Viime päivinä kun nousi älämölö armeijan ts intin kasvisruokapäivistä, bongasin keskusteluargumeteista vanhan kunnon arskan:
"Kunhan ne kasvikset on kotimaisia eikä mitään tuontisoijaa"
Kotimaisuus on mielestäni ihan hyvä kriteeri, mutta pulmana tuossakin on taustaoletus: Tuontisoija on ISO PAHA joka tekee itse asiassa lihansyönnistä HYVEEN.
Järkeily siis on, että koska Suomeen jouduttaisiin tuomaan lisääntyneen kasvissyönnin takia enemmän tätä Isoa Pahaa tuontisoijaa, se lisäisi hiilijalanjälkeä, ympäristökuormitusta jne. Siksi voidaan yhtä hyvin syödä lihaa ja muita eläintuotteita -kuten aina ennenkin.
Tässä ajattelussa on kaksi ilmeistä vikaa (ei välttämättä tyhjentävä luettelo):
1. Suurin osa soijasta menee eläinrehuksi
Suomeen tuodusta soijasta siis vain pieni osa menee ihmisravinnoksi suoraan. Isoin osa syötetään tuotantopanoksina "käänteiseen proteiinitehtaaseen" ts eläimet syövät sen. Sitten pieni osa tuosta soijasta päätyy ihmisravinnoksi välillisesti, tuon eläimen lihaksen ts lihan muodossa.
2. Vaadittavat tuotantopanokset
Soijan tuottaminen ravinnoksi vaatii huomattavasti vähemmän resursseja kuin lihan tuottaminen ravinnoksi. Esimerkiksi tehottomin kasvintuotanto on paljon vähemmän mm vettä kuluttavaa kuin tehokkain lihantuotanto.
Mutku soija on Iso Paha -varsinkin ulkomainen
8
428
Vastaukset
- MistäLuit
Suomessa ei soijaa syötetä eläimille. Tätä sontaa syövät vain vegaanit ja tuhoavat aineenvaihduntansa sillä. Siksi vegaanit kai ovatkin niin lihavia ja sairaan näköisiä?
- KaikkiNeArgumentit
Mistä itse luit? Meni niin utopistiseksi tuo pistosi että en usein vastaavaa ole nähnyt.
Olen nähnyt paljonkin vegaaneja mutta kovin lihavia en juurikaan. Yleensä jos vegaani on lihava, se johtuu juuri liiasta soijan, kasvisöljyn tai pähkinöiden tms rasvaisten kasvien käytöstä. - KaikkiNeArgumentit
Psst... lukutaito muuten on hieno juttu jos se on olemassa. Tsekkaapas...
http://www.lihatiedotus.fi/lihantuotanto/vastuullinen-tuotanto/rehut.html
- Jgikbj
Suomessa lehmät eivät syö lainkaan soijaa. Lehmät syövät heinää, ohraa ja rypsiöljyn teosta ylijäänyttä puristetta ja muuttavat tämän maidoksi ja lihaksi ja on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin sademetsän soija
- Nautiskelij
Suomalainen lehmä ei olekaan sitten niin paha kuin annetaan ymmärtää - tahallaanko?? Itse vältän soijaa lukemalla kaikki tuoteselosteet ja huomattuani soijaa olevan tuotteessa, laitan tuotteen takaisin hyllyyn.
- KaikkiNeArgumentit
Itse asiassa soija on tavanomaisimpia rehuja lehmälle, mutta vaikka olettaisimmekin väitteesi todeksi, niin silti perustotuus pysyy:
Lihan tuottaminen paikallisestikin on kuluttavampaa luonnolle kuin soijan tuominen ulkomailta.
Kun lihan syöntiä korvataa syömällä kasviksia suoraan, tuotantopanosten käyttö maanviljelyyn vähenee dramaattisesti. Pidetään mielessä vaikka siellä ei muuta pysyisikään, se perustotuus, että tehottomin kasvintuotanto (ravinnoksi) vaatii vähemmän tuotantopanoksia kuin tehokkain lihantuotanto. - Tietoatarvitaan
KaikkiNeArgumentit kirjoitti:
Itse asiassa soija on tavanomaisimpia rehuja lehmälle, mutta vaikka olettaisimmekin väitteesi todeksi, niin silti perustotuus pysyy:
Lihan tuottaminen paikallisestikin on kuluttavampaa luonnolle kuin soijan tuominen ulkomailta.
Kun lihan syöntiä korvataa syömällä kasviksia suoraan, tuotantopanosten käyttö maanviljelyyn vähenee dramaattisesti. Pidetään mielessä vaikka siellä ei muuta pysyisikään, se perustotuus, että tehottomin kasvintuotanto (ravinnoksi) vaatii vähemmän tuotantopanoksia kuin tehokkain lihantuotanto.Eipä syötetä lehmille soijaa vaan rypsiä. Siksipä kannattaakin suosia suomalaista lihaa. Kasvintuotantotarvitsee paljon lannoitteita, ja lehmät taas tuottavat lannoitetta.
Lihantuotanto tarvitsee nurmea. Ihminen ei voi hyödyntää nurmen käyttöä itselleen. Lehmille aannetaan myös ohraa ja rypsistä saadaan lisävalkuaista. Siis ei tarvita soijaa. - Eisoijaa
Tietoatarvitaan kirjoitti:
Eipä syötetä lehmille soijaa vaan rypsiä. Siksipä kannattaakin suosia suomalaista lihaa. Kasvintuotantotarvitsee paljon lannoitteita, ja lehmät taas tuottavat lannoitetta.
Lihantuotanto tarvitsee nurmea. Ihminen ei voi hyödyntää nurmen käyttöä itselleen. Lehmille aannetaan myös ohraa ja rypsistä saadaan lisävalkuaista. Siis ei tarvita soijaa.Vähentämällä lihankulutusta vähennät soijan kulutusta. Niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Kaikia näitä annetaan lehmille soijan lisäksi.
Naudanlihan tuotannolla on aina suuret ilmastovaikutukset, syövät ne sitten tuontisoijaa, nurmea, rypsiä tai viljaa. Myös luonnonlaidunlihalla on negatiivisia ilmastovaikutuksia. Naudanlihan tuotanto vaati hurjanmäärän juomakelpoista vettä, koska myös eläin joutuu juomaan vettä elääkseen. Naudanlihan tuotanto aiheuttaa myös paljon vesienrehevöittymistä.
On hienoa että suomalaiset yritykset pyrkivät myös eläintenrehussa kohti vastuullista soijaa.
Toivottavasti pyrkimus myös toteutuu.
Suomalainen soijasitoumus
"Valtaosa suomalaisten käyttämästä soijasta päätyy ruokapöytiimme eläinperäisten tuotteiden kautta. Suurin osa tästä soijasta on peräisin Etelä-Amerikasta jossa soijan tuotannon hallitsematon kasvu on vakava ongelma arvokkaille elinympäristöille ja monimuotoisuudelle sekä paikallisväestöjen hyvinvoinnille."
https://wwf.fi/soijasitoumus/
#Suomi #Lihakarja #Liha #Soija #Tuontisoija #Rehu #Google
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 863176
- 883023
- 681862
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä191812- 271711
- 211691
- 241677
Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!
Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi321336- 481327
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91309