Tästähän on keskusteltu paljon, tekeekö tekoäly koodareista tarpeettomia. No tavallaan joo, mutta vielä täytyy osata itse aika paljon.
Tarvitsin python-ohjelman, joka automaattisesti generoi bibtex-viitteitä pubmed-artikkeleiden koodeista (PMID), ja sellaista ei löytynyt netistä. Pystyin kuitenkin tekemään sellaisen tekoälyn avustamana, välillä kyllä tuli toimimatonta koodia, josta täytyi huomauttaa, ja siis pythonia pitää osata jonkin verran. Kyllähän tuossa meni vähän aikaa, koska en ole niin tottunut Pythonin kanssa, mutta sain lopulta toimivan ohjelman kasaan. Käytin enimmäkseen Deepseekiä, tai mitä nyt on ilmaiseksi saatavilla. Myös ChatGPT käy varmaan.
Eli ohjelma ottaa sisään listan, jossa on pubmed-artikkelien PMID-koodeja, yksi per rivi, ja mukana voi olla myös kommentteja (%). Mikäli artikkelista on olemassa PMC-versio, se haetaan ensimmäiseksi. Ulos tulee bibtex-tiedosto LaTeXia varten.
Tässä on esimerkki yhdestä artikkelista, josta voidaan hakea esim. kirjoittajat, vuosi, title, journal, ja linkki:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32223047/
Tässä linkki ohjelmaan, jonka tein Androidilla (pysyy paikalla kuukauden):
https://pastecode.dev/s/ubq83w5d
Tekoälyn käyttäminen koodaamiseen: vaikuttaa toimivan jotenkin
26
256
Vastaukset
Olen myös tuottanut jonkin verran python-koodia tekoälyn avulla ja kokemukset positiivisia. Säästää aikaa eli parantaa tuottavuutta. Kovin monessa muussa asiassa en ole tekoälylle saanut käytännön sovelluksia. Jotain asioita on, missä periaatteessa tietäisi että tuloksia varmaan saisi mutta ympäristön rakentaminen moiseen vaan on toistaiseksi liian vaivalloista saavutettaviin hyötyihin nähden.
Jos siis pääpiirteissään tietää mitä on tekemässä, niin auttaa jo siinä kun selvittää mitä kirjastoja tms. on jo olemassa tai käytettävissä, jotta ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan. Toiseksi sitten jos saa jotain triviaaleja virheilmoituksia, niin aika kivasti se arvaa mikä on vikana ja mitä pitää korjata. Ja kolmanneksi sitten se muotoilee muokattavaksi soveltuvaa koodipohjaa kunhan osaa suht järkevästi muotoilla mitä haluaa. Kaiken tuon pystyisi tekemään googlaamalla ja lueskelemalla, mutta aikaa menisi paljon enemmän.
Sitä sitten en osaa arvioida, miten ikään kuin "pystymetsästä revitty" tolkun ihminen pystyisi tekoälyn avulla koodata, jos siitä ei muuten ole kokemusta.Kyllä tuo koodaaminen vaatii vielä paljon perusosaamista, mutta tuo tekoäly on tosiaan tervetullut lisä, se osasi esim. kertoa mitä kirjastoja voi käyttää, käytin tuossa 2 eri kirjastoa, koska ensimmäisestä ei saanut kaikkea irti mitä halusin, mutta tuo toinen oli taas monimutkaisempi käyttää. En löytänyt myöskään netistä juuri mitään esimerkkejä niistä asioista mitä halusin tehdä.
- Anonyymi
Tällaisen löysin. Tekoälyllä siis luotu. https://www.youtube.com/watch?v=qebyXS-lt0A . Family guy pohjois-korealaisittain. Biisi on ihan catchy. Lyriikoissakin on totuuspohjaa, esim. "It seems today the West decays". - sivusta.
- Anonyymi
scrg kirjoitti:
Onko nuo kohtaukset siis lainattu Family Guysta? En tunne sarjaa paremmin.
Ne hahmot olivat vain pohjoiskorealaistetut. En tiedä yhdistettiinkö siinä family guyn hahmoja oikeisiin ihmisiin vai ei. Peter ainakin muistutti erehdyttävästi Unia :D. Tekoälyllä voi takoa rahaa tuollaisilla humpuukijutuilla jos sattuu onnistumaan.
Tuollahan on muutakin kivaa
Kansandemokraattinen Tylypahka laittaa kapitalistijästit ojennukseen:
https://www.youtube.com/watch?v=_Vv21pKqxUs
- Anonyymi
Kyllä on ärsyttävää! Keksikää jotakin muuta tekemistä! 😆😂
- Anonyymi
scrg kirjoitti:
No mitä muuta sitä nyt taas pitäisi olla tekemässä? Höh.
Lähdet juomaan viinaa niin kuin muutkin miehet ja lopetet tuollaisen tietokoneiden räpläämisen. Tosimiehet räplää ihan toisenlaista tavaraa
Anonyymi kirjoitti:
Lähdet juomaan viinaa niin kuin muutkin miehet ja lopetet tuollaisen tietokoneiden räpläämisen. Tosimiehet räplää ihan toisenlaista tavaraa
Jospa minä illalla yhden oluen. Ja räplään vaikka kirjoja.
- Anonyymi
Määrää tekoäly tekemään vaikka... Grand Theft Auto 7, pitäisi helppoa, kun vain määräät AI:n tekemään sen koko pelin itsenäisesti.
- Anonyymi
Kuvittelepa, kun tarvitsee kertoa vain valmiin ohjelman ominaisuudet, ja tekoäly tekee valmiin ohjelmiston. Vie vaan varmaan melkoisesti sähköä.
"Kuvittelepa, kun tarvitsee kertoa vain valmiin ohjelman ominaisuudet "
Helpommin sanottu kuin tehty. Tai oikeastaan siis helpommin tehty kuin sanottu. Maailmassa on hyvin paljon ohjelmistoja, joihin käyttäjät eivät ole tyytyväisiä, koska ne toimivat juuri kuten niiden on määritelty toimivan ja niissä on täsmälleen vaaditut ominaisuudet. Koska siis niihin ei ole osattu kertoa millaisia ominaisuuksia pitäisi olla.
En sitten tiedä pystyisikö tekoälyä käyttämään siihen, että eri käyttäjien osin ristiriitaisista kuvauksista saisi puristettua ulos ne vaatimukset, jotka ohjelmiston pitäisi täyttää.
Tuo tekoäly teki kyllä huonon ohjelman, piti korjata sitä aika paljon, esim. julkaisun vuosi ja nimi meni joskus väärin, taisi olla buginen kirjasto tuo pymed. Kannattaa biopythonia mieluummin käyttää.
Lisäksi tuo ohjelma kääntää nyt tekijöiden nimet oikein LaTeX-koodiksi, jos siellä sattuu olemaan jotain erikoismerkkejä nimissä, samaten julkaisun nimen kanssa. Siinä voi itse määritellä säännöllisiä lausekkeita (regexp), jos julkaisun nimessä tulee mukana jotakin html roinaa, ja muuttaa nämäkin LaTeX-muotoon.
Eli uusi versio ohjelmasta:
https://pastecode.dev/s/eocqu080- Anonyymi
en osaa sanoa oikein kun tuo on pythonia sinäånsä samanlainen structuuri kuin c++ mutta.
C-kielessä on hyvä voit käyttää suoraan prosessorin rekisterejä __asm -keyword
Silloin kääntäjä ei koske siihen koodiin jos on assemblyä, on ohjelmoijan itse optimoimaa koodia. - Anonyymi
oikeasti niin assemblyssä 64-bittisten rekisterien nimeto ovat eri eli tyyliin R1...R (numero)
- Anonyymi
...niin voisin vielä jatkaa vähän tuosta assembly-jutuiata on tosiaan MASM 10 tukee 64-bittisiä rekistereitä suoraan prosessorille, sanoivat ettäei tarvitse niitä käyttää koska prossakin hoitaa niitä 32-64 bittisten muunnoksia, turhaa työtä sinänsä
- Anonyymi
.. niin oikeasti juttelin että siis mihin tarvitset noin korkeata bittileveyttä niin joo ymmärsivät.. fraktaalityyppisen laskentaan, ja sitten älä käytä base indeksiä kuin käytit 32-bittisessä assemby-koodissa erilainen merkitys vähän:D
- Anonyymi
sitten Microsoft kun konekin on Hewlett-Packardin Professional läppäri... niin että onko jo suunnitelma kun syksyllä loppuu tietoturvapäivitykset.. onko suunnitelma uudeksi koneeksi jo hah
koodien Vault.. millä nimelläkään joku onedrive oli joku muuttanut nimensä tai on eri ... ehtinyt katsoa vielä - Anonyymi
Onko käyttöjärjestelmäsi varmasti Professional, ettei vain ole home-versio?
- Anonyymi
minä huviksi katsoin supertietokoneista... HP oastanut tai jotain Cray, maailman nopein Suipertietokone on nimeltään El Capitan.
..luulen että IBM vastaa haasteeseen meillä vieläkin tehokkaampi supertietokwone - Anonyymi
...niin Supertietokoneet, en tiennyt että HP ja Cray yhteiatyössä, arvaan että mekin teemme uuden Suertietokoneen.
HP:n laitteet ovat sellaisia pitää käsitellä hellävaroen, IBM;n jämerämpiä .. mutta hauskaa katsoa IBM varmasti raketaa El Caitanon voittaja Supertietokeen. - Anonyymi
Ensin voi selvittää tarjoaako sivusto API:a.
Kyseinen sivusto tarjoaa:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/tools/developers/
Sitten selvittää tarvittavia apeja.
Tässä esim. api joka tarjoaa kaikki IDt yhdellä ID:llä:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/tools/id-converter-api/
Aloituksen artikkelin PMID:llä saa PMCID:n PMC7816268:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/utils/idconv/v1.0/?ids=32223047&idtype=pmid
Sen jälkeen artikkelin metadatan saa toisella API:lla:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/tools/oai/
Ja kun tuohon API:in syöttää PMCID:n PMC7816268 voi koostaa palautetun metadatan mainittuun bibtex-muotoon:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/oai/oai.cgi?verb=GetRecord&identifier=oai:pubmedcentral.nih.gov:7816268&metadataPrefix=oai_dc
Onnistuu vaikka VBSctiptillä, mutta Visual Studio Community ja VB helpottaa koodin kirjoittamista kun debuggaus onnistuu.
Suosittelen vanhinta versiota mitä löytyy, jos tarvetta ei ole millekkään hypetykselle.
https://visualstudio.microsoft.com/vs/older-downloads/- Anonyymi
Ei löydy enää vanhoja Community-versioita, jos tunnet jonkun nörtin, kysy häneltä.
- Anonyymi
Ja kannattaa käydä läpi kaikki API:t, saattaa selkeyttää koodia.
Kuten tällä "Literature Citation Exporter" saa tiedot myös suoraan PMID:llä
PMID:
https://api.ncbi.nlm.nih.gov/lit/ctxp/
Josta voi suoraan tehdä http-pyynnön API:iin.
https://api.ncbi.nlm.nih.gov/lit/ctxp/v1/pubmed/?format=medline&id=32223047
Helppoa kun vähän selvittää asiaa. Anonyymi kirjoitti:
Ja kannattaa käydä läpi kaikki API:t, saattaa selkeyttää koodia.
Kuten tällä "Literature Citation Exporter" saa tiedot myös suoraan PMID:llä
PMID:
https://api.ncbi.nlm.nih.gov/lit/ctxp/
Josta voi suoraan tehdä http-pyynnön API:iin.
https://api.ncbi.nlm.nih.gov/lit/ctxp/v1/pubmed/?format=medline&id=32223047
Helppoa kun vähän selvittää asiaa.Kiitos viestistäsi, python-ohjelmani toimii omiin tarkoituksiini jo riittävän hyvin testieni perusteella. Joudun käyttämään pythonia, koska tämä pitää toimia Androidilla tai Linuxilla, itselläni ei ole Windowsia. Esimerkkisi ei tuota dataa sellaisessa muodossa, jota itse tarvitsen. Joten tuossa joutuisi kuitenkin ohjelmointityötä tekemään.
Ruokahaluni on kasvanut sen verran suureksi tutkimusten suhteen, että tästä ei enää selviä, jos käsin pitäisi näitä viitteitä tehdä. Ja palstalle pitäisi kirjoittaa uusimmista löydöistäni, parhaat ravintolisät rasvamaksan ja nivelrikon hoitoon. Intiasta on tullut ihan viime aikoina paljon laadukkaita RCT-tutkimuksia Boswellia serratasta nivelrikon hoitoon. Ja sitä voi käyttää myös urheiluravintolisänä. Paljon parempi kuin monet muut ravintolisät tai tulehduskipulääkkeet (NSAID), ja haittavaikutuksia ei ole myöskään ilmennyt tutkimuksissa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1043414
- 883093
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä201953- 691916
- 391898
- 221766
- 241697
Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!
Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi341459Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91349- 481337