Työtä on enemmän, tekijöitä vähemmän

Anonyymi-ap

Kolme hoitajaa paljastaa hyvinvointialueiden lohduttoman tilanteen

Hoitajapulasta puhutaan jatkuvasti, mutta hyvinvointialueet ovat vain vähentäneet resursseja, kertovat Iltalehden haastattelemat työntekijät.

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuonna 2023.

Kolme eri hyvinvointialueella työskentelevää ammattilaista kertoo, kuinka hyvinvointialueet ovat vaikuttaneet heidän työnkuvaansa.

Työtehtäviä annetaan lisää ilman, että resursseja lisätään. Päätöksiä tehdään ilman työntekijöiden osallistamista.

Sijaisten puutteellinen kielitaito vaikuttaa hoidon laatuun ja aiheuttaa jopa vaaratilanteita, kertoo yksi haastateltava.

Hyvinvointialueet ovat toimineet nyt parin vuoden ajan. Kysyimme kolmelta eri hyvinvointialueilla työskentelevältä, miltä uusi organisaatio on näyttänyt hoitoalan ammattilaisen silmin.

Hälyttävä huomio on se, että paljon puhutusta hoitajapulasta huolimatta työpaikkoja on jopa aiempaa vähemmän.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella työskentelevä Anne kertoo, että tällä hetkellä uusien sairaanhoitajien täyttöluvat evätään säästötoimien vuoksi.

– Emme saa siihen vedoten täyttää paikkoja, vaan yritämme mennä sijaisilla, Anne kertoo.

Tämä vaikuttaa hänen mukaansa jokapäiväiseen työhön ja hoidon laatuun.

Hänen työpaikastaan vanhustenhoidosta on lähtenyt omasta tahdosta vuoden aikana useita työntekijöitä, pääsääntöisesti nuoria.

Johdon tiedotus on Annen mukaan ollut niukkaa.

– Sieltä tulee lyhytsanaisia ilmoituksia, että nyt tehdään näin ja näin. Jos jokin muutos on tulossa, niin siitä voisi vähän etukäteen vihjaista. Nyt se on vähän sellaista sanelupolitiikkaa.

Työtehtäviä saatetaan annetaan lisää, vaikkei entisiäkään ehdi tehdä kunnolla.

– Nykyään tämä työ on jatkuvaa riittämättömyyden tunteen kanssa painiskelua ja kuluttavaa enemmän henkisesti kuin fyysisesti.

Kielitaidottomia sijaisia

Sekä sijaisissa että vakituisissa on Annen mukaan paljon maahanmuuttajataustaisia, ammattitaitoisia työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita työhönsä.

– Mutta sitten on vain yhdeksi päiväksi käymään tulevia sijaisia. Eivät he sitoudu eivätkä huolehdi välttämättä tehtävistä. Kielitaito on aivan riittämätön monella. Se aiheuttaa vaaratilanteita ihan valtavasti. Kuitenkaan perässä ei voi mennä koko ajan. Siihen ei riitä aika eikä resurssit, hän kertoo.

Kielimuuri rasittaa muiden työntekijöiden lisäksi vanhuksia, jotka haluaisivat jutella hoitajien kanssa.

Eläkepäivät eivät ole enää kaukana, mikä motivoi Annea jaksamaan töissä. Hän ymmärtää nuoria, jotka eivät jaksa.

– Välillä tulee sellainen tunne, että ei haluaisi sanoa, mitä tekee työkseen. Ei se nyt ihan häpeän tunne vielä ole, mutta ei se ole kauhean kaukana siitä, hän pohtii.

Tehtäviä, jotka eivät kuulu ensihoidolle

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella työskentelevä ensihoitaja kertoo tulevista isoista muutoksista. Hän ei halua esiintyä jutussa nimellään tunnistettavuuden vuoksi.

1. huhtikuuta alkaen viikonloppujen kiirevastaanotto keskitetään koko maakunnan alueella pelkästään Seinäjoelle, jossa päivystyskin sijaitsee.

– Tämä sitten aiheuttaa sitä, että monet eivät varmastikaan lähde ajelemaan sadan kilometrin päähän Seinäjoelle kiirevastaanotolle, vaan sinnittelevät kotona viikonlopun yli. Sitten oma vointi saattaa huonontua kotona viikonlopun aikana ja he ottavat maanantaina yhteyttä oman alueen terveyskeskukseen, hän pohtii.

Muutos on iso myös osalle työntekijöistä, sillä maakunnissa työskentelevät joutuvat jatkossa kulkemaan Seinäjoelle töihin viikonloppuisin.

Ensihoidolle on jo nyt kertynyt kiireettömän hoidon tehtäviä. Jos ihmiset eivät pääse hoitoon, viimeinen vaihtoehto on soittaa hätänumeroon.

– Kyllä se meitäkin turhauttaa, että olemme välillä sellaisilla tehtävillä, jotka eivät meille kuuluisi mitenkään. Ne ovat kiireettömiä asioita, jotka ihmisten pitäisi pystyä hoitamaan itsenäisesti. Se tulee meille väkisinkin heijastumaan pikkuhiljaa.

– Jos Suomen mittakaavalla vertaa, niin meillä on täällä Etelä-Pohjanmaan ensihoidossa hyvä tilanne. Siitä ei pääse mihinkään, ensihoitaja sanoo.

Enemmän kyselyitä

– Myös vanhusten hoidossa olen havainnut viime päivienkin aikana, että he eivät pärjää millään kotona, vaikka kotihoidon käyntejä on maksimimäärä. Ja nyt hyvinvointialue esittää, että ollaan lakkauttamassa vuodeosastoja, mutta poliittisia päätöksiä ei ole vielä tehty, ensihoitaja kertoo.

Hän kertoo, että alueen terveyskeskuksilla ei ole antaa vapaita kiirevastaanottoaikoja ensihoidolle, mikä aiheuttaa voimakasta kuormitusta Seinäjoen päivystykseen.

Hänen mukaansa tällä hetkellä ei ole itsestään selvää, että alalle valmistuvat työllistyisivät Etelä-Pohjanmaan alueella, vaikka hoitajapulasta kuinka puhutaankin.

– Tässä on vedetty rahahana niin kireälle, että työnantajilla ei ole varaa palkata työntekijöitä.

Johdon ja työntekijöiden välinen vuorovaikutus on hänen mukaansa mennyt parempaan suuntaan hyvinvointialueen aloittamisen jälkeen.

jatkuu…

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4de804ff-564b-40ae-b163-ef01ddf0db7e

6

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ….jatkuu

      Henkilöstöltä on kysytty mielipidettä päätettävistä asioista suorilla kyselyillä.

      – En muista, että aiemmin niitä olisi paljon tehty. Mutta edelleenkin henkilöstö kokee, että he eivät saa riittävästi vaikuttaa päätöksentekoon. Se on ihan kyselyissäkin todettu.

      Valta pois lähiesimiehiltä

      Pohteella Pohjois-Pohjanmaalla akuuttihoidossa työskentelevä sairaanhoitaja Leena kertoo, että henkilöstöhallinto on huonontunut todella paljon hyvinvointialueen aloittamisen jälkeen. Johtamisesta on hänestä tullut autoritäärisempää.

      – Lähiesimiesten valta johtaa on viety pois. Sitä ei ole. Ja aluevaltuusto toisessa ääripäässä sanoo, että heillä ei ole oikein valtaa vaikuttaa päätöksentekoon. Eli minun näkemykseni on se, että valta on pitkälti kaventunut keskijohdon virkamiehille, Leena sanoo.

      Työntekijöitä ei hänen mukaansa osallisteta käytännössä ollenkaan.

      – Ne päätökset tulevat, että näin tehdään, ja ehkä niistä voidaan keskustella, mutta se on hyvin näennäistä.

      – Meille on siirtynyt myös sairaalahuoltajan tehtäviä: siivoamme ja jaamme ruokaa. Se on hoitotyöstä pois, akuuttihoidossa työskentelevä Leena kertoo.

      Sairaanhoitajille on siirtynyt aiempaa enemmän muita kuin hoitotyön tehtäviä. Esimerkiksi Leenan yksikössä sairaanhoitajat joutuvat tekemään sosiaalityöntekijöiden tehtäviä, eli sosiaaliturvaan liittyviä asioita, koska sosiaalityöntekijöitä ei ole enää sairaalassa.

      Toimintaympäristöstä on myös tullut monimutkaisempi uuden organisaation myötä. Hoitajalla kuluu Leenan mukaan paljon aikaa potilaan hoidon koordinointiin eri tahojen kanssa.

      – Sitten kuitenkin henkilökunnan määrää mitataan potilaiden hoitoisuudella, eikä oteta ollenkaan huomioon, mitä vaatimuksia monimutkaistuneemmalla toimintaympäristöllä on siihen työhön. Eli siinä mielessä kyllä ne mittarit, joilla mitataan hoitotyön tarvitsemaa henkilömäärää, ovat kyllä aika vanhanaikaiset.

      Leenan akuuttiosasto on aina täynnä. Kun yksi lähtee, joku tulee tilalle.

      – Henkilökunnan vaihtuvuus on kovaa, Leena kertoo.

      Vakituisia paikkoja on kuitenkin ollut hyvin tarjolla. Esimerkiksi muista Pohteen yksiköistä tuleville on ollut paikkoja, jos oma yksikkö on lakkautettu.

    • Anonyymi

      Voiko joku avata millaiset paikka paikoin kokemukset on?

    • Anonyymi

      Epävarmuus iskostunut rakenteisiin kun pitää jatkuvasti kyselyjä tehdä? Nim. Hyvinvointikyselykysymykset

      #epävarmuus #hyvinvointi #pysyvyys #sote

      • Anonyymi

        Hyvinvointialuetta tulee prepata. Esim viikottaiset työn ohjaukset. Ulkopuolinen vaikka konsultti näkee helposti ongelmien syykohtia työn kulussa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvinvointialuetta tulee prepata. Esim viikottaiset työn ohjaukset. Ulkopuolinen vaikka konsultti näkee helposti ongelmien syykohtia työn kulussa.

        Ulkopuolisen tekemä kokonaisarvio hyvinvointialueiden toteutumista on ehdottoman tarpeellinen ja se on tärkeä tehdä mahdollisimman pian!


    • Anonyymi

      Eiks joku paikkakuntalainen aikonu tuoda flippiineiltä hoitajia ja tehdä siitä bisneksen itselleen.
      Miten lie on hanke edennyt?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2892
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      64
      2753
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1812
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1647
    5. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1639
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1580
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      18
      1464
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1287
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1263
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1249
    Aihe