otsake harhaa -kyseessä broileri

on-kana

Broilerit ovat skotlantilaista Ross-rotua. Kansallinen laatujärjestelmämme turvaa broilereiden elämää kasvatuksen kaikissa vaiheissa.

Kansallisen käytännön mukaisesti jo broilereiden isovanhemmat tuodaan Suomeen ja kasvatetaan tautiriskien minimoimiseksi karanteenissa. Isovanhempais- ja vanhempaispolven linnut kuuluvat kansalliseen terveystarkkailuun ja niitä tutkitaan useiden lintutautien varalta.

EU:ssa on pakollista tutkia broilereista kahta salmonellatyyppiä (ihmisillä yleisimmät Typhimurium ja Enteritidis serotyypit). Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa tutkitaan kaikki tyypit. Suomessa ei saa rokottaa lintuja salmonellan varalta, mikä on joissain EU-maissa sallittua salmonellan ehkäisemiseksi. Salmonellatutkimukset toteutetaan Suomessa kaikissa tuotantoketjun vaiheissa ja jokainen tuotantoerä tutkitaan ennen teurastusta. Kasvatuksen aikana linnuista otetaan valvontaverinäytteitä tärkeimpien lintutautien sekä salmonellan varalta ennen kuin ne vapautuvat untuvikkojen tuotantoon.

EU:ssa käytetään kahdenlaista kasvatusmenetelmää lintujen kasvatuksessa. Monissa maissa käytetään yleisesti harvennusmenetelmää (thinning out). Tämä tarkoittaa sitä, että lintuja joko siirretään toiseen halliin tai lähetetään teurastukseen eri aikoina. Eläinten liikuttelu paikasta toiseen kasvatuksen aikana nostaa tautien leviämisriskiä ja saattaa lisätä samalla myös ihmisten sairastumista.

Suomessa tuodaan kaikki untuvikot kerralla kasvatustilalle ja koko parvi lähetetään myös yhtä aikaa teurastettavaksi (all in-all out -menetelmä). Kasvatustilat tyhjennetään, pestään, kuivatetaan ja desinfioidaan huolellisesti kasvatuserien välillä.

kasvu2Kansallisen laatujärjestelmän mukaisesti lintujen hyvinvointia ja terveyttä edistetään tarkalla, 24 tunnin olosuhdevalvonnalla (kasvattamon kosteus, lämpötila ym.) ja poikkeamat korjataan heti. Sopimusten mukaan poikkeamista ilmoitetaan myös tuotannosta vastaaville neuvojille tai eläinlääkärille. Olosuhteiden korjaamisella ehkäistään myös käyttäytymisongelmia, joita joissakin maissa voidaan peittää esim. nokan typistyksellä. EU:ssa lintujen nokkien typistäminen on sallittua, mutta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on kiellettyä.

Kansallisen laatujärjestelmän mukaan rehut hankitaan kaikissa kasvatusvaiheissa positiivilistan toimittajilta (salmonellattomat toimittajat). Rehut suojataan tarkasti luonnoneläimiltä, mikä turvaa kasvatettavien lintujen terveyttä.

Suomalainen broilerintuottaja on myös sitoutunut ulkomaanmatkalta paluun
”48 tunnin sääntöön”. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvattamoon mennään vasta 2 vrk kuluttua kotimaahan saapumisesta; hätätapauksessa saunominen matkavaatteet päällä tappaa taudinaiheuttajat matkan jälkeen.

EU:ssa lintujen kasvualustana käytetään olkea, purua tai turvetta. Suomessa suurin osa broilereista kasvaa turvepehkun päällä. Turvepehku imee kosteutta hyvin ja auttaa pitämään kasvattamon ilmanlaadun hyvänä. Lisäksi turvepehku on hapanta, mikä estää haitallisten bakteerien kasvua. Hyvä kuivike auttaa pitämään broilerien jalkapohjat kunnossa.

Broilerinkasvatuksen tuotantoketju Suomessa
kts kevätkananpoika, Kananpoikaa viiniss� (4:lle)
3 kevätkananpoikaa
(tai 4 broilerin rintafilettä ja 2 reisikoipea)
1 pkt Amerikan pekonia
6 salottisipulia viipaleina
15-20 pientä herkkusientä
2 valkosipulin kynttä viipaleina
2-3 laakerinlehteä
1 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 tl hienonnettua timjamia
4 dl punaviintä
mustapippuria ja suolaa

Irrota kananpojista rintapalat ja leikkaa tervillä saksilla irti toisistaan. Leikkaa siivet nivelen kohdalta irti ja poista siiven k¨ärki kokonaan. Halkaise koivet erilleen ja leikkaa 2 osaan reisinivelen kohdalta. Sekoita kaikki muut aineet paitsi pekoni keskenään ja kaada kananpalojen päälle. Anna maustua pari tuntia kylmäss.

Kuumenna pannu ja ruskista silputtu pekoni. Siirrä sivuun. Ruskista kanapalat pekonin rasvassa kauniin värisiksi joka puolelta. Lisää marinadista mukaan sipulit ja herkkusienet ja kypsennä eman lisää pekoni ja loput marinadista mukaan. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kypsyä hymyillen. hiljaa kannen alla noin tunnin verran kunnes liha on pehmeää.
tai helmikana

4

1644

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Erkkiepätietoinen

      Saisinko muutomaan kohtaan tarkennuksen ja selvennyksen?
      Olen ymmärtänyt,että Tanskalainen Danhatch tuo vanhempais polven Suomeen jolloin isovanhemmat ei ole suuomessa,onko näin vai ei? Ja onko tauti tilanne pysynyt hyvänä?

      Onko tuotsnto linnun kasvatuksessa nykyään verikokeet ,montako näytettä otetaan 60 000:n linnun hallista ja minkä ikäisenä?

      Eikö nokan typistys olen kieletty koko euroopassa ?

      Onko tutkittu turpeen noston ja käytön yhteydessä vapautuvaa hiilidioksidia kasvihuone kaasuja),miten se vaikuttaa hiilijalan jällkeen broileri tuotannossa?

      • broikkuruikku

        Kansallisen laatujärjejestelmän mukaan broilerit ajetaan honkajoelle tuhottavaksi kun ovat laadultaan niin huonoja


    • Tositv

      MOT 11.07.2018

    • Anonyymi

      Johtuuko huonontunut laatu siitä että niille on alettu syöttää GMO-rehua tai palmuöljyä? Ainakin kananmunien maku on hirveä tai täysin mauton nykyään.
      Ennen ostin usein kananmunia, nykyään en melkein koskaan.

      Myös broilerin lihan ulkonäkö on muuttunut vastenmieliseksi. Ennen se oli kiinteää normaalin lihan näköistä. Nykyään se on täynnä uria ikäänkuin se olisi hajoamispisteessä. Iljettävää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2982
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      68
      2857
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1832
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1689
    5. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1657
    6. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      26
      1622
    7. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1610
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1307
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1283
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1269
    Aihe