Onko psyyken sairaus aivoperäistä?

AivotJaSairaus

Olenko oikeassa olettamuksessani, että psyykkiset oirehtimiset ovat aivoperäisiä, siis käytännössä ruumiillisia?
Perustelisin olettamustani seuraavanlaisilla seikoilla:
1. Mielestäni aivojen sähköiset ja välittäjäaineiden ym. aivoreseptorien jne toiminnot ovat voineet oppia väärät väylät ja siksi terapia voi ratkaista näitä ongelmia, kuten halvaus potilaallekin opetetaan uudet väylät aivoissa, että liikkuminen palautuisi.
2. Muodostuvatko harha aistimukset muös erilaisista aivojen virheellisistä toimintaradoista? Mielestäni näin on.
3. Koska aivoissa on myös tunne elämän keskus. Onhan selvää, että psyykkinen sairaus on syvästi tunneperäinen sairaus.
4. Jos lääkkeet voivat todistetusti auttaa psyykkisen sairauden hoidossa (mm. välittäjäaineet, kuten serotoniini) niin toki lääkkeet vaikuttavat aivotoimintaan.

8

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • totta.kai.on

      Mikä ei olisi aivoperäistä? Ei ihmisessä ole mitään biologiasta riippumatonta.

    • Niin sanottu psyyke on aivojen toimintaa. Virheelliset aivot tuottavat virheellisiä toimintoja.

      Virheet voivat olla aivoissa joko synnynnäisiä tai matkan varrella tulleita. Matkan varrella tulleita ovat esimerkiksi kemiallinen puute, kuten kilpirauhashormonin puute, kemiallinen liikatuotanto, kuten eräissä skitsofrenian muodoissa, viruksen aiheuttama tuhoutuma, kuten eräissä skitsofrenian muodoissa.

      Kaiken kaikkiaan vika voi kohdistua aivoissa mihin tahansa, josta on seurauksena, että joku hermorata tai hermoradat toimii liikaa tai liian vähän tai lopettaa toimintansa. Hermorata voi myös kytkeytyä väärin.

      Lääkkeillä pyritään joko vilkastuttamaan tai hitauttamaan hermoradan toimintaa. Ongelma on se, että lääkkeet vaikuttavat myös niihin hermoratoihin, joihin ei haluta vaikuttaa. Täten esimerkiksi skitsofrenian hoidossa pyritään neurolepteillä vaikuttamaan niihin hermoratoihin, jotka skitsofreniassa toimivat virheellisesti, mutta samalla vaikutetaan ekstrapyramidirataan, mistä on seurauksena jäykkyyttä ja vapinaa. Tulee siis ei-toivottuja sivuoireita, joita ehkä joudutaan lieventämään toisella lääkkeellä.

      Hermoradat toimivat eri välittäjäainella, joten lääkkeillä saadaan kuitenkin vaikutettua rataan enemmän kuin muihin. Esimerkki masennuksen hoidosta. Tiedetään masennuksen johtuvan välittäjäaineen puutteesta. Tällöin välittäjäainetta tai välittäjäaneeksi muuttuvaa kemikaalia nautitaan suun kautta, esim. trisyklistä antidepressiiviä. Koska kutakin välittäjäainetta poistaa ainekohtainen katalyytti, välittäjäainetta estetään poistumasta estämällä katalyytin toimintaa, käytetään siis estäjää eli inhibiittoria, MAO-estäjää, eli moamiini-inhibiittoria. Saadaan siis näin välittäjäaine- eli monoamiinipitoisuus kasvamaan.

      Koska hermoradan jatkoskohdassa, synapsissa, siirtyy välittäjäainetta viestinantajasolusta synapsiin, viestin jälkeen välittäjäaine imeytyy takaisin antajasoluun. Välittäja-ainetta, esim. serotoniinia lisätään synapsissa estämällä takaisinimeytymistä SSRI-lääkkellä eli selektiivisellä takaisinoton estäjällä.

      Menetelmiä on siis monia. Ne voivat vaikuttaa kemiallisen prosessin mihin tahansa vaiheeseen, mutta masennuksessa pyritään lisäämään välittäjäaineen pitoisuutta.

      Usein hermoratojen toimintaa ei voi saada kuntoon. Tällöin on tyydyttävä haitallisten seurannaisoireiden hoitoon. Ei esimerkiksi voida estää inhottavien mielikuvien tuloa tietoisuuteen, mutta voidaan lääkitä niin, että mielikuvat tuntuvat vähemmän inhottavilta, jopa samantekeviltä.

      Aivojen kemia tunnetaan vajaasti. Monien lääkeaineiden täsmällistä vaikutustapaa kemialliseen prosessiin ei tiedetä, mutta kokemus on osoittanut, että ne toimivat. Niinpä esimerkiksi kaksisuuntaisessa mielialahäiriössa on havaittu, että litiumkarbonaatti toimii tasaavasti, vaikkei tiedetä, miten se toimii.

      1. Väärät väylät syntyvät pitkäaikaisen harjaantumisen tuloksena. Psykoterapia on aivan liian vähäkestoista muuttaakseen väyliä oleellisesti.

      2. Kyllä. Osa hallusinaatioista johtuu myös siitä, että hermojen eristekerros, rasvatuppi, päästää läpi sähkövirtaa toiseen hermorataan. Esim. pitkälle kehittyneessä alkoholismissa eristekerros voi olla hapero.

      3. Osa psyykkisistä sairauksista on tunne-elämälle hyvinkin vaikeita. Osalta ihmisiä sairauden tunne puuttuu kokonaan. Näilläkin palstoilla vierailee jälkimmäisiä runsaasti.

      4. Vaikuttavat, ja vahvasti vaikuttavatkin.

    • newsmag

      Rennosti.m antoikin kattavan ja asiallisen vastauksen, johon ei juuri ole lisättävää.

      Viime vuosisadan alussa arveltiin, että oppiminen näkyy konkreettisesti aivojen rakenteellisina muutoksina. Se todistettiin joskus 1950-luvulla. Esimerkiksi ei-toivottavat käytösmallit voivat siis konkreettisesti muokata aivojen rakennetta ja toimintatapaa aivan neuronien välisistä yhteyksistä alkaen. Tällaisia ei-toivottavia muutoksia voivat olla addiktiot, fobiat ja neuroottiset käytösmallit.

      Käytösmallit ja eräät uskomukset voivat olla rakenteellisia ja siksi niiden muuttaminen pelkästään järkiperäisesti ei läheskään aina riitä. A

      Koska aivojen rakenteeseen voidaan vaikuttaa "neuroplastisesti", myös ei-toivottuja ominaisuuksia voidaan terapian avulla "neuroplastisesti" purkaa ja muokata. Siinä terapian hyöty käytännössä.

    • noituuttason

      - Ei ole, vaan kuppa-noita aiheuttanut !

    • voibolla

      Tunne elämän keskus. Se on keskeinenpaikka.

    • enäänestänyt

      Mikä aivotoimminnan häiriö altistaa ihmisen ryhtymään politiikkaan ja saa kuvittelemaan itsestään liikoja?

      • minierkki

        Tyhmyys, jos tietäisit että miten vähällä järjellä meitä hallitaan hämmästyisit.


    • himonsakullaki

      - asiantuntija lausunnon antamisen himo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2932
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      65
      2783
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1822
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1669
    5. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1657
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1600
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      22
      1533
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1297
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1263
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1259
    Aihe