Helppo ohje mämmin laittoon - vähän nopeampikin

MämmiäJouluksi

Mämmi laitto:

Vain jauhot ja maltaat sekoitetaan noin 60 asteiseen veteen notkeaksi puuroksi ja laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 4-5 tunniksi.

Imeltymisen jälkeen lisätään hiukan suolaa. Suolan lisäyksen jälkeen imeltyessä notkistunut seos kuumennetaan tehokkaasti sekoittaen niin että mämmi alkaa kuplimaan ja siirretään sivuun ja annetaan hautua 15-20 minuuttia.

Notkistunut seos laitetaan laakeaan vuokaan. Mämmi paistetaan 140-170 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.

Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut paistamisen jälkeen noin 3 vuorokautta.

7

266

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EriRaaka-aineista

      Onko missään saatavilla mämmireseptejä vehnästä, kaurasta, ohrasta ja muuistakin mahdollisista raaka-aineista, esimerkiksi perunasta.

      • Anonyymi

        Olutmaltaiden toimittajilta voi saada kauramaltaita, ohramaltaita ja vehnämaltaita mämmimaltaaksi jauhettuna.

        Nykyään monet haluaa valmistaa mämmin ilman sokeria ja siirappia, niin silloin halutaan sellaisia raaka-aineita mistä saadaan miedomman makuista mämmiä. Miedomman makuiset maltaat, ja myös jauhot ovat yksi mahdollisuus valmistaa miedomman makuista mämmiä.


    • mammila

      Mämmin syvin olemus
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Mämmi
      Tietty voi kokeilla hapattamalla muutakin viljaa- mites olis olutvierteellä.
      Mutta mämmiä sed ei ole

      • Anonyymi

        Tehdään niitä puuroja hapattamallakin.

        Mutta mämmi tehdään imeltämällä vehnä-, ohra ja ruismaltaista ja jauhoista ja myös peruna, nauris ja lanttu ovat hyviä mämmin osa-raaka-aaineita. Viimeaikoina on alettu valmistamaan erilaisia hedelmämämmejä.

        Ennen kuin ruista edes tunnettiin, niin osittain oluen valmistustekniikkaa hyödyntäen valmistettiin mämmiä Mesopotamiassa vehnämaltaista ja ohramaltaista.
        Vehnästä valmistettiin jyvistä alkaen meidän mämmin kaltaista imellettyä "samanu" nimistä mämmiä. Valmistus kesti pitkään, koska valmistusprosessiin kuului mallastaminen.


    • Anonyymi

      Kaikista akanattomista maltaista tehdään mämmiä.
      Mallassaunojen aikaan oli tapana mallastaa kaikkia viljoja. Vehnä-, ohra- ja ruismaltaita käytettiin kaljan valmistuksen lissäksi mämmin valmistamiseen. Kauraa mallastettiin kaljan, oluen ja sahdin mausteeksi. Nykyisin on saatavissa kuoretonta kauramallasta ja se sopii hyvin mämmin raaka-aineeksi.

      Kaikkien viljojen mietoja maltaita voi jauhaa mämmimaltaiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      88
      1567
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      12
      1450
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      98
      1390
    4. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      69
      1250
    5. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      99
      1164
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      116
      1150
    7. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      257
      972
    8. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      961
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      925
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      37
      897
    Aihe