Olen pitkään miettinyt kalojen hankkimista, mutta minua jäi kaihertamaan muutama kysymys.
1. Voiko akvaario hajota ja mitä silloin pitäisi tehdä?
2. Mistä saa kestävän akvaarion?
3. Mitä ruokaa kannattaisi syöttää, ja mistä sitä saisi?
4. Onko kalat vaativia?
Miten akvaariota hoidetaan?
8
145
Vastaukset
- Anonyymi
Akvaario ei voi hajota, alan kaupat myyvät akvaarioita, kalat syövät muroja mielellään eivätkä ole vaativia.
- Anonyymi
"1. Voiko akvaario hajota ja mitä silloin pitäisi tehdä?"
Ei se normaalissa käytössä hajoa mutta voin kuvitella että jos sitä vedet sisällä vaikka yrittää siirtää niin enpä tiedä miten käy. Jos hajoaa niin vesivahinkohan siitä tulee jonkinmoinen, laminaatit/parketit ei varmaan tykkää. Eikä tietysti ne kalat.
"2. Mistä saa kestävän akvaarion?"
Akvaariokauppoissa olevat kestänevät normaalin käytön, jos jotakin erikoisen lujaa tarttee niin kannattaa kysyä.
"3. Mitä ruokaa kannattaisi syöttää, ja mistä sitä saisi?"
Niistä akvaariokaupoista saa ruokaa ja neuvovat mitä mikäkin kala vaatii. Aika yleinen virhe on se että ruoan saanti huolestuttaa ja tulee annetuksi liikaa.
"4. Onko kalat vaativia?"
Osa on hyvin vaativia ja osa helppoja. Makean veden kaloja, ainakin osan niistä, saa helpohkosti menestymään mutta merivesiakvaarion kanssa vaikeustaso hyppää aivan eri lukemiin, ei kyllä sellaisella kannata aloittaa.
Pääasiahan on että vesi, jossa ne kalat uivat, on oikeanlaista. Eli lämpötila, veden kovuus ja happamuus pitää olla oikein, suodattimien pitää olla kunnollisia ja niitä pitää huoltaa säännöllisesti ja vedestä pitää osa vaihtaa säännöllisesti. Yhdenlaisessa vedessä menestyvät yhdenlaiset kalat ja toisenlaisessa toiset. Samaan veteen ei voi laittaa mielensä mukaan kaikkia kivan näköisiä.
Veden kanssa on sillä lailla että mitä enemmän sitä on, sen tasaisemmin sen laatu pysyy samana. Siitä tykkäävät kalat ja akvaarion omistaja (kun ei tartte aivan niin usein niitä huoltotoimenpiteitä harrastaa). 100 litraa pienemmästä ei kannattane aloittaa. - Anonyymi
1. Voi, mutta ei ole itsellä koskaan käynyt. 250L akvaariota tullut useat kerrat liikuteltua, vaikka sisällä ollut paljon vettä. Toki varovainen kannattaa olla, ja en suosittele liikuttelemaan täysinäisenä. Ei ne yleensä "mosahda" hajalle, vaan alkavat pikkuhiljaa vuotamaan. Toki, jos iskee lasin johonkin, niin voi olla suurempi vesivahinko tulossa. Kannattaa pitää kuivausvehkeitä akvaarion lähellä. Yleisin ongelma on, että sauma alkaa vähitellen tihkumaan vettä. Jolloin akvaario tarvinnee tyhjentää, ja sauma paikata myrkyttömällä silikonilla. Itsellä ei tälläistä ole koskaan tapahtunut.
2. Jos pelaisin varman päälle, ottaisin metallikehyksellisen akvaarion, jossa on normaalia paksummat lasit. Kehys suojaa lasien reunoja kolhuilta, ja muutenkin antaa tukea rakenteelle. Ainut, että kannattaa sitten kysyä liikkeestä millainen alusta akvaariolle kannattaa olla pöydällä. Sinne akvaarion alle kun jää kehyksen kanssa jokunen milli. Pohjalasiin tulee notkojännitys, jos ei ole riittävää tukea alapuolella.
3. Akvaarioliikkeistä ja ihan joistain marketeistakin saa vaikka perushiutaleruokia kaloille, ja tabletteja pohjakaloille. Itse syötin joskus lehtikaloille ulkoa pyydettyjä hyttysentoukkia. Kelpasivat hienosti! Yksisääntöhän ruokkimisessa menee siten, että sen verran hiutaleita, ettei pohjalle asti ehdi vajoamaan.
4. Osa on, osa ei. Aloittelijan kannattaa pysyä peruskaloissa. Jotain miljoonakaloja/platyjä/miekkapyrstöjä, perusmonnisia (kupari/täplämonninen), partamonni, piikkisilmä, ehkä kelta/tiikeribarbeja, palettikala. Toki tiikeribarbi ei sovellu kovin hyvin pitkähuntuisten miljoonakalaurosten kanssa olemaan.
Ja muista hankkia vähintään se 100L akvaario. Pienempi toki näyttää söpöltä ja voi tuntua helppohoitoisemmalta, mutta minimi 100L on kaloille parempi, ja niin myös itsellesikin. Itse en välttämättä partamonnia ottaisi 100L akvaarioon, vaikka käytetyn ensiakvaarion mukana sainkin sellaisen. Se kun kasvaa kuitenkin melko isoksi.
Muista myös suorittaa osittaisia vedenvaihtoja, akvaario tarvitsee sitä. Vaikka 1/3 vedestä kerran kahdessa viikossa.- Anonyymi
"Voi, mutta ei ole itsellä koskaan käynyt. 250L akvaariota tullut useat kerrat liikuteltua, vaikka sisällä ollut paljon vettä. Toki varovainen kannattaa olla, ja en suosittele liikuttelemaan täysinäisenä."
Millä tavalla akvaariota pystyy liikuttamaan varsinkin täysinäisenä? Vielä tuon kokoista? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Voi, mutta ei ole itsellä koskaan käynyt. 250L akvaariota tullut useat kerrat liikuteltua, vaikka sisällä ollut paljon vettä. Toki varovainen kannattaa olla, ja en suosittele liikuttelemaan täysinäisenä."
Millä tavalla akvaariota pystyy liikuttamaan varsinkin täysinäisenä? Vielä tuon kokoista?Pakettiautolla, missä takalavanostin. Tosi näppärä akvaarion liikuttamiseen.
- Anonyymi
Ykköskohtaa voisi vielä täydentää siltä varalta että kun miettii kaikkea muuta asiaan liittyvää alkuinnostuksen vallassa niin kenties pääsee unohtumaan akvaarion paino. Vähänkin kunnollisen kokoinen painaa yli sata kiloa ja pitää vähän katsoa sitäkin minkä päälle sellaisen voi laittaa.
- Anonyymi
Erittäin paljon kiitoksia vastauksista! :D
- Anonyymi
Ole hyvä, on hauskaa trollata kanssasi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742872
- 642743
- 681812
- 241647
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171629- 201580
- 181464
- 481287
- 381263
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91239