Seura selvitti: Tuulivoiman ympärillä palkkamurha, vakavaa korruptiota ja rahanpesua

Anonyymi-ap

Seura selvitti: Tuulivoiman ympärillä palkkamurha, vakavaa korruptiota ja rahanpesua – Näin likainen bisnes tahraa puhdasta energiaa Euroopassa

https://seura.fi/asiat/tutkivat/vakavaa-korruptiota-rahanpesua-ja-palkkamurha-tuulivoiman-ymparilla/

Monessa Euroopan maassa on selvitelty tuulivoimahankkeisiin liittyvää korruptiota. Jäljet johtavat mafiaan, poliittiseen eliittiin ja peiteyhtiöihin, mutta myös laillisesti toimiviin yrityksiin on jouduttu pettymään.

Tuulivoimaa on kutsuttu uudeksi kultakuumeeksi. Tuulivoimalla on hyvä maine saasteettomana energiamuotona ja avokätiset tuet esimerkiksi syöttötariffijärjestelmän muodossa ovat taanneet omistajille muhkeita voittoja.

Suomeen tuulivoimaa rakennetaan tällä hetkellä lähinnä markkinaehtoisesti, mutta monissa Euroopan maissa tukijärjestelmät voivat hyvin.

Tuet ovat houkutelleet markkinoille myös epäilyttäviä hahmoja, jotka koettavat hyödyntää järjestelmää taloudellisesti. Ei siis ole yllättävää, että eri puolilla Eurooppaa on selvitelty tuulivoimaan liittyvää vakavaa korruptiota.

Palkkamurha Maltalla

Yksi tuulivoimakorruptioon liittyvä tapaus on saanut laajaa kansainvälistä huomiota. Kyseessä on maltalaisen tutkivan journalistin, Daphne Caruana Galizian, murha vuonna 2017.

Tapahtumat ovat kuin agenttitarinasta: Galizia surmattiin autopommilla, joka räjäytettiin tekstiviestillä mereltä. Galizian uskotaan päässeen tutkimuksissaan liian lähelle Maltan poliittisen ja taloudellisen eliitin korruptiota.

Ei tiedetä, mihin tutkimukseen Galizian surma liittyi, mutta tiedetään, että hän oli seurannut rahan liikkeitä Montenegroon perustetun tuulipuiston taustalla. Mozuran tuulipuisto oli Balkanin ensimmäinen suuri tuulivoimaprojekti, jossa Malta oli mukana.

Muutama kuukausi ennen kuolemaansa Galizia tuli tietoiseksi Dubaihin rekisteröidystä yrityksestä nimeltä 17 Black. Maltan viranomaiset onnistuivat myös yhdistämään kaksi merkittävää maltalaispoliitikkoa 17 Blackiin Panamaan rekisteröityjen peiteyhtiöiden kautta. Se, mikä puuttui, oli henkilö 17 Blackin taustalla.

Raha kulkee erikoisesti

Galizia ei ilmeisesti koskaan saanut tietää, kuka tuo henkilö oli. Mutta muut toimittajat, jotka jatkoivat Galizian työtä, kaivoivat esiin tiedon, että 17 Blackin omisti Maltan rikkain mies Yorgen Fenech. Sitten selvisi, että 17 Black oli ollut mukana junailemassa myös Montenegron tuulipuistoa.

Rahanpesua puhtaalla energialla

Italiassa tuulivoimaan liittyvää korruptiota vastaan on taisteltu jo vuosia. Vuonna 2009 alkoi pitkä tutkinta, jossa pidätettiin 15 ihmistä korruptiosta epäiltynä.

Heidän joukossaan oli kaksi hyvin merkittävää hahmoa Italian tuulivoimateollisuudessa: Oreste Vigoreto, Italian tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja sekä ”Sisilian tuulikuninkaana” tunnettu Vito Nicastri, joka oli olkapäitään myöten mukana mafian toiminnassa.

Poliisin mukaan Vigoreto ja Nicastri pystyttivät useita peiteyhtiöitä, jotka siirsivät rahaa toisilleen niin että yritykset vaikuttivat olevan taloudellisesti hyvässä kunnossa.

Kaikki yritykset hakivat myöhemmin julkista rahaa tuulivoimaloiden pystyttämiseen, mutta vain osa rahoista käytettiin tuulivoimaan. Loput käytettiin pönkittämään peiteyhtiöiden taseita, jotta ne näyttäisivät uskottavilta, ja peiteyhtiöillä haettiin lisää EU-tukia.

Rikollisjärjestöt painostivat maanomistajia ja korruptoituneet viranomaiset voideltiin

Käytännössä huijaus toteutettiin näin. Rikollisjärjestöt etsivät maa-alueen, joka sopi tuulivoimalle ja painostivat maanomistajat myymään maan tai vuokraamaan sen pitkäaikaisesti.

Korruptoituneille viranomaisille maksettiin voitelurahaa, jotta projektin lupakäsittelyä nopeutettaisiin – muuten se olisi vienyt 3–6 vuotta. Kun lupa oli saatu, otettiin yhteys kansainvälisiin sijoittajiin, joita kiinnostivat julkiset tuet.

Mafia hallitsi Nicastrin kautta kaikkea tuulivoimateollisuutta Sisiliassa niin, että toimintaympäristö oli laillisesti toimiville yrittäjille lähes mahdoton. Eräs tällainen yrittäjä oli Salvatore Moncado, joka ei suostunut pelaamaan mafian säännöillä.

8

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suomessakin on syytä selvittää yritystoiminnan taustoja

      Sääntelyn puute mahdollistaa monenlaisten toimijoiden pääsyn markkinoille.
      Siksi täytyy kysyä, onko tilanne Suomessa kovin erilainen?

      Merkittävä osa Suomeen rakennetuista, rakenteilla olevista sekä suunnitelluista tuulivoimapuistoista on ulkomaisessa omistuksessa. Ani harva tuulipuisto tuottaa sijaintipaikkakunnalleen yhteisöveroa, koska niiden tulos on tavallisesti nolla tai miinusmerkkinen.

      Suomalaiset tutkivat journalistit eivät ole vielä ehtineet kartoittaa, kuinka monen suomalaisen tuulipuiston omistus palautuu veroparatiiseihin, mutta selvitykselle voisi olla tarvetta. Erikoisia omistusjärjestelyitä ja rahanpesusta syytettyjä liikemiehiä on nimittäin huomattu jo Suomenkin tuulivoimabisneksessä.

      Seuran jutusta voit lukea lisää siitä, kuinka slovakialainen oligarkki Jozef Brhel kiinnostui suomalaisesti tuulivoimabisneksestä, ja kuinka hänen perheensä omistukset pilkottiin niin, ettei omistuksia tarvinnut Suomessa ilmoittaa edunsaajarekisteriin.

    • Anonyymi

      Entäpä ne verotulot? Kaksi vuotta sitten skottilainen tuulivoimayhtiö Ventient Energy, joutui myrskyn silmään, kun sen havaittiin harjoittavan veronkiertoa. Ventient Energyn omisti yritys, joka oli rekisteröity Luxembourgiin, ja sen omisti firma, jonka kotipaikka oli Cayman saarilla. Tällä järjestetyllä firma saattoi kiertää veroja miljoonien puntien arvosta.

      Viime vuonna skottilaiset tutkivat journalisti penkoivat tuulivoimapuistojen omistussuhteita pintaa syvemmältä ja paljastivat karun kuvan. Noin kolmannes 50 tuulivoimayhtiöstä oli rekisteröity tunnettuihin veroparatiiseihin: Luxemburgiin, Cayman-saarille, Jerseyyn ja Guernseyhin. Vain 11 tuulivoimayhtiötä oli kokonaan skottiomistuksessa.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Ok.


    • Anonyymi

      Johan on !

    • Anonyymi

      > Suomessakin on syytä selvittää yritystoiminnan taustoja

      Puoluetoiminnan. Yritystoiminta selviää julkisista tiedoista. Jos ei selviä, kyse on puoluetoiminnasta.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000910856.html

      Pekkarinen teki tuulivoimapäätöksen: vävyn firmalle kilahti 50 000 euron potti rahaa

      Ex-ministeri Mauri Pekkarisen vävyn firma sai 50 000 euron osingon appiukon johdolla tehdyn tuki­järjestelmän ansiosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      88
      1537
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      10
      1410
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      85
      1344
    4. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      69
      1230
    5. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      115
      1119
    6. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      75
      1001
    7. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      941
    8. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      255
      930
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      885
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      34
      856
    Aihe