IS ExtraNäin selvität, mitä vaarisi teki sodassa – yllättävän helppoa
MAINOS: Rajoittamattomasti uutisia, viihdettä ja tietoa – kokeile IS Extraa kuukausi maksutta. Voit irtisanoa tilauksen koska tahansa.
Politiikka
Kommentti: Tarja Halosen ja Erkki Tuomiojan perintö nyt saa kylmää kyytiä – myös Antti Lindtmanin Sdp:ssä
Puolustuspolitiikassa puhaltavat nyt kansallisen yksimielisyyden tuulet yli puoluerajojen. Samalla Antti Lindtmanin Sdp tekee näkyvää pesäeroa Tarja Halosen ja Erkki Tuomiojan aikaan, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Jaa
Tallenna
Kommentit
Kuuntele juttu
Timo Haapala
9:00
Suomen kuluneen viikon turvallisuuspoliittiset linjaukset jäävät taatusti historiaan.
Saattaa olla, että esimerkiksi lukioiden tuleviin historiankirjoihin tulee oma luku siitä, miten Suomi varautui arvaamattoman ja aggressiivisen Venäjän ja Vladimir Putinin uhkaan vuonna 2025, kun Yhdysvaltain presidentiksi oli noussut diilimies Donald Trump, joka pakotti Euroopan ottamaan suurempaa vastuuta puolustuksestaan.
Petteri Orpon (kok) hallitus ilmoitti tiistaina nostavansa puolustusmenot kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta ja aloittavansa irtaantumisen jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Pääministeri Petteri Orpo (kok) kertoi puolustuksen linjaukset tiistaina: Puolustusmenot nostetaan kolmeen prosenttiin, jalkaväkimiinat palautetaan ja rajalakia jatketaan.
Pääministeri Petteri Orpo (kok) kertoi puolustuksen linjaukset tiistaina: Puolustusmenot nostetaan kolmeen prosenttiin, jalkaväkimiinat palautetaan ja rajalakia jatketaan. Kuva: KIMMO BRANDT
Jo aikaisemmin hallitus on tehnyt selväksi, että kiisteltyä raja- eli käännytyslakia jatketaan, mikä tarkoittaa sitä, että itäraja pysyy kiinni myös jatkossa.
Orpo julisti MTV:n vaalitentissä keskiviikkona, että Suomen puolustuksen tulee olla siinä kunnossa, ettei Venäjälle tule mieleenkään ”yrittää” mitään, jos tai kun se palauttaa lähitulevaisuudessa joukkojaan Suomen rajan pintaan.
Luulisi, että pääoppositiopuolue Sdp:llä tässä kaikessa olisi nielemistä, varsinkin, kun puolustuslupaukset sitovat myös seuraavaa hallitusta.
Moni muistaa metelin, jonka rajalain hyväksyminen aiheutti Sdp:n toverijoukoissa viime kesänä.
Myös Ottawan sopimuksen säilyttämisellä on ollut vahva tuki Sdp:ssä, ja on kaiketi yhä.
Ottawan sopimus tarjoaa makupaloja myös lähihistorian herkullisen roskakorin kaivelijoille.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman kannatti Ilta-Sanomien ja Nelosen vaalitentissä Ottawan sopimuksesta irtaantumista.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman kannatti Ilta-Sanomien ja Nelosen vaalitentissä Ottawan sopimuksesta irtaantumista. Kuva: Ivan Bessedin
Mutta nyt Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman on kannattanut tämän viikon vaalitenteissä puolustusmenojen korottamista, rajalain jatkamista ja Ottawan sopimuksen hylkäämistä, näyttävästi – jo ennen kuin pääministeri Orpo on saanut edes puheenvuoron.
Lue lisää: Tunteet kuumenivat IS:n vaalitentissä – tässä parhaat palat
Mistä on kyse?
Siitä, että reservin tykkimies Lindtman katselee maailmaa jo seuraavan pääministerin silmin.
Gallupit povaavat Sdp:lle voittoa paitsi ensi viikon paikallisvaaleissa myös seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Lindtman on näillä näkymin Suomen seuraava pääministeri, joka todennäköisesti kaavailee jo kokoomuksen kanssa tehtävää sinipunahallitusta.
Siinä saattaa olla tilaa Antti Kaikkosen keskustallekin, mutta Riikka Purran perussuomalaisille ei.
Lisäksi ilmapiiri on muuttunut vajaassa vuodessa ratkaisevasti.
Tannerilainen Lindtman on sen huomannut.
DEMARI-IKONIT, entiset ulkoministerit, presidentti Tarja Halonen ja kaupunginvaltuutettu Erkki Tuomioja katsovat puolueensa nykymenoa taatusti päätään kauhistuksesta pyöritellen.
– Pettynyt olen siihen jos Sdp:kin antautuu tämän militaristishenkisen vyörytyksen edessä, Tuomioja purki alkuviikosta tuskaansa Facebookissa.
Militaristishenkinen vyörytys!
Halosen ja Tuomiojan ajattelu ei kuitenkaan sovi enää Sdp:n päälinjaan, sikäli kuin Tuomiojan kohdalta on koskaan varsinaisesti sopinutkaan.
Molemmilla on myös nykyhetkeen sopimatonta turvallisuuspoliittista syntihistoriaa, jota nyky-Sdp ei halua muistella – saati jatkaa.
Kumpikin muistetaan juuri jalkaväkimiinat kieltäneen Ottawan miinasopimuksen vahvimpina taustavaikuttajina jo 1990-luvun puolivälistä alkaen.
Siitä varsinkin Halonen on saanut vuosien varrella kuulla kunniansa.
Jalkaväkimiinat ovat tulossa takaisin Suomen puolustukseen. – Pettynyt olen siihen jos SDP:kin antautuu tämän militaristishenkisen vyörytyksen edessä, Tuomioja purki alkuviikosta miinatuskaansa Facebookissa.
Jalkaväkimiinat ovat tulossa takaisin Suomen puolustukseen. – Pettynyt olen siihen jos SDP:kin antautuu tämän militaristishenkisen vyörytyksen edessä, Tuomioja purki alkuviikosta miinatuskaansa Facebookissa. Kuva: Jussi Nukari
Mutta nyt kyse on siitä, seuraavatko toverit Lindtmanin perässä. Onko eduskuntaryhmässä tuomiojalaisia ja haloslaisia, jotka eivät jaa puheenjohtajan linjauk
IS ExtraNäin selvität, mitä vaarisi teki sodassa yllättävän helppoa MAINOS: Rajoittamattomasti uut
3
158
Vastaukset
- Anonyymi
Stilisoisit edes noita kopioimiasi tekstejä.
- Anonyymi
Vasta-argumenttikopsaus HS:
Jalkaväkimiinojen merkitystä liioitellaan
Lukijan mielipide|Miinojen pelotevaikutus on marginaalista luokkaa.
Oma kokemukseni jalkaväkimiinoista on yli 50 vuoden takaa, kun armeijassa pioneerina niihin tutustuin ja varusmieskersanttina sotaharjoituksissa niitä asensimme ja purimme.
Miinojen asentaminen ja varsinkin niiden poistaminen oli hidasta ja työlästä sekä jopa harjoitusmiinojen osalta vaarallista puuhaa. Miinakentistä laadittavat kartat olivat hyvin epämääräisiä. Niiden perusteella ei olisi uskaltanut lähteä miinoja (varsinkaan lankamiinoja) purkamaan. Maamiinojen sijainti piti tietää 30 neliösentin tarkkuudella ja niiden purkaminen oli verrattavissa arkeologisiin kaivauksiin pensselin kanssa – jotta ne eivät olisi räjähtäneet käsiin. Sellaistakin sattui, onneksi harjoitusmiinojen kohdalla.
Miinoitetut alueet rajoittivat myös omien joukkojen liikehdintää. Vaikka niistä oli muka tehty karttoja, karttoja ei ollut kaikkien omien joukkojenkaan käytettävissä. Nykyisin gps-paikannus saattaisi helpottaa jalkaväkimiinojen sijainnin selvittämisessä, mikäli se toimisi kaikkialla ja kaikilla. Viholliselle paikkatieto on toki myös hakkeroitavissa.
Kokemukseni mukaan jalkaväkimiinojen merkitystä liioitellaan. Ja samalla unohdetaan niiden haittavaikutukset. Vihollisen joukot raivaavat tarvittavat aukot miinakenttiin, miehistöä ja kalustoa kyllä riittää. Miinojen pelotevaikutus on marginaalista luokkaa. Kenraalien peruste, että jalkaväkimiinoja ei kylvetä holtittomasti pitkin peltoja, ontuu. Jos suomalaiset kylvävät miinoja, tilanne ei eroa mistään muusta maasta, jossa niitä vielä harrastetaan.
Suurin haitta lienee kuitenkin Suomen viesti maailmalle: emme piittaa kansainvälisistä sopimuksista silloin, kun ne koskevat maatamme, muuten kyllä olemme sopimusten perään.
Markku Isoaho
pioneeri vuosimallia 1969, Oulu- Anonyymi
Hyvä teksti. Muutenkin diplomatia olisi parempi väline Suomelle kuin jalkaväkimiinat.
Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1043414
- 883093
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä201953- 691916
- 391898
- 221766
- 241697
Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!
Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi341459Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91349- 481337