Erilaisia tulkintoja:
-ihmisellä on vapaa tahto, joka valitsee joskus huonosti, joten emme elä parhaassa mahdollisessa maailmassa.
- Jumala järjestää asiat niin, että maailma on paras mahdollinen,dynaaminen ja kehittyvä, tahdon vapaus toteutuen.(siis pahan mahdollistaen)
-rinnakkaisia maailmankaikkeuksia on olemassa, mutta meidän on niistä paras :-) , ainakin luonnonvakiot ovat juuri oikeat tietoiselle elämälle.
Tuleeko mieleen ajatuksia aiheesta?
---
heisielu
Elämmekö parhaassa mahdollisessa maailmassa?
11
160
Vastaukset
- Anonyymi
”ainakin luonnonvakiot ovat juuri oikeat tietoiselle elämälle.”
Mikä luonnonvakiota saamme kiittää siitä, että olemme tietoisia? Miten paljon tuo vakio voi muuttua ennen kuin tietoisuudesta tulee mahdoton? - Anonyymi
Jokaisen tulkinta siitä, onko maailma "paha" vai "hyvä", on riippuvainen henkilön omasta kapasiteetista tehdä hyvää/pahaa. Mitä kykenevämpi on hyvään, sitä enemmän näkee pahaa ympärillään. Pahikset näkevät sen sijaan hyvää tekevät ihmiset luultavasti sopivina hyväksikäytön kohteina.
- Anonyymi
Vapaa tahto ei koskaan toteudu käytännössä. Se on vain teoreettinen mahdollisuus.
Opitut asiat, säännöt, himot, tarpeet, sosiaalinen ympäristö ja sen paineet, terveyden tila, Sosiaalinen asema, ympäristö, ilmasto jne.
Ajatella voi ainakin toistaisksi vapaasti, mutta mistä ne ajatukset tulee?
Muuan tutkija (nimeä en muista) väitti, että ennen tietoista ajatusta tulee alitajuinen "ajatus", joka sitten tietoisuuteen tultuaan mahdollisesti johtaa myös tekoon.- Anonyymi
Kyllä kaikilla on vapaa tahto. Ainoastaan pakko-oireisessa häiriössä (OCD) esiintyy pakkoajatuksia ja pakkotoimintoja joita henkilö itse ei voi kontrolloida, mutta valtaosa toiminnoista silti on vapaan tahdon alaisia.
- Anonyymi
Jos vakiot ovat vakioita, syntyy aina/sen ainoan kerran universumi samoista/ainoasta lähtökohdista. Tilanteet johtavat toisiin makrotasolla, mutta ylätasolla asiat tapahtuvat pääsääntöisesti aina samalla tavalla, tai vain joku poikkeus voi johtaa resettiin. Tällöin jos asioilla on tapana resetoitua ja alkaa uudelleen, informaatiostaa ainakin osan täytyy säilyä parametreissä. Tai olemassa oleva synnyttää uutta samoilla parametreillä.
Tai sitten kaikki parametrit syntyvät lennosta ja niiden arvot muodostuu siten kuin sattuvat tulemaan, joka kerta uudelleen ja lopputulema on myös se mikä saaduilla eväillä sattuu tulemaan, ja lystiä kestää niin kauan kuin on kestääkseen.
Tai sitten olemme olemassa tässä näillä parametreillä ja niiden arvoilla, koska ne sallivat meidän olevan tässä. Jossain muualla on/on ollut/tulee olemaan käynnissä jotain toista joillain muilla parametreillä ja niiden arvoilla, joissa asiat kehittyy, tai sitten ei. Eli minusta voi olla muitakin versioita, joko elossa tai ei, tai meidän maailmassa syntymättä jääneet voi olla syntyneet tai minua ei ole syntynyt, koska asiat ovat tapahtuneet eritavoin menneisyydessä esimerkiksi aiempia sukupolvia koskien, tai vaikka Maapalloa koskien.
Tai että se mikä on, on muodostunut ainutkertaiseksi ja -laatuiseksi sellaiseksi kuin on, olemassaolo on mahdollinen jollain systeemin sisäisellä takaisinkytkennällä perustuen johonkin sääntökokoelmaan tai ylisääntöön, ja sitä joulua kestää sen minkä kestää, ja jonka jälkeen ei mitään muuta tule olemaan, ja jota ennen ei ollut mitään.
Se miten kauan mikäkin kestää missäkin skenaariossa, sillä ei ole väliä muuten kuin sen kannalta, jota asia kiinnostaa, tyypillisesti joku joka pystyy havainnoimaan tai joku jonka olemassaolo on kiinni niistä ja on erityinen intressi.
Meidän maailmassa ainakin periytyvyys, muuntelu/evoluutio, moninaisuus ja takaisinkytkentä esiintyy joissain yhteyksissä. Joten ehkä jännä kysymys: Onko se sallittu/syntynyt/ilmestynyt piirre vai [ylempi taso/edeltävä tila] periytynyt ominaisuus? Ja onko asia yleistettävissä alhaalta ylös vai esiintyy vain [joku haluttu taso] koska [jotkut syyt]? - Anonyymi
Näkökulmakysymys. Koska on runsaasti vaihtoehtoja, sekä oikeus valita niistä, tarkoittaako se, että on vapaa tahto? Deterministisestä näkökulmasta katsottuna vapaata tahtoa ei ole olemassa, koska sekä tahtoa että vaihtoehtoja rajoittaa monet tekijät. Jos rajallisuus on kriteeri, vapaata tahtoa ei ole, mutta on valinnanvapaus mahdollisuuksien mukaan.
- Anonyymi
Yksi mielipide. Olen sitä mieltä, että. On joukko asioita, joista voi valita. Joukko on kuitenkin rajallinen. Tai mitä tahansa ei voi tapahtua, koska on rajallinen joukko asioita, jotka ovat mahdollisia. Siinä missä sattuma saa vähemmän vaihtoehtoja arvottavakseen, ihmisen äly rajoittaa valintaa. Näistä voi alkaa laskemaan "kohtaloa". Tosin ihminen määrittelee omaa kohtaloaan myös säännöllisesti uudelleen analyyseillä ja niihin liittyvillä suunnitelmilla. Eli vapaa tahto, valinta ja sattuma voivat olla jollain tapaa jopa illuusiota, joskin asioiden kulkuun on mahdollista vaikuttaa. Toisaalta, asioilla on tapana järjestyä, joten onko suunnitelmallisuus turhaa vouhotusta, on toinen tarina.
- Anonyymi
Jumala antoi ihmiselle vapaan tahdon ja 10 käskyä.
- Anonyymi
Tämä ääretön määrä rinnakkaisia maailmankaikkeuksia on paras mahdollinen kokoelma. Kaikki mahdollinen ei tietenkään toteudu. Minun on mahdollista syödä hiekkaa litra , mutta missään maailmankaikkeudessa niin ei tapahdu.
Puhe parhaasta mahdollisesta maailmakokoelmasta on tietysti täyttä spekulointia.
Gottfried Wilhelm (von) Leibniziä pilkattiin kun hän uskoi,että elämme parhaassa mahdollisessa maailmassa. Hän liitti vielä Jumalan näihin käsityksiin.
Nyt kun mietin tarkemmin niin en usko äärettömään määrään rinnakkaisuniversumeja, se veisi merkityksen elämästä.
--
heisielu- Anonyymi
Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0471)
heisielu: "Gottfried Wilhelm (von) Leibniziä pilkattiin kun hän uskoi,että elämme parhaassa mahdollisessa maailmassa."
Nagualismin mukaan olemassa on muitakin mm. kannaltamme yhtä hyviä ja tietyssä merkityksessä parempiakin maailmoja, mutta tietenkin siltä osin, kuin emme kykene tiedostamaan niitä, ne eivät ole hyödynnettävissämme ja etenkään keskimääräisen ihmisen tapauksessa, niissä eläminen ei siis ole mahdollista, tarkoittaen sitä, että tavanomaisesti havaittava maailma on väistämättömästi havaittava maailma siinä tapauksessa, että se siis havaitaan ja tavallisesti ainoa mahdollinen maailma, jota myöskään kyetään havaitsemaan ja siten maailma, jossa voidaan elää.
Nagualismin mukaan kyseiset "muut maailmat" eivät ole toisilleen vaihtoehtoisia mahdollisia maailmoja, vaan sellaisia reaalisia maailmoja, joiden olemassaolo ei riipu esim. siitä, että tiedostammeko ne vai emme, tarkoittaen sitä, että ne ovat tavallaan rinnakkaisuniversumeja tai ainakin kukin niistä on tietty tavanomaisesta poikkeavan ja kaikkien tietyssä kokoomapisteen sijainnissa havaittavien sisältöjen kanssa hyvin vahvasti korreloiva rakenne.
Leibniz toisaalta suuntasi julkaisujaan vahvasti siihen suuntaan, jonka uskoi miellyttävän mesenaattejaan, tarkoittaen sitä, että hän ei korostanut sitä, että olisi mahdollista tiedostaa muita maailmoja, vaan sitä, että hänen mielestään elämme parhaassa mahdollisessa maailmassa, mikä tietenkin oli etenkin tuon ajan konservatiivisia piirejä miellyttyvä näkemys, vaikka yhtä hyvin voitaisiin olettaa, että elämme huonoimmassa sellaisessa maailmassa, jonka kykenemme havaitsemaan, olettaen, että havaitsemista pidetään hyvänä asiana ja sellaisena asiana, joka edellyttää muita hyviä asioita, mitkä oletukset vaikuttavat järkeenkäyviltä.
"Kaikki mahdollinen ei tietenkään toteudu. Minun on mahdollista syödä hiekkaa litra , mutta missään maailmankaikkeudessa niin ei tapahdu."
Tietenkin kaikki mahdollinen tapahtuu, koska muuten sen ei olisi mahdollista tapahtua. Tietenkään sinun ei ole mahdollista syödä litraa hiekkaa, jos sitä ei tapahdu. Tästähän on ollut puhetta aiemminkin. Jos puhutaan sellaisista asioista, jotka ovat muka mahdollisia, vaikka niitä ei tapahdu, niin silloin puhutaan nimenomaan fiktiivisistä tapahtumista. Toisaalta, kaikki reaalisesti mahdolliset tapahtumat tapahtuvat väistämättä ja aivan oleellista siis on sen tunnistaminen, että puhutaanko fiktiivisistä vai reaalisista asioista.
"Nyt kun mietin tarkemmin niin en usko äärettömään määrään rinnakkaisuniversumeja, se veisi merkityksen elämästä."
Tarkoitat kai sanoa, että et tahdo uskoa äärettömään määrään rinnakkaisuniversumeja, koska koet, että sen uskominen, veisi; uskomuksesi mukaan, "merkityksen elämästäsi". Kuitenkin, jos sitä merkitystä ei ollut alunperinkään, niin silloinhan sitä ei voitaisi "viedä mihinkään", tarkoittaen sitä, että uskomalla äärettömään määrään rinnakkaisuniversumeja, vapautuisit kaiketi tuolloin aiemmasta harhastasi, jonka mukaan elämälläsi olisi merkitystä, tarkoittaen sitä, että voisit tuolloin elää "arvottomista harhoista vapautumisen kannalta merkityksellistä elämää", mikä muuten on nagualisminkin tavoitteena, liittyen siihen, että sen tavoitteena nimenomaan on mm. kyky "nähdä merkityksettömyyksien läpi", mitä voitaisiin tavallaan luonnehtia myös "valaistumiseksi", vaikka ko. termi ei vakiintuneiden sivumerkitystensä vuoksi kovin hyvin kuvaakaan sitä, että mistä siinä oikeastaan on kyse...
Toisaalta, tieteelliseltä kannalta, seurauksiin vetoaminen ei tietenkään ainakaan olisi pätevä argumentti, tarkoittaen sitä, että uskomisista riippumatta, esim. väitettä: "Olemassa on ääretön määrä rinnakkaisuniversumeja.", vastaan ei voida pätevästi argumentoida toteamalla, että: "Niitä ei ole, koska koen niiden olemassaolon vievän merkityksen elämästäni.", samaan tapaan, kuin väitettä: "Aurinko nousee aamulla.", vastaan ei voida pätevästi argumentoida toteamalla, että: "Aurinko ei nouse aamulla, koska en tykkää siitä, että se nousee aamulla.", tai väitettä: "Elämälläsi ei ole mitään merkitystä.", vastaankaan argumentoida kovin vakuuttavasti toteamalla, että: "Elämälläni on merkitystä, koska en tykkää siitä, että sillä ei ole merkitystä." :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_consequences
- Anonyymi
Maapallo on selvästi, lukuunottamatta eniten tienaavaa 10% ihmisistä, suurimmalle osalle eliöistä elinikäisen kärsimyksen areena. Raamatun helvetti.
Emme selvästikkään muista edellistä elämäämme, ja meillä on sielu.
Rikos ja rangaistus. Jos emme muista tekosiamme, kuinka voimme katua.
Jos rikos on seuraus hengen kehittymättömyydestä. Kuinka se voisi kärsimyksessä jalostua. Ainakin suuri ego asettuu normaaliksi kun se ei voi kasvaa.
Eliöt maapallolla ovat siis jalostamassa kärsimyksellä sieluaan maapallolla?
Pallohoitoa pahantekijöille. Tällä periaatteella vankilasta vapautuneiden pitäisi olla henkisesti jalostuneempia kuin muut kanssaeläjät.
Olen vain rehellinen. Niinkuin filososfan moraali on.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742932
- 652783
- 681822
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171669- 241657
- 201600
- 221533
- 481297
- 381263
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91259