Rupesi kiinnostamaan sellainen asia, että voisiko vielä selvittää, missä jätkänkynttilä keksittiin ja kuka oli keksijä.
Kirjoitan tätä Ylä-Savosta ja täällä kyseinen tulentekotapa oli metsurien käytössä 1970-luvun alkuvuosina. He vain eivät silloin käyttäneet siitä mitään erityistä nimeä.
Kertokaapa mahdollisista esittämääni varhaisemmista havainnoistanne. Luulisi, että tämä moottorisahasta riippuvainen metodi ei voi olla juuri 1960-luvun alkua vanhempaa perua, koska silloin ketjusahat vasta yleistyivät.
Jätkänkynttilä
1
1450
Vastaukset
- vanhempikeksintö
Täyttä varmuutta ajankohdasta ei ole, koska jätkänkynttilä keksittiin, mutta oletettavasti 1950-luvulla, kun moottorisahat yleistyivät. Tosin oma arveluni on, että on jo aiemmin kairattu pölkkyjä käsikäyttöisellä kairalla, kun ensin on hirsitalon työmaalta polteltu hukkapätkiä ja havaittu ne hyviksi. Moottorisaha vain helpotti asiaa.
Joten varmasti vanhempaa perua on, kuin 1960-lukua, koska moottorisahoja oli jo 1950-luvulla yleisesti.
"19.01.200821:38
Helsingin kaupunginkirjasto
Jätkänkynttilän historiasta kysyimme Suomen metsämuseolta http://www.lusto.fi/ , ja heiltä saimme kattavan vastauksen:
Yhtään tutkimustietoa asiasta ei löydä, mutta asiaa on tiedusteltu aiemmin Pohjois-Suomesta vanhoilta toimihenkilöiltä ja metsätyömiehiltä.
Jätkät eli hakkuutyömiehet ovat polttaneet metsässä töiden lomassa ja ruokia valmistellessa kuivaa Lapin keloa eli pystyyn kuollutta hidaskasvuista kuivaa mäntyä iät ja ajat. Kelohonkaa käytettiin myös ns. yöpuuna -> käydä yöpuulle, valmistella asento eli makuupaikka ja tehdä paksuista kelotukeista koko yön palava nuotio, yleensä rakovalkea. Lyhytaikaisia valkeita on sytytetty pystypuiden kylkiin niitä edes kaatamatta, ja varmaankin juuri tästä perinteestä jätkänkynttiläkin on saanut mallinsa.
Kun moottorisahat alkoivat yleistyivät -50-luvun alusta metsätöissä, oli helppoa sahata polttopuita. Käsittääkseni tässä vaiheessa on alkanut jätkänkynttilöiden sahaus. Kuka, koska ja missä oli ensimmäinen jätkänkynttilän tekijä jäänee historian hämärään ikuisiksi ajoiksi. Melkoisen varmaa on kuitenkin, että käsisahoilla ei jätkänkynttiläöitä sahattu.
Vanhaa työmiesten kertomaa on, että pölkky pystytettiin hankeen ja sahattiin pystysuunnassa halki ristiin sytytyksen helpottamiseksi. Sahattuun rakoon laitettiin vastikään sahattuja pitkiä moottorisahan lastuja, jotka kasteltiin päältä hieman bensalla. Pölkky syttyi halkiosta iloisesti ja paloi suhteellisen pitkään, riippuen puun paksuudesta ja sahausten määrästä.
Oma käsitykseni on, että jätkänkynttilä jalostui tästä pikku hiljaa kohden etelää ja työmiesten nuotiotyypistä kaiken kansan juhlavalkeaksi."
http://www.kysy.fi/kysymys/mitenmista-tehdaan-oikeaoppinen-jatkankynttila-ja-mika-kyseisen-palavan
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742972
- 682847
- 681832
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171689- 241657
- 261612
- 201610
- 481307
- 381283
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91269