Mämmi on suomalainen perinneruoka, jonka juuret ovat juutalaisten happamattomassa leivässä. Sitä syödään pesah-juhlassa, jossa juhlitaan
juutalaisen kansan vapautumista Egyptin orjuudesta.
Happamaton leipä muistuttaa juhlijoita siitä, ettei Egyptistä lähdettäessä
ollut aikaa kohottaa leipätaikinaa.
Mämmiä on syöty suomalaisten pääsiäispöydissä jo hyvän aikaa, sillä
katoliseen perinteeseen kuuluneena paastonajan ruokana se tunnettiin
Lounais-Suomessa jo 1200-luvulla.
Alun perin mämmi on ollut osa suomen- ja ruotsinkielisen rahvaan
pitkäperjantain ateriaa.
Voihan mämmi, kun mämmi on hyvää, mutta miksi me syömme mämmiä pääsiäisenä ?
12
170
Vastaukset
- Anonyymi
Alkoi tehdä mieli mämmiä kaurakerman kanssa. On se kiva, että meilläkin
on perinneruokia tai sanoisiko kausiruokia, vaikka joulusta en tykkää,
rajansa kausiruokienkin määrällä. Mämmi on juuri sopiva kausipiriste.- Anonyymi
Käytän tätä linkin kaurakermaa muun muassa kahvissa, vispipuuron ja kaurapuuron
kanssa. Sitä sopii lorauttaa mihin vain mihin kerma ja maito käy.
Se on litran pakkaus, joka kuluu aina loppuun. Kokemukseni mukaan se säilyy
avattuna viikon, mutta harvoin "säilyy", se tulee käytettyä loppuun sitä ennen.
Toinen hyvä on Barista kahvikaurakerma. Kauramaito on hyvä juoma maidon
sijasta. Niissä ei ole eläinrasvoja, jotka nostavat kolesterolia.
Näitä samoja myydään S-marketeissa tietysti myös ja Lidlissäkin varmaan on.
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/oatly-ikaffe-kaurajuoma-kahvijuomiin-1l-7394376616037
- Anonyymi
Neljäs rasiallinen on menossa kuukauden sisällä.
Hyvää on hieman sokuria ja luomumaitoa . - Anonyymi
Pitääkin ostaa mämmiä heti seuraavalla kauppakäynillä !
Mitenköhän olen onnistunut olemaan huomaamatta sen
jos sitä myynnissä jo on. - Anonyymi
Vegaanikin voi syödä mämmiä kerman kanssa, kun on kaurakermoja
olemassa, nam ! - Anonyymi
Kolestroli pysyy kurissa ilman kaurakermoja muita turhakkeita.
- Anonyymi
Mämmin juuret eivät ole juutalaisuudessa ja heidän happamattomassa leivässään, matzassa, miksi aloittaja valehtelee noin räikeästi? Luuletko, etteivät monet suomalaisetkin tunne juutalaisuutta? Ovat kaksi aivan eri ruokalajia. Eivät millään tavoin edes muistuta toisiaan, mämmi ei ole leipä. Mihin tuo valheväite on perustuvinaan
- Anonyymi
Itse syön kyllä mämmiä ja olen aina olettanut sen hämäläiseksi, ei ruotsalaiseksi ruokalajiksi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itse syön kyllä mämmiä ja olen aina olettanut sen hämäläiseksi, ei ruotsalaiseksi ruokalajiksi.
Missä sanotaan, että olisi ruotsalainen ruokalaji ?
Mämmi tunnettiin Lounais-Suomessa paastonajan ruokana jo 1200-luvulla.
osana suomen- ja ruotsinkielisen rahvaan pitkäperjantain ateriaa.
- Anonyymi
Yhden ropposen jo söin ja paljon on vielä edessä. Syön punaisen maidon tai 10 prosenttisen kevytkerman kera. Nam!
- Anonyymi
Laitan mämmiin voisulaa kyytipojaksi.
- Anonyymi
Juutalaisiksi itseään kutsuvat eivät ole sitä,mitä uskotte.
Khazareita joiden historia päivitetty kosi se on julma ja ihmis vihamielinen roisto kansa ollut aina.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742892
- 642753
- 681812
- 241647
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171639- 201580
- 181464
- 481287
- 381263
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91249