Omituinen ongelma

ongelmia

Kirjoitan tälle palstalle nyt ensimmäistä kertaa, koska en oikein tiedä, että mistä muualtakaan neuvoa kysyisin. Elikkä, ongelmani on seuraava: lähetin jo hyvänaikaa sitten teokseni muutamalle kustantajalle. Eräs heistä vastasikin sähköpostitse hyvin pian, ja joitain viestejä vaihdettuamme hän totesi kustantavansa teokseni täyskustanteena. Olin tietenkin iloisesti yllättynyt ja tiedustelin, että kuinka yhteistyömme nyt sitten etenisi, mutta vastausta en ole saanut useiden viikkojen jälkeenkään, enkä myöskään kysyttyäni asiaa sittemmin toistamiseen. En kerrassaan mitään vastausta. Kyseessä on pienehkö kustantamo. Tämä hiljaisuus on hieman hämmentävää. Kuitenkin kustantaja vastasi alunperin minulle aina vuorokauden sisällä, kun keskustelua kävimme.

Mitä tästä mielestänne pitäisi ajatella? Onkohan kustantaja tullut katumapäälle? Jos on, niin olisi ollut reilua edes ilmoittaa asiasta. Koska tilanne nyt on mikä on, niin osallistuisin teoksellani mieluusti sopiviin kirjoituskilpailuihin, jos kustantajaa ei nyt sitten olekaan. Tulin kuitenkin ajatelleeksi, että sitooko tämä kummallinen, "ilmassa roikkuva" tilanne minua mitenkään?

Kaikkiaan kummastuttaa ja tympäiseekin, sillä yleensä kai kirjailijaksi tahtovat odottavat kärsimättömästi saavansa joko myönnön tai hylyn kustantajalta. Minä olen siis saanut myöntävän vastauksen ja sen jälkeen: täyshiljaisuus.

Kiitos, jos joku jaksaa lukea ja vielä vastata.

3

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ssoppp

      Mikset ole soittanut kustantajalle? Kustannustoimittaja voi olla sairauslomalla tms. Jos taas kyse on jostain yhden henkilön kustantamosta, niin silloinkin soittaminen kannattaa, jos on tullut yllättäviä tilanteita. Toiminta on voinut vaikka loppua.

      Et mielestäni ole sitoutunut mihinkään, jos ette ole edes työstäneet kässäriä yhdessä ettekä tehneet sopimusta. Ellet saa ketään kiinni, niin voit vielä ilmoittaa viestiketjun päätteeksi, että etsit kustantajaa muualta, kun mitään ei ole kuulunut.

    • aloittelevakirjailija

      Varsinaisesti ei ole kokemusta juuri kustannussopimuksista, mutta sopimusoikeudellisisa asioista aiemman työni pohjalta kylläkin, joten tässä muutama perusasia:

      Sopimusoikeudellisesta näkökulmasta et ole sitoutunut mihinkään, koska ei ole syntynyt kirjallista tai suullista sopimusta, eikä sopimuksen ei voida katsoa muulla tavoin syntynee (esim. kustantaja ole maksanut sinulle ennakkoa). Kuvailemasi tilanne ei velvoita juridisesti sen enempää sinua kuin kustantajaakaan. Se, että kustantaja ilmoittaa sähköpostissa haluavansa kustantaa teoksesi, ei vielä ole kustannussopimus. Se on vain ilmoitus kiinnostuksesta julkaista käsikirjoituksesi. Sopimuksen syntymiseen asti kumpi tahansa osapuoli voi laillisesti vetäytyä yhteistyöstä.

      Sinulla ei ole velvollisuutta hirttäytyä hiljaisuuteen vaipuneeseen kustantamoon, kun kerran sopimusta ei ole. Jos sinulle tarjotaan muualta diiliä, niin ilmoitat vain nykyiselle "kustantajallesi" luopuvasi koko hankkeesta. Jos hän tiedustelee syytä, niin se, ettei toistuviin yhteydenottoyrityksiisi ole vastattu, on jo harvinaisen hyvä syy luopua yhteistyöstä.

      Kirjoituskilpailuihin osallistumisen ratkaisevat kilpailun säännöt, joten ne kannattaa lukea huolellisesti. Kilpailuista voi aina vetäytyä kesken pois. Vetäytyä voi yleensä missä vaiheessa tahansa kisaa ennen tulosten julkistamista. Jos kuittaat palkintorahat, käsikirjoituksen julkaisuoikeudet siirtyvät useimmissa tapauksissa kilpailun järjestäjälle. Muista siis irtisanoa yhteistyösi kustantamon kanssa, vaikkei sieltä olisi tullut edes pariin vuoteen minkäänlaista vastakaikua yhteydenottoyrityksiisi. Sähköpostiviesti riittää, eikä ole kannaltasi merkitystä, reagoiko kustantamo siihen mitenkään.

      Joka tapauksessa sinun kannattaa ihan ensimmäiseksi soittaa kustantamoon ja tiedustella, missä mennään ja mikä on käsikirjoituksesi tilanne. Pienkustantamon kohdalla kyse voi olla mistä tahansa: toiminta on loppunut, kassassa ei juuri nyt ole rahaa ja suunnitellut julkaisut on pakko siirtää myöhäisempään ajankohtaan, ainoa kustannustoimittaja on sairastunut tai irtisanoutunut, kustantamon johtaja (ja samalla ainoa työntekijä) on ratkennut ryyppäämään, muut työt kiinnostavat kustannustoimintaa enemmän, kustantaja on riitaantunut puolisonsa kanssa ja firma on jäänyt tuuliajolle, sinulle ja kustantamolle vain on muodostunut erilainen käsitys työskentely- ja julkaisuaikatalulusta sekä työskentelytavoista... Asia ratkeaa yhdellä puhelulla. :)

      Ellei kustantamo vastaa puhelimeenkaan tai numero ei ole käytössä, firma on todennäköisesti lopettanut toimintansa ainakin toistaiseksi. Tee silloin juuri niin kuin kommentoija yllä neuvoi, eli lähetä sähköpostia, että siirryt kalastelemaan kustannussopimusta merille vierahille.

    • xxxi

      Onko sähköpostiosoite, johon viestittelit, geneerinen tyyliin "kustantamoB@kustantamo..." vaiko ihan "etunimi.sukunimi@kustantamo..."? Koska jos jälkimmäinen, niin sitten kannattaa katsoa netistä mikä on se geneerinen osoite ja kokeilla vielä sinne (tai laittaa vastaanottajaksi kaikki yritykselle löytämäsi sähköpostiosoitteet). Koska työntekijät vaihtuvat, jäävät pitkille lomille jne. niin henkilökohtainen osoite on hankala.

      Ja edellä neuvottu oli hyvä: ytimekkäästi ilmoitat, että koska kohtuullisessa ajassa et ole mitään kuullut niin katsot järkeväksi tarkastaa muutkin kustantamovaihtoehdot.

      Sinun kannaltasi on hieno juttu, että kirjallista sopimusta ei tehty, jos tilanne on se että toiminta on hiipunut. Muistan lukeneeni jostain suomalaisesta (mies?)kirjailijasta, jonka teosoikeudet jäivät roikkumaan ulkomaisen kustantajan konkurssipesään ja se hidasti käännöksen ilmestymistä niin paljon että kirjan ympärille syntynyt hype oli jo laantunut. Joidenkin kirjailijoiden kohdalla kustannustoimittaja on vaihtanut yritystä ja siinä samassa asiakassuhde katkennut. Tällaisia tarinoita suomalaisissa "kirjailijat kertovat" tyyppisissä kirjoissa (olen lukenut niin monta että en tohdi sanoa mikä missäkin niistä, mutta kirjaston osasto 86.2 löytyy).

      Jos ja kun saatte kirjallisen sopimuksen eteenne, niin vaatikaa siihen kohta jossa määritellään miten pian varsinainen kirja julkaistaan ja sitten jotain korvauksia ellei määräaikaa noudateta ja milloin julkaisuoikeudet palaavat teille jos se alkaa venymään kohtuuttomasti. Joskus on käynyt niinkin että ulkomaalainen kustantamo ostaa "sivuun" kirjan käännösoikeudet ilman aikomustakaan julkaisuun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      69
      2663
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      63
      2614
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1772
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1597
    5. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1530
    6. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      9
      1460
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      15
      1372
    8. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1223
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      8
      1187
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      25
      1106
    Aihe