Suomen valtion talouden surkea tila on seurausta heikosta talouskasvusta. Tuottavuuskehitys on junnannut vuoden 2008 jälkeisten ylisuurten palkankorotusten jälkeen paikallaan niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Yritykset ovat siirtäneet työpaikkoja ulkomaille. Valtio on ottanut enenevässä määrin lainaa kompensoidakseen kasvaneet palkkamenot. Tuottavuus ei ole kehittynyt, siis enemmän tai yhtä paljon suoritetta vähemmällä porukalla.
Yritysten pitää pärjätä paremmin. Se tarkoittaa, että yhteisöveroa on alennetteva. Se korjaa yritystoiminnan houkuttelevuutta paremmaksi. Suomessa verotus on likimain samanlainen kaikille yrityksille, mikä on johtanut harhaan siitä, että Suomessa olisi alhainen yritysverokanta, kun vertaa muiden maiden osakeyhtiöverokantaa. Sitä se ei ole. Monissa Euroopan maissa on yritysmuotoja, joiden verotus on alhaisempi kuin Suomessa. Yritysten verotusta on laskettava.
Yritysten työvoimatarvetta pitää helpottaa porrastamalla ansiosidonnainen päiväraha. Se on valtion maksama, valtion budjetista. Ammattiliitoilla ei ole mitään tekemistä ansiosidonnaisen kanssa. On olemassa selviä tutkimustuloksia siitä, että porrastaminen innostaa hakeutumaan työelämään. Niin pitää tehdä, innostaa työtöntä hakeutumaan työelämään mahdollisimman pian työttömyyden kohdatessa. Ansiot ovat suurin houkutin.
Ansiosidonnainen on kuulunut vain työttömyyskassan jäsenille. Se on kestämätön vaatimus sen takia, että jokainen maksaa työttömyysvakuutusmaksua. Siis vakuutuskorvaus pitää myös kuulua kaikille, jotka maksavat vakuutusmaksua. Saajakunnan laajentaminen voidaan toteuttaa, kun ansiosidonnaisen aikaa lyhennetään nykyisestä 400 päivästä. On kohtuuttoman pitkä aika maksaa 70% palkasta työttömälle ilman työsuoritetta. Tästä aiheutuu valtavat kustannukset valtiolle. On kuitenkin oikeudenmukaista, että ansiosidonnainen kuuluu kaikille, nykyistä lyheyempänä jaksona ja porrastettuna. Työikäisten pitää tehdä töitä. Silloin hän myös kerryttää eläkettään ja on muutenkin hyödyksi itselleen ja yhteiskunnalle.
Valtion talouden tasapaino edellyttää korkeaa työllisyyttä, 80%. Eri tahot ovat sanoneet, että työvoiman maahantuonti korjaa tilanteen. Ei korjaa. Työllisyysaste paranee vain jos ja kun työttömät menevät töihin. Silloin kustannus muuttuu tuotoksi. Yritysten työvoiman saatavuuden varmistamiseksi tarvitaan lisäksi työvoiman tuottavuusloikka julkiselta puolelta yksityiselle.
On lakattava pelkäämästä muutoksia työelämässä. Muutos on mahdollisuus.
Kolmikanta ei toimi. Kolmikanta ei voi olla muutoksen moottori. Työelämän kehittämisen vastuu on enenevässä määrin Eduskunnalla lainsäädännön keinoin.
Sanna Marin piti pääpuhujana puheen Yhdysvalloissa kunniatohtoriksi nimittämistilaisuudessa. Paikalla oli opiskelijoita, opettajakuntaa ja kutsuvieraita liki 30.000 henkeä. Puheen ydin koski muutosta. ”On oikeus haluta asioita ja niiden muuttumista. Halu ei riitä, vaan on otettava vastuu muutoksesta. On lakattava pelkäämästä”, Marin sanoi.
Ansiosidonnainen kuuluu kaikille porrastettuna ja nykyistä lyhyempänä. Eduskunta vastaa muutoksesta.
Anonyymi-ap
1
165
Vastaukset
- Anonyymi
Arhinmäen ja Li Anderssonin puolueen sekä Lindtmanin ja Sanna Marinin puolueen vastuuton talouspolitiikka oli kallista Suomelle. Neljä vuotta tuhlarin arkea.
Heidänkin ottamat yli 40 mijardin velat pitää maksaa ja korot päälle. Se on pois palveluista. Ehkä pitäisi laittaa virkamieshallitus hoitamaan asia, niin ei vasemmiston rakkikoirat voisi räksyttää ja loukuttaa turhaa tarinaa.
Älä pelkää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692703
- 632644
- 681782
- 241617
- 201540
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91470- 151382
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81197- 371180