Imelletty Lapin puikulalaatikko

Anonyymi-ap

Imelletty Lapin puikulalaatikko on perinteinen Lapin alueella viljellyistä puikuloista valmistettu imelletty puikulalaatikko, joka valmistetaan imeltämällä puikulasose uunissa ja paistamalla se uunissa. Puikulalaatikon valmistaminen on äärimmäisen helppoa ja sen valmistaminen ei vaadi mitään erityistaitoja.
Tässä on helppo imelletyn Lapin puikulalaatikon valmistusohje.

Ainekset:

vähän vettä puikuloiden kypsentämiseen
2 1/2 kg Lapin puikulaperunoita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 1 litra maitoa, maidon määrä vaihtelee
noin 70 - 100 grammaa voita
noin 2 teelusikallista suolaa

Valmistusohje:

Kuori puikulaperunat ja keitä ne täysin kypsiksi VÄHÄSSÄ suolattomassa vedessä.
Soseuta perunat kuumina suoraan VÄHÄISEEN määrään keittovettä. Jos sose tuntuu liian sakealta, lisää tarvittessa hiukan kuumaa vettä ja sekoita.
Jäähdytä välillä sekoittaen, kunnes soseen lämpötila on 70-75 astetta.
Lisää vähitellen ja hyvin sekoittaen 70 - 75 asteiseksi jäähtyneeseen puikulasoseeseen vehnäjauhot. Imeltyminen alkaa heti. Laita kansi kattilaan.
Laita puikulasose 70 - 75 asteiseen sähkölieden uuniin, niin soseen lämpötila pysyy tehokkaalla imeltymislämpötilan alueella. Jos lämpötila on alle 65astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 12–14 tuntia. Noin 65 - 70 asteinen sose imeltyy noin 4-5 tunnissa, jopa nopeammin.
Lisää imeltyneeseen puikulasoseeseen voi paksuina siivuina sulamaan.
Lisää maitoa vähitellen ja koko ajan sekoittaen ja sakeutta seuraten niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen puikulasoseen. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
Laita puikulasose korkeareunaiseen keraamiseen tai vastaavaan voideltuun uunivuokaan. Vuole pinnalle jääkaappikylmästä voista juustohöylällä ohuita lastuja tai veitsen kärjellä muutamia voinokareita. Paista alkuvaiheessa imellettyä puikulalaatikkoa noin 180 - 200 asteisessa uunissa. Kun puikulalaatikko saa hiukan väriä ja alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa TÄYSIÄ vuokia. Näin imelletty puikulalaatikko ei kuivu, eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän imelletyn puikulalaatikon.
Paista imellettyä puikulalaatikkoa noin 4-5 tuntia.

1

296

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Miksi et irrota otettasi

        Suhteeni?
        Ikävä
        74
        2892
      2. Koko ajan olet

        Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
        Ikävä
        64
        2753
      3. Muutama syy

        Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
        Ikävä
        68
        1812
      4. Onko kaivatullasi

        Hyvä vai huono huumorintaju?
        Ikävä
        24
        1647
      5. Tykkään susta

        Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
        Ikävä
        17
        1639
      6. Estitkö sä minut

        Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
        Ikävä
        20
        1590
      7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

        Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
        Ikävä
        19
        1478
      8. Tiedätkö tykkääkö

        Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
        Ikävä
        48
        1287
      9. Millainen meno

        Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
        Ikävä
        38
        1263
      10. Onko meillä

        Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
        Ikävä
        9
        1249
      Aihe