Viimevuoden perunasato alkaa olemaan keväällä parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon.

Anonyymi

Imelletty perunalaatikko on perinteisesti ympärivuotinen ruoka. Peruna on osattu varastoida vuosisatoja niin että sitä on ollut tarjolla ympäri vuoden. Kun imelletyn perunalaatikon valmistustaito on taantunut, niin viime vuosikymmeninä perunalaatikko on väistynyt arkisesta ruokapöydästä ja se on nykyisin lähinnä siirapilla makeutettu ja erilaisin maustein maustettu jouluruoka.

Jos haluaa valmistaa ympärivuotisen perinteisen vanhanajan arkisen aidosti imelletyn perunalaatikon - tässä ohje:

Ei lisätä siirappia eikä mausteta, maku saadaan imeltämällä.

Imelletty perunalaatikko

2 1/2 kg perunoita
1 dl vehnäjauhoja, perinteisesti ruisjauhoja
noin 3 dl keitinvettä
noin 1/2 l maitoa
2½ teelusikallista suolaa
60-100 g voita

Näin valmistuu:

1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi. Survo perunat kuumina sakeaksi soseeksi suoraan keittoveteen. Arvioi veden määrä ennen keittoa. Tarvittaessa voi lisätä kuumaa vettä.
3. Jäähdytä sose huolellisesti välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi tai vähän yli.
4. Lisää jauhot noin 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita tasaiseksi.
5. Laita kannella peitetty perunasosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita noin 3 kertaa ja maista - riittäisikö lyhyempikin imeltymisaika.
6. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina. Lisää maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Maidon määrä vaihtelee runsaastikin eri lajikkeilla - ja sen mukaan halutaanko litkumainen lisuke vai kunnon haarukkaruoka. Lisää suola.
7. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja pinnalle voi lisä muutaman nokareen voita.
8. Paista aluksi reilussa lämmössä. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia
9. Paista ympärivuotista perinteistä vanhanajan arkista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

2

145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eli itäneistä tulee parempaa? Täällä ainakin jokainen perunapussi sisältää jo perunoita, joissa itujen alut.

      • Anonyymi

        Varastoidut perunat ei liisteröidy niin helposti kuin vasta nostetut perunat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2942
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      65
      2793
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1822
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1669
    5. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1657
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1600
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      23
      1553
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1297
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1273
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1259
    Aihe