Tohtorista sosionomiksi?

Kyrsiintynyt

Olen ammatiltani tekniikan tohtori ja teen koulutukseni mukaista asiantuntijatyötä määräaikaisessa työsuhteessa. Tämän pätkän loppumisen jälkeen olen harkinnut vakavasti vaihtavani alaa. Pitkät, ylityökorvauksettomat työviikot yhdistettynä kovaan stressiin ovat alkaneet syödä terveyttä. Matkapäiviä kertyy liikaa ja työyhteisössä on ongelmia. Lisäksi haluaisin työskennellä ihmisten, en koneiden kanssa.

Sosionomiopinnot kiinnostaisivat, mutta miten niihin voi saada tukea? Odotanko, että jään työttömäksi ja yritän saada veivattua TE-toimistolta luvan opiskella työmarkkinatuella? Vai miten kuvio toimii? Yritin katsella monesta paikasta ohjeita, mutta mitään selkeää ei sanota missään. Onko alanvaihto aina tapauskohtaisesti käsiteltävä asia?

8

662

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turhaan.tohtori

      Heh, ammattina tekniikan tohtori! Onko se ammatti? Minusta se on vain tutkinto ja titteli.

      Viis siitä. Unohda tittelit ja hae ylioppilaiden kanssa ammattikorkeaan. Kelan opintotukea saat kuten muutkin, ellei kaikki tukikuukaudet ole jo käytetty. Jos on, opiskelet työn lomassa tai miten parhaiten taidat. Tuppaa olemaan niin, että opiskelullakin on rajansa. Voi olla, ettei tohtorin uudelleen kouluttamista herkästi tueta yhteisistä varoista.

    • kyborgi_botti

      Kysymällä TE asiantuntijoilta saat varmasti neuvontaa. Selvitä voitko hakea aikuiskoulutustukea opintoihisi ( koulutusrahasto).
      On erilaisia vaihtoehtoja/kanavia opintojen rahoitukseen. Otat pankkilainaa tarvittaessa. Nykyänsä onneksi lainojen korot ovat hyvin alhaalla. https://www.koulutusrahasto.fi/fi/etusivu/
      Sosionomiopinnot voivat olla ihan ok sinulle. Jos siis todellakin olet tekniikan tohtori ?? Yhdistelmä teknologia sosionomia nappaa todella hyvin, koskapa robotiikka yms teknologia tunkee vauhdilla joka paikkaan. Jonkun on osattava viedä robotiikka ihmisten luo. Sinäkin voit olla yksi heistä. Esimerkikki. Robotiikka ja hyvinvointiteknologia ikäihmisten palveluissa on voimakkaasti kasvava bisnesalue. Koneita ja robotteja ja virtuaaliteknologiaa et tule pääsemään karkuun vaikka muuttaisit korpeen asumaan.

    • opintovapaata

      Ota selvää, voitko saada opintovapaata (opintovapaalaki ja asetus) ja onko sinulla mahdollisuus saada aikuiskoulutustukea (koulutusrahasto). Sitten kun olet saanut opiskelupaikan, haet opintovapaata ja opiskelet saaden aikuiskoulutustukea.

      • Luepasaloitus

        Jos on työsuhde loppumassa, pätkätöissä, niin miten voisi saada 2 vuotta opintovapaata? Opintovapaa edellyttää, että on työsuhde voimassa.


    • Sosiaaliohjaajaksiko

      Työkkärin tuki on aina vähän arpomista, hyvällä onnella hakemus meneekin läpi. Lain mukaan kyllä tulisi kielteinen päätös, koska sinulla on ihan kohtuullinen koulutus jo tehtynä, korkein mahdollinen koko maassa. Jos terveys pettää, voit hakea ammatillisen kuntoutuksen kautta uutta koulutusta, mutta päätös ja perustelut ovat luultavasti samansuuntaiset. Alanvaihdolle on peruste silloin, kun edellisellä alalla työskentely on mahdotonta eli lääkäri sanoo että et siihen enää ikinä tule kykenemään.

      Ja oletko varma tuosta sosionomin eli sosiaaliohjaajan urasta? Miksi et tähtäisi sosiaalityöntekijäksi? Sosionomin työmahdollisuudet ovat kuitenkin aika rajatut, se on suorittavaa työtä, josta on vaikea edetä muualle. Monet heistä tekivät ennen keikkaa sosiaalityöntekijöinä, mutta nykyisin sijaisuuksiinkin vaaditaan riittäviä yliopisto-opintoja. Työmarkkinatkin ovat sosionomeilla heikommat, kun heitä valmistuu todella paljon. Avoimessa yliopistossa voisit tehdä etä- ja iltaopintoina kandidaatin opinnot sosiaalityöstä ja sitten voit hakea maisterihaussa sisään. Kandidaatin opinnoilla voi jo tehdä sijaisuuksia, mutta avoimissa yliopistoissa on eroa: esimerkiksi Jyväskylän opinnot ovat riittävät, Helsingin eivät. Jos jäät työttömäksi, voit suorittaa avoimen yliopiston kursseja vaikka saisitkin kielteisen päätöksen siihen päätoimisen opiskelun tukeen.

      • Kyrsiintynyt

        Kiitos hyvästä vastauksesta!

        Olen aika varma, että sosionomin työnkuva voisi sopia minulle paremmin. Olen haudutellut asiaa jo useita vuosia eli mistään päähänpistosta ei ole kyse. Työ esim. ohjaajana kiinnostaa minua ja siihen sosiaalityöntekijä on ehkä vähän ylikoulutettu. Lisäksi opintojen lyhyempi kesto houkuttelee. Uskon myös, että sukupuolistani saattaisi olla hyötyä työnhaussa, sillä miessosionomeja ei ole yhtään liikaa.

        Jatkan siis asian selvittelyä ja olen yhteydessä työkkäriin ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Aikaa ei ole ihan hirvittävästi, sillä monimuotokoulutuksen haku alkaa käsittääkseni maaliskuun puolessavälissä ja siihen hakuun kiinnostaisi osallistua (jos vain kuviot selviää jotenkin ennen haun loppumista).


    • kohtiunelmia

      Kysy vaan, mutta varaudu henkisesti jo etukäteen siihen, että tuskin tulet saamaan TE-toimistosta myönteistä päätöstä. Todennäköistä on, että et saa mitään päätöstä ennen tämän kevään yhteishakua. Mutta ei se ole este opiskelemaan hakemiselle.

      Haet opiskelupaikkaa nyt keväällä yhteishaussa. Jos kesällä tulee ilmoitus, että sait paikan, niin haet opintotukea. Jos olet tukikuukaudet jo käyttänyt, saat Kelasta kielteisen opintotukipäätöksen. Sen kanssa menet Kelaan toimeentuloluukulle ja jos ei muuta tuloa ole, saat toimeentulotukea. Jos taas kesällä tulee ilmoitus, että et saanut opiskelupaikkaa, niin harkitse avoimen AMK:n opintoja.

      Jos olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, niin avoin AMK tai avoin yliopisto voi olla taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto joka tapauksessa. Valitse sellaisia kursseja, että ne voi myöhemmin hyväksilukea tutkintoon. Useissa AMK:eissa on myös avoimen väylä, eli jos suoritat ensin avoimessa 60 op hyvillä arvosanoilla, sinut voidaan ottaa opiskelijaksi sen jälkeen ilman pääsykoetta,

      Hyvällä opiskelutekniikalla ja joidenkin aineiden hyväksiluvuilla voit saada AMK-tutkinnon suoritetuksi jopa alle kahdessa vuodessa. Jos oikeasti haluat sosionomiksi, niin kyllähän sen ajan elämisen voi rahoittaa vaikka pankkilainalla. Opinnot itsessään ovat kuitenkin maksuttomia. Yksi vaihtoehto on tietysti myös hankkia jokin sellainen vakituinen työpaikka, josta voi vuoden kärvistelyn jälkeen jäädä opintovapaalle.

      • Kyrsiintynyt

        Tuo avoin AMK oli hyvä ehdotus. Ansiosidonnaiseen on kyllä oikeus ja tulotaso tulee silloinkin olemaan ihan kelvollinen. Äkkiseltään arvioituna hyväksilukuja tulee lähes 40 opintopistettä, mikä lyhentää opintoaikaa yli puoli vuotta. Sitten jos vielä saisi käytyä harjoittelujaksoja kesällä, niin 2,5 vuotta ei ole utopiaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      95
      3323
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      88
      3063
    3. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      20
      1903
    4. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1882
    5. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      38
      1837
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      21
      1731
    7. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1687
    8. Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!

      Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi
      Tv-sarjat
      34
      1419
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1329
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1327
    Aihe