Öljyllä paistaessa kauhee roiskuminen?

Anonyymi-ap

Olen huomannut, että aina rypsi- tai oliiviöljyllä paistessa roiskuu aina älyttömästi käsille ja ympäri hellaa mutta voita tai oivariinia käyttäessä ei, outoa?
Aivan sama juttu olipa sitten lihaa tai vaikka vihanneksia. Pakasteilla yleensä roiskuu enemmän kai koska nesteet pulpahtaa pintaan, mutta ongelma sama myös tuoreilla.
Öljyssä ei pitäs olla vettä, kun se erottuisi öljyn kanssa. Toisaalta oivariinissa on vettä, ja vissiin joku emulgaattori kun ei erotu, mutta se ei siis roisku.
Mikä tämmösen selittää?

Öljy-voi -seos on kyllä paljon paljon parempaa maultaan eikä ole niin tarkaa pannun kuumuudesta se suhteen tuleeko rasvainen lötkö vai ei. Jos olen wokannu liian kylmällä ja aivan järkyttävän kamalia vihanneksia 🤮

lajijasuris

2

287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ”Pakasteilla yleensä roiskuu enemmän kai koska nesteet pulpahtaa pintaan, mutta ongelma sama myös tuoreilla.”

      Tämä on tärkein pointti. Puhdas öljy ei roisku, mutta kun siihen laittaa vettä niin roiskuu ja jopa räjähtää. Jäiset pakasteet ovat haastavia enkä yleensä paista lainkaan jäisinä. Lisäksi kuivaan aina paistettavat raaka-aineet niin ei roisku. Naudan pihvi ei roisku kun se otetaan pois pannulta ennen kuin neste alkaa puridtua ulos. Haastavinta on kana kun se pitää paistaa kypsäksi. Lopussa on yleensä melkoinen roiskuminen kun ulos puristuva neste paukkuu kuumassa öljyssä.

      Linkin videossa on äärimmäinen esimerkki roiskumisesta kun jäinen kalkkuna uppopaistetaan. Tulipalo ei syty itse roiskumisesta vaan siitä, että öljyä lentää lämmittämisessä käytettyyn kaasuliekkiin, joka syttyy palamaan. Periaatteessa tuon kalkkunan voisi paistaa sähköliedellä ilman syttymistä, mutta kannattaa varautua räjähdykseen ja roiskumiseen 😄

      https://m.youtube.com/watch?v=K7VDCMku5Ns

      • Anonyymi

        Aika paha 😀😨
        Jospa se öljy ei olekaan aina ihan puhdasta...? Ja niinku todettua pakastettuja paistettaessa silti huomattavasti vähemmän roiskumista voilla ja oivariinilla. No, sama se oivariinilla olen paistanut melkein aina ja sitä laitan myös leivän päälle, mutta mm. pizzaan ja voiteluun laitan öljyä.

        Kyllähän ne jotkut lääkäritkin jauhaa että pitäs paistaa vaan öljyllä. MIksi?
        Syöminen on kokonaisuus, yjksi asia ei vaikuta hevonveen vertaa, ja itsellä ainakin kolesterolit ihan ok, ei kauheesti laardia, ei sokeri koholla, eikä verenpaine jos ei täytä itseään nesteillä, ei viitettä rasvamaksasta!

        lajijasuris


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      85
      7475
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      96
      5414
    3. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      259
      4635
    4. Haluun sua niin paljon

      ❤️🥰🥹 Miehelle
      Ikävä
      44
      4525
    5. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      62
      3267
    6. Mitä palveluita mies..

      Haluaisit tilata minulta? -N
      Ikävä
      49
      2695
    7. Olet oikeasti ollut

      Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.
      Ikävä
      22
      2368
    8. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      49
      2333
    9. Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit

      Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘
      Ikävä
      29
      2332
    10. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      41
      2194
    Aihe