Perinnetalon suunnittelu ja rakentaminen

unelmoija_

Moi,

Haaveenani on oman talon suunnittelu ja rakentaminen / rakennuttaminen. Haluaisin tehdä talosta mahdollisimman pitkäikäisen, riskittömän ja ns. perinteiseen tyyliin rakennetun. Taloon tulisi kivijalka graniitista ja rakennuksen runko olisi joko massiivihirsinen tai vaihtoehtoisesti muurattu tiilestä. Pääasia, että seinärakenteesta tulisi mahdollisimman yksinkertainen homehtumisen välttämiseksi. Ei siis muovia eikä mitään eksoottisia eristeitä. Kaikkein paras olisi vain seinä ja ehkä lautaverhoilu hirsirungon tapauksessa ja rappaus tiilitalossa. Talon katto olisi jyrkkä harjakatto ja materiaalina joko tiili tai pelti. Kokoa talolla voisi olla 3mh olohuone työhuone/vierashuone ja vakiot vessat, kylppärit saunoineen ja keittiöt siihen päälle. Kellari talon alla olisi mukava olla mutta jos tavoitteena on mahdollisimman riskirakenteeton talo niin sellaista ei varmaan kannata tehdä?

Kuinka paljon tälläisen talon rakentaminen tulisi maksamaan? Onnistuuko keskituloiselta pariskunnalta? Kumpi on edullisempi tehdä, hirsirunko vai tiilirunko ja mitkä ovat edut molemmissa? Voiko taloa tehdä kokonaan ilman betonia? Kivijalan voi tehdä graniitista mutta vaatiiko talo aina alleen betonisen anturan? Mielelläni välttäisin betonia talonrakentamisessa kokonaan.

8

345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä_maksaa

      Koska tulee seuraava aloitus rakentamisen maksamisesta?

      • zibbadai

        kiitos hyödyllisestä kommentista.


    • BauHerr

      Täällä Suomi24:llä olleen "varman tiedon" mukaan hirsitalojen rakentaminen juuri perinteisellä tyylillä kielletään ensi vuonna!

    • Osa-aikaeläkeläinen

      Noita kivistä lohkottuja vanhoja kivijalkoja on ainakin tässä kylässä paljon. Sellaisten kivien yläpintojen samaan tasoon saaminen siirron jälkeen onkin hankala homma. Helpointa olisi tasoittaa yläpinta betonilla. Sen virityksen ulkonäköä voi vain arvailla..

    • NickNailer

      Lyhyesti:
      1) Hintaerot ovat rungon osalta melko pieniä. Runko on noin kymmenys kokonaiskustannuksista. Talotekniikka maksaa kolmanneksen.
      2) Rakennuskustannukset riippuvat siitä mihin rakennetaan (pääkaupunkiseutu, kasvukeskukset, periferia), pohjaolosuhteet (kallio halpaa, savipohjalle voi upota 70.000 euroa). Oma työ vähentää rakentamisen hintaa (siivoa, jos et muuta osaa).
      3) Hirsi painuu ja on energiataloudeltaa päästetty apukoululuokalle. Hirsirakentaminen ei useinkaan onnistu kaupunkialueille. Muutenki kaava ja lupa-arkkitehdit määräävät mitä ja mihin saa rakentaa. Päätös ei ole Sinun.
      4) Tiileen on hankala roilottaa talotekiikkaa. Muurarit ovat oma rotunsa - usein tuurijuoppoja.
      5) Onko varaa -kysymykseen on mahdoton ulkopuolisen vastata. Tänään työmaalla viisastelija esitti, että sekä hautausmaalle että mielisairaalaan pitäisi saada oma osasto omakotirakentajia varten. Stressikertoimet ovat rakentamisessa huipussaan. Jos parisuhteessa on ongelmia, niin rakentaminen ei niitä ainakaan korjaa. Tupaa avioero tulemaan ennen harjakaisia. Jos avioliitto kestää lopputarkastukseen asti, niin liitto on sitten koeponnistettu.

      Kun hanke näyttää olevan pahasti hakusessa, niin käyppä syventymässä asiaan ilmaisilla omakotirakentajille tarkoitetuilla kursseilla. Muussa tapauksessa käy helposti niin, että joudut vedätetyksi kalliiseen hintaan.

    • vanhajäärä3

      sauna/pesutilojen rakentaminen perinteiseen tyyliin, kokonaan eri rakennukseen, edesauttaa homeiden pysymistä pois asuintiloista!

      • Zuibbadui

        Voisiko ne rakentaa asuintilojen viereen omille perustuksilleen mutta yhtenäisellä seinällä. Eli tilojen välissä olisi sellainen katko? Sisältä katsoen se näyttäisi siltä, että pesutiloihin mentäessä kuljetaan lyhyen käytävän läpi. Silloin ne olisivat periaatteessa erillään kuivista tiloista mutta silti samaa kokonaisuutta. Onko tälläistä missään tehty?


      • NickNailer
        Zuibbadui kirjoitti:

        Voisiko ne rakentaa asuintilojen viereen omille perustuksilleen mutta yhtenäisellä seinällä. Eli tilojen välissä olisi sellainen katko? Sisältä katsoen se näyttäisi siltä, että pesutiloihin mentäessä kuljetaan lyhyen käytävän läpi. Silloin ne olisivat periaatteessa erillään kuivista tiloista mutta silti samaa kokonaisuutta. Onko tälläistä missään tehty?

        Riippuu kunnan rakennusjärjestyksestä ja kaavasta tai sen puuttumisesta sekä palo-osastoinnista.

        Noin periaatteessa rakennusten väli on paloteknisistä syistä vähintään 8 metriä tai rakennukset on osastoitava.

        Määräysten tulkinta talousrakennusten suhteen vaihtelevat kunnittain.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      73
      2815
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      64
      2703
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1792
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1637
    5. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      16
      1580
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1570
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      15
      1412
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1267
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1243
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1229
    Aihe