Hyväksytkö arkisen imelletyn perunalaatikon joulupöytään ? ? ?

Anonyymi

Hyväksytkö arkisen imelletyn perunalaatikon joulupöytään ?

Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan yksinkertaisista raaka-aineista, perunoista, hiukan jauhoja, vähän kuumaa vettä soseuttamiseen, voita tai kasvisrasvaa, maitoa ja suolaa. Maku saadaan aidosti imeltämällä ja suolasta.

Perunat voi kuoria raakoina tai kypsinä kattilaan. Kypsät perunat soseutetaan kattilassa ja tönkkösose ohennetaan kuumalla vedellä tanakaksi puuromaiseksi soseeksi. Sose jäähdytetään noin 75 asteiseksi. Jauhot lisätään ja sekoitetaan jäähdytettyyn soseeseen. Sosekattila eristetään hyvin keittiöliinoilla ja laitetaan imeltymään lämpimään paikkaan. Hyvin eristetyssä kattilassa sose imeltyy huoneen lämmössä, vaikkapa keittiön pöydällä. Imelletään 2-4 tuntia. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ohuina siivuina tai sulatettuna. Lisätään suola. Lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen velli. Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita. Pinnalle voi lisätä myös korppujauhoja. Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Paistetaan 2-3 tuntia.

14

786

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tietysti! Jouluni tulee juuri imelletystä perunalaatikosta. Teen sen itse.

      • Anonyymi

        Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.

        Arkista on makeutettu perunlaatikko.
        Juhlaruokaa on imelletty aito asia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Arkista on makeutettu perunlaatikko.
        Juhlaruokaa on imelletty aito asia.

        Suurin osa lehtien ruokasivujen imelletty perunalaatikko-ohjeet ovat siirapilla makeutettuja... En ole löytänyt kuin satunnaisia ohjeita millä imeltyminen onnistuu sataprosenttisesti. Osa ohjeista näyttää olevan sellaisia että vahingossa saattaa onnistua. Mutta pomminvarmat ohjeet ova todella harvinaisia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.

        Kumpikin käy minulle joulupöytään, mutta olen opetellut vain tuon siirappi version teon. Molemmat ovat jouluruokaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumpikin käy minulle joulupöytään, mutta olen opetellut vain tuon siirappi version teon. Molemmat ovat jouluruokaa.

        Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko on "viikonloppu ja arkiruokaa" . Sitä valmistettiin usein silloin kun leivinuuni lämmitettiin, siis kerran viikossa, niin kuin muitakin laatikkoruokia kypsennettiin leivinuunin jälkilämmössä - arkiruoaksi.


    • Anonyymi

      Siirappiperunoihin en koske, vaikka täytyis olla epäkohtelias. Taidolla tehtyä oikeata perunan omia aineksia hyödyntävää imelälaatkkoa kunnioitan aina. Se on osaavan ruuanlaittajan tavaraamerkki. Joka sen osaa ja näkee vaivaa sen eteen on kiitoksen ansainnut. Nykypäivä tuppaa olemaan sokerilla ja siirapilla kasvatettuja keskivartalolihavia riman alittajia.

      • Anonyymi

        Nettinäytteiden perusteella julkkiskokitkaan ei osaa imellttää perunalaatikkoa. Varsin pieneen määrään perunoita menee helposti pari ruokalusikallista sokeria tai suorastaan tolkuttomasti siirappia. Lehtien ruokasivujen toimittajat laatii reseptit näiden sokerilla ja siirapilla läträävien julkkiskokkien ohjeiden perusteella.


    • Anonyymi

      Sanoisin, että jokainen saa itse syödä sellaista perunalaatikkoa, kuin haluaa. Se ei kuulu muille.

      Jos ei osaa tehdä kunnollista imelälaatikkoa, niin sitä ei kannata tyrkyttää vieraille. Vieraat syövät kohteliaisesti kaikki mitä tarjotaan. Kokemus voi silti olla vastenmielinen. Tietty, jos ei halua ko. vieraita toiste kotiinsa, niin menu sen mukaan.

      . Mielestäni imelälaatikko on haastava valinta ruokapöytään, jos ei hallitse sen valmistusta.

    • Anonyymi

      Perunalaatikko ei mielestäni kuulu joulupöytään, ihan tympeän tavallinen - kas kun ei makaroonilaatikkokin...:P

      • Anonyymi

        En tunne kuinka laajalla alueella, mutta makeaa makaronilaatikkoa valmistetaan jälkiruuakai ja sitä syödään riisipuuron tapaan esimerkiksi sekahedelmäkiisselin kanssa, tai muiden makeiden höystöjen kanssa.


    • Anonyymi

      Aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko.
      Ei imelletä, kaikki makeus saadaan siirapista. Kokeile myös ns. makusiirappeja.


      Näistä valmistuu:

      noin 2 desilitraa tummaa siirappia. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä ja makua.
      2 kg jauhoisia helposti soseutuvia perunoita
      pieni määrä vettä kypsentämiseen. Huomioi että vesi jää soseeseen.
      50-100 g voita
      1-2 desilitraa jauhoja. Jauho ei ole välttämätöntä, kun makeutetaan siirapilla.
      noin 0,8 litraa maitoa. Maidon määrä vaihteelee eri lajikkeilla runsaasti.
      2 teelusikallista suolaa
      Voi maustaa hillitysti, mutta maustaminen ei ole välttämätöntä.

      Näin valmistuu aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko:

      1. Kuori pestyt perunat raakoina ja keitä täysin kypsiksi pienessä määrässä vettä. Näin vältetään keitossa helposti hajoavien perunoiden suurimmat kuorimistappiot, keittotappiot ja liukenemistappiot, koska keittovesi jää soseeseen.
      2. Soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen. Lisää voi siivuina sulamaan kuumaan soseeseen. Lisää jauhot, mutta jauhot voi jättää pois.
      3. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen soseen. Lisää suola.
      4. Lisää siirappi. Siirappia ei saa jättää missään tapauksessa pois, koska kaikki makeus saadaan siirapista. Sekoita hyvin.
      5. Laita sose voideltuun posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa.
      6. Laita sosevuoka aluksi paistumaan noin 200-210 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
      Paista aitoa siirapilla aidosti makeutettua perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.
      7. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

      ***************
      Tästä varsin arkisesta ja ympärivuotisesta ruuasta saa jouluisilla mausteilla varsin mainion ruuan joulupöytään.

      • Anonyymi

        Vettä perunalaatikkoon? Enpä ole koskaan laittanut. En myöskään laita jauhoja. Siirapilla makeutan, mutten todellakaan laita sitä noin paljoa ehkä korkeintaan puolet tuosta tai jopa vähemmän per kilo perunoita. Muskottipähkinää mausteeksi ehdottomasti. Meillä tätä syödään vain jouluna.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vettä perunalaatikkoon? Enpä ole koskaan laittanut. En myöskään laita jauhoja. Siirapilla makeutan, mutten todellakaan laita sitä noin paljoa ehkä korkeintaan puolet tuosta tai jopa vähemmän per kilo perunoita. Muskottipähkinää mausteeksi ehdottomasti. Meillä tätä syödään vain jouluna.

        Jos paistaisi 3 tuntia niin kuivunutta syömäkelvotonta olisi lopputulos. Noin 1,5 tai vähän yli paistan omaani.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En voi jutella kanssasi

      tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih
      Tunteet
      46
      5307
    2. Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.

      Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j
      Maailman menoa
      542
      1848
    3. Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa

      Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens
      Maailman menoa
      77
      1110
    4. Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.

      Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä
      Idän uskonnot
      359
      1018
    5. Koska olet rakastellut

      Kaivattusi kanssa viimeksi?
      Ikävä
      77
      963
    6. Anteeksi Pekka -vedätys

      Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä
      Maailman menoa
      53
      941
    7. Kumpi tästä

      Teidän tilanteesta teki vaikeaa? Sivusta
      Ikävä
      59
      870
    8. Kaikkia ei voi miellyttää

      Eikä ole tarviskaan. Hyvää huomenta ja mukavaa perjantaita. 😊❄️⚜️✌🏼❤️
      Ikävä
      228
      824
    9. Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?

      Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.
      Ikävä
      50
      813
    10. Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen saadakseen pidettyä Tarja Pirkkalaisen virassa

      Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen kaupungin johtamisjärjestelyiden muutokses
      Haapavesi
      58
      748
    Aihe