Huostaanottoa ei saa tehdä vain siksi, että virkamies tekee arviota

"Jos lapsi otetaan huostaan ilman vanhempien suostumusta, vanhemmilla on vain pieni mahdollisuus saada lapsi takaisin kotiin."
Tämä tarkoittaa sitä, että jos vanhempi ei alistu autoritaariselle sosiaalityöntekijälle, häntä rangaistaan lapsen riistämisellä. Lapsen kotiinpaluu ei riipukaan vanhemmuuden laadusta tai lapsen voinnista vaan vanhemman ja sosiaalityöntekijän suhteesta. Mitä enemmän vanhempi vastustaa pakottamista, sitä vähemmän minä saan nähdä lastani.
"Huostaanottoon voidaan ryhtyä, jos lapsen huolenpidossa tai muissa olosuhteissa on vakavia puutteita, jotka vaarantavat lapsen terveyden tai kehityksen."
Erimielisyys sosiaalityöntekijän kanssa ei ole puute lapsen huolenpidossa tai muissa olosuhteissa. Muut olosuhteet eivät tarkoita sosiaalityöntekijän olosuhteita vanhemman saamisessa tottelemaan. Lapsen terveys ja kehitys eivät tarkoita lapsen kasvua ja kehitystä ennen kuin lapsi on kasvanut ja kehittynyt huonosti. John Stuart Mill: "Ilman haittaa ketään ei saa rangaista siitä, että hän ei tottele".
"Huostaanotto on mahdollista vain, jos avohuollon tukitoimet eivät ole sopivia, mahdollisia tai riittäviä lapsen edun toteuttamiseen."
Sosiaalityöntekijä väittää tukitoimiksi pakottamista ja erimielisyyttä tukitoimien epäonnistumiseksi. Hän väittää oman valtansa vähentymistä lapsen edun vähentymiseksi.
"Huostaanotto on voimassa toistaiseksi. Se voidaan lakkauttaa, jos tarvetta huostaanotolle ei enää ole ja lakkauttaminen on lapsen edun mukaista.
Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö"
Koska korkein hallinto-oikeus ei ole purkanut yhtään 1 346 valituksesta ja tutkija ja juristi Toivosen mukaan "koti olisi voinut olla lapsen asuinpaikka", käsitys toistaiseksi voimassaolosta ei ole kannatettu.
"Se, että huostaanottoja lopetetaan niin vähän, kertoo ehkä ennen kaikkea siitä, että päätökset ovat olleet alun alkaen oikeita ja ne on tehty hyvin painavin perustein. Näin sanoo tutkija, juristi Virve-Maria Toivonen"
Näin ei ole jokaisen päätöksen kohdalla. Toivosen mukaan päätös huostaanottaa lapsi on tietyllä tapaa epävarmuudessa tehtävää päätöksentekoa."
"– Ihan varmasti on otettu huostaan lapsia tapauksissa, joissa yhtä perusteltu vaihtoehto lapsen asuinpaikaksi olisi voinut olla koti tukitoimien kanssa."
"Olisi voinut" viittaa lainvastaisesti huostaanoton pysyvyyteen. Huostaanottoa ei voida purkaa, koska kun se on kerran tehty, lapsen on turvallista kasvaa samassa paikassa. Pelkästään se, johtavan sosiaalityöntekijän veruke, että "lapsi voi tosi hyvin sijaispaikassa" tai juristi Toivosen veruke, että "koti olisi voinut olla lapsen asuinpaikka" ei tee huostaanotosta hyväksyttävää. Kyse ei ole vain siitä, missä lapsi pärjää vaan perheoikeudesta, itsetoteutuksesta, läheisyyden tarpeesta, elämän tulevaisuudesta ja kyvystä vaikuttaa oman elämään. Lastensuojelu ja hallinto-oikeus eivät voi kieltää oikeutta niihin vain siksi, että he "arvioivat lapsen etua".
Huostaanotto pitää tehdä vain kun sen tekemättä jättäminen on vahingollisempaa.
"Täysin toista mieltä lastensuojelun asioiden käsittelypaikasta on varatuomari Leeni Ikonen. Hän on hoitanut uransa aikana tuhansia lastensuojeluun liittyviä tapauksia.
"Jokainen asiantuntija tuo Ikosen mukaan käsittelyyn oman aatemaailmansa ja aiemmat kokemukset lastensuojeluasioista."
"Toivonen on myös itse toiminut hallinto-oikeuden tuomarina. Hän ymmärtää, että perheistä voi näyttää pahalta, kun tuomaristoon kuuluu ikään kuin vastapuolen jäsen."
Tämä on sama kuin johtavan sosiaalityöntekijän valhe "perheellä on vain tunnereaktio". Meitä ei kiinnosta se, kuinka puolueellinen hallinto-oikeus on vaan oman lapsen menettäminen. Me haluamme kertoa totuuden sosiaalityöntekijän valehtelusta emmekä luottaa hallinto-oikeuden itsekeskeiseen arvioon.

4

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Hallinto-oikeuksien päätöksiä tutkinut Tampereen yliopiston sosiaalityön professori Tarja Pösö arvioi, että hallinto-oikeuksilla on vahva pyrkimys oikeudenmukaisuuteen ja siellä käsiteltäviin tapauksiin paneudutaan hyvin.
      Samaa mieltä on myös Toivonen. Käsitys siitä, että päätökset tehtäisiin vain sosiaalitoimen kirjausten perusteella saattaa johtua siitä, että usein perusteluihin on kopioitu asioita lastensuojelun dokumenteista.
      – Se ei tarkoita sitä, että päätös olisi tehty vain perusteluissa olevien tietojen valossa vaan siihen on vaikuttanut useiden eri viranomaisten ja usein myös esimerkiksi varhaiskasvatuksen tai koulun näkemykset perheen tilanteesta, Toivonen sanoo."
      Professori Tarja Pösö ja tutkija, juristi Virve-Maria Toivosen mielestä hallinto-oikeus siis tekee riippumattoman arvion sijaishuollosta. Tämä on kuitenkin sama asia kuin sosiaalityöntekijän autoritaarisuus. Tämä on virkamiesuskoa. Kun virkamies arvioi, niin vanhempi ei voi vaikuttaa siihen ja siitä tulee päätös. Vaikka päätös olisi Pösön mielestä riippumaton, se ei vastaa perheen tilannetta. Tässä artikkelissa mainittu kirjallinen käsittely sekä vanhemman vastuu toimittaa lääkärinlausuntoja ikään kuin olettaa vanhempien olevan päteviä. Hallinto-oikeus ei tarkastele vanhemman lähettämien kirjoitusten sisältöä vaan taustatiedon ammatillista uskottavuutta ja muotoa. Totuuden kertominen ei riitä vaan vanhemman pitää toimittaa hallinto-oikeuden haluamat todisteet. Niitä ei pyydetä erikseen ja päätös mittaa vanhemman lakitietämystä eikä sosiaalityöntekijän totuudenmukaisuutta. Hallinto-oikeus ei myöskään kuulemani mukaan "koske sosiaalityöntekijää vaan lasta", joten vanhemman pitäisi lääkärinlausunnon lisäksi todistaa, että lapsi ei voi huonosti. Koska sosiaalityöntekijän huoli otetaan itsestäänselvänä päätöksenä ilman sosiaalityöntekijän kyseenalaistamista, kukaan ei voi todistaa, että huolta ei ole. Syyttömyyden sijaan voidaan todistaa vain syyllisyys. Kehäpäätelmässä huoli on olemassa ja siitä syystä päätös on kielteinen.
      "Välimäki kehottaa huostaanotettujen lasten vanhempia hakemaan juridista tietoa. Sitä pitäisi vaatia myös lapsen asioista vastaavalta sosiaalityöntekijältä, koska hänen vastuullaan on tiedon antaminen."
      Sosiaalityöntekijälle annettava juridinen tieto ei saa häntä antamaan sitä vanhemmalle tai käyttämään sitä perheen jälleenyhdistämismielessä.
      "Lastensuojelun resurssit ovat riittämättömät, joten siellä ei aina ole mahdollisuutta antaa tietoa ja tukea tarpeeksi. Siksi vanhemmalta vaaditaan aika paljon tietämystä ja aktiivisuutta."
      Huostaanotto tehdään yllättäen, ilman varoitusta eikä sosiaalityöntekijä pyri tiedon antamiseen myöskään lapsen ollessa poissa. Eihän asiakastapaamisessa sosiaalityöntekijää rajoita resurssipula. Artikkeli kieltää täysin sosiaalityöntekijän aatemaailman, jonka mukaan hän yrittää käyttäytyä autoritaarisesti ja olla komentaja-asemassa. Ennen huostaanottoakin sosiaalityöntekijä käy suljettua neuvottelua. Hän kysyy, että mitä sinulle kuuluu, mutta ei koskaan tasaisessakaan vaiheessa kerro mitä hän ajattelee vanhemman asioista. Jos kysyn häneltä jotain, hän hymyilee vienosti, katsoo seinään ja vastaa "katsotaan sitä vielä tässä vaiheessa". Ne tulevat vasta päätöksiin.
      Siksi resurssipula on tekosyy.

    • https://yle.fi/a/74-20071327

      Vastoin perheen tahtoa huostaanotetut lapset pääsevät vain harvoin takaisin kotiin – tutkija ja varatuomari täysin eri linjoilla syistä
      Hallinto-oikeudet ja korkein hallinto-oikeus tekevät huostaanoton lopettamispäätöksiä vain aniharvoin.

      • Anonyymi

        Preeme oletko harkinnut foodora hommiin palaamista


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      49
      2298
    2. Pysy kaukana musta

      Ja kaikista mun läheisistä. Oon tosissani.
      Ikävä
      26
      2063
    3. Katu täyttyy askelista...

      Hyvää sunnuntaita ja hyvää jatkoa jos näin...Vettä sataa, mutta hyvä vaan, ainakin kasveille.
      Ikävä
      27
      1495
    4. Näin susta unta

      Teit siinä temppuja ja kurkit huomaanko. Niinkuin sun tarttis sitä epäillä. Öitä tuimalle!
      Ikävä
      16
      1434
    5. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä. 💡
      Ikävä
      121
      1371
    6. Mitä hämminkiä Halkokarilla?

      Poliiseja ja ambulansseja pyörii, laukauksia kuultu.
      Kokkola
      18
      1055
    7. Tiedätkö nainen sen tunteen

      Kun toinen tulee jossain vastaan. Naama leviää hymyyn kuin hangonkeksi. Mulla on susta semmonen,tunne.
      Ikävä
      71
      964
    8. Kauniit ihmiset ei ole sinkkuja, se on karu fakta

      Ihmisessä on lähes poikkeuksetta aina jotain vikaa jos hän pysyy sinkkuna pitkään. Sori kun sanon tän näin suoraan, mut
      Ikävä
      108
      917
    9. Mikset päästä irti ja hae apua

      Mt ongelmiisi. En vaan voi ikinä enää luottaa sinuun, pelkään sinua ja toivon löytäväni jonkun muun. Rahaa sulla on saad
      Ikävä
      78
      886
    10. Kristinusko - epätoivoinen yritys pelastaa ihmiset jumalalta

      Ei ole mitään sellaista, mitä pitää "pelastua". Lukuun ottamatta tietysti ”jumalan” (sen ei jumalan, joka väittää oleva
      Hindulaisuus
      333
      873
    Aihe