuin patteri olisi asennettu vain satunnaista syys & kevätkäyttöä helpottamaan.
Jos sitä rakennusta haluaa vähän parempana pitää, siis niin ettei esim. tuo "mummonmökin haju" palaa talven aikana, niin sitten siellä voisi kokeilla ns. kuivanapitolämmitystä. Googlettelemalla löytyy lisätietoa. Taitaa vaan kuivanapitolämmitykseenkin upota useampi tuhat kWh, jos sitä pitää syksystä kevääseen päällä, mutta jos nyt alkuun vain kaikkein kosteimpien kelien yli? - Esi_merkki
Pieni peruslämpö ei vie paljoa sähköä ellei koko rakennus ole ns. "harakanpesä". Vasta, kun aletaan lämmittämään yli 17 asteen sähkönkulutus lisääntyy merkittävästi.
Käy vaikka silloin tällöin poltamassa saunassa muutama pesällinen puita, nostaa lämmöt ainakin hetkellisesti ja poistaa hyvin kosteutta jos sitä on sisälle kertynyt. - kylmäksi_vaan
Peruslämpö vie paljon sähköä. Puheenaiheena on erillinen pihasaunarakennus, joten studioraati veikkaa runkomateriaaliksi hirttä. Ja kun kyseessä vielä lienee just tällainen tyypillinen n. 20 m² sauna tupa, niin tuskin sitä järeästä hirrestä on tehty. Joten seinän lämmöneristyskyky voi olla samaa suuruusluokkaa kuin moderneilla ikkunoilla (U-arvo n. 1).
Siinä käy helposti niin, että 1 kW eli sen patterin täysi teho tarvitaan jo vajaan 10 °C pakkasella ja -30 °C keleillä pitäisi tehoja olla useampi kilowatti estämässä sisälämpötilaa laskemasta pakkaselle.
Tällainen sauna on nykyään aina "harakanpesä" uudisrakennuksiin verrattuna. Moderni omakotitalo pysyy lämpimänä samoilla tehoilla, mutta on sitä seinien yms. lämmönerityksessä "pientä" eroa. Koita nyt vähän isekin aivojasi käyttää. Ns mökki-ikkunan U-arvo liki 3, seinän umpiosa 1 jne. Vertaa tämän päivän vaatimukseen.
- ton.de
Jos käyttää talvella ja on laattalattia, on peruslämpö syytä pitää, muuten laatat irtoaa. Vesi menee joka tapauksessa saumoista laattojen alle ja jäätyy, nostaa laatat irti. Ellei pakkasella käytetä, pärjää ilman lämmityksiä kun vaan laskee vedet pois putkista ja varaajista.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 682640
- 622582
- 681772
- 241597
- 201520
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91460- 151372
- 381223
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81177- 251096