Itä-Afrikkalaisia reseptejä?

Gimba

Epätoivoinen yritys, mutta: Tansaniassa ollessani maistoin erittäin hyvää tomaattipohjaista hieman tulista kastiketta, jossa oli esim. kanaa tai kalaa. Sattuisiko joku tietämään tällaisen reseptin? Muutkin reseptit ovat tervetulleita! Kaipaan erityisesti myös hyvää chapati-reseptiä. Kiitoksia avusta.

17

7519

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sorkkis

      En ole afrikkalaisen keittiön asiantuntija, mutta niinä kertoina kun olen saanut itä-afrikkalaista ruokaa olen pannut merkille, että se on aika lailla saman tyyppistä kuin intialainen ruoka. Ainakin monet mausteet (chili, kardemumma, neilikka, curryjauhe) ovat ihan samoja. Intialaisia reseptejä löytänee netistä helpommin.

      Chapatiakin syödään Intiassa. Sen resepti on hyvin yksinkertainen. Tarvitset vain vehnäjauhoja, ripauksen suolaa, öljyä ja vettä. Sekoita 1 tl suolaa ½ litraan vehnäjauhoja ja lisää vettä kunnes saat melko kiinteää taikinaa. Lorauta joukkoon hiukan öljyä ja vaivaa huolellisesti. Pyörittele taikinasta palloja ja kauli ne ohuiksi lättysiksi. Paista niitä kuivalla pannulla hetki kunnes taikina kuivahtaa. Lisää sitten pannuun hiukan öljyä ja paista chapateja vielä kunnes ne saavat kullanruskean vivahteen.

      • zaatar

        oli jo täällä kerran (sheriffin antamana) sillä erolla, että paistinpannun jälkeen chapati laitetaan kaasuliekille, jossa se pullistuu kuin ilmapallo.
        Antamassasi ohjeessa jäi epäselväksi paistetaanko kaikki chapatit ensin kuivassa pannussa yhteenmenoon ja sitten lisätään öljyä ja paistetaan uudestaan? Vai pitääkö öljy lisätä heti kuivapaiston jälkeen, kun chapati on vielä kuuma ja näin paistaa valmiiksi yksitellen chapati chapatin jälkeen? Tässä tapauksessa kyllä olisi parasta käyttää kahta erillistä pannua, yksi kuivapaistoa ja toinen öljypaistoa varten.


    • mar

      En tiedä onko tämä se etsimäsi, mutta minulla on tämä ohje eli Salsa Pili-Pili:
      12 chilipalkoa, poista siemenet ja paloittele
      paloiteltua vihreää parikaa
      valkosipulia
      sipulia
      1 kg tomaatteja
      4 rkl viinietikkaa
      1 rkl sokeria
      suolaa
      Kaikki ainekset kattilaan. Keitetään hiljaisella tulella 1 1/2 tuntia.
      Tätä käytetään niin lihan kuin kalankin kanssa.

      Nkunde Nyekundu (swahili)
      1/2 kg punaisia papuja, joita olet liottanut yön yli
      1-2 kupillista kookosmaitoa
      2-4 rkl sokeria
      pala kanelitankoa
      suolaa
      2 sipulia paloiteltuna
      2 tomaattia paloiteltuna
      1 vihreä paprika paloiteltuna
      valkosipulia
      curryjauhetta
      chilipippuria
      Laita pavut kattilaan ja keitä kunnes alkavat pehmentyä. Lisää loput aineista ja kiehuta kunnes pavut ovat kypsiä.

      Tanzanialainen lihapata
      1 - 1 1/2 kg lihaa palasina (nautaa, lammasta... maun mukaan)
      öljyä
      suolaa
      sitruunamehua
      vettä
      curryjauhetta
      pilkottu sipuli
      pari-kolme perunaa paloiteltuina
      pari tomaattia palasina
      pari porkkanaa paloiteltuina
      Ruskista liha padassa öljyssä. Suolaa, lisää vettä ja sitruunanmehu.
      Lämmitä öljyä toisessa kattilassa. Kaada siihen currya ja kääntele hetken. Lisää sipuli, kuullota, lisää perunat, tomaatti ja porkkana. Kääntele hetken ja kaada seos lihan päälle.
      Keitä kunnes liha on kypsää.
      Tarjoile riisin kera.

      Oliko mitään apua?

      • mar

        Tulinpa katsomaan, joko olit vastannut ja huomasin tuon vihreän "parikan" Pili-Pilissäni! Eksoottinen afrikkalainen mauste? Ehei vaan ihan pelkkä paprika...


      • Gimba

        Minulla oli koulukiireitä ja muistin vasta nyt kirjoittaneeni tänne :) Täytyy ehdottomasti kokeilla reseptejäsi.


      • piri-piri

        maustesekoitus joka tulee intiasta. käytetään mm. Mosambikissa. Saa hyvistä maustekaupoista. ja etelästä erilaisia piripiri sekoituksia. Se on sitten tulista. Laitat vain öljy/tomaatti sekoitukseen ja suolaa ja sokeria niin johan halkeaa kitalaki.
        Maputossa asunut.


      • mar
        piri-piri kirjoitti:

        maustesekoitus joka tulee intiasta. käytetään mm. Mosambikissa. Saa hyvistä maustekaupoista. ja etelästä erilaisia piripiri sekoituksia. Se on sitten tulista. Laitat vain öljy/tomaatti sekoitukseen ja suolaa ja sokeria niin johan halkeaa kitalaki.
        Maputossa asunut.

        on käytössä, pili-pili sekä piri-piri. Riippuu kai vähän missä päin kokkailee...
        Intialaisia vaikutteita on todella runsaasti Saharan alapuoleisessa Afrikassa. Siirtolaisuus Intiasta on ja on ollut suuri näillä alueilla.
        Minulla on myös marinadiohje lihalle tai siipikarjalle, sanotaan nyt sitten vaikka Piri-Piri:
        4 rkl sitruunamehua
        4 rkl öljyä
        chilipalkoja
        1 rkl paprikajauhetta
        1 tl suolaa
        1 tl mustapippuria
        murskattua valkosipulia.
        Sekoita kaikki aineet. Polttavuuden voit itse määritellä lisäämällä tai poistamalla chiliä.


    • mar

      Tansaniasta:
      8-10 keittobanaania
      sitruunamehua
      öljyä
      paloiteltu sipuli
      2-3 paloiteltua kuoretonta tomaattia
      1 paloiteltu vihreä paprika
      3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
      chilipalko (-ja)
      suolaa ja punapippuria
      1/2 kg jauhe- tai patalihaa
      muutama kupillinen lihalientä.
      Kuori banaanit, leikkaa viipaleiksi ja kaada sitruunamehua niiden päälle.
      Kuullota sipuli, tomaatit, paprika, chili ja valkosipuli kattilassa öljyssä. Mausta. Lisää lihaliemi. Kääntele kunnes liemi alkaa kiehua.
      Käännä liesi pienemmälle. Lisää banaanit.
      Sulje kattila kannella ja keitä kunnes liha sekä banaanit ovat kypsiä.
      Voi valmistaa myös ilman lihaa.

      • Asafoetida

        eli 'keittobanaaneja' saa Helsingissä?


      • mar
        Asafoetida kirjoitti:

        eli 'keittobanaaneja' saa Helsingissä?

        sanoa, sillä en asu Suomessa. Stockmannilta, kauppahallista, etnisistä kaupoista? Kuka osaa neuvoa?
        Täällä meillä (Espanja) niitä voi ostaa tavallisista marketeista. Kiitos runsaalle siirtolaismäärälle Afrikasta, Et.-Amerikasta...


      • TaruM
        Asafoetida kirjoitti:

        eli 'keittobanaaneja' saa Helsingissä?

        Saa mitä vaan. Sieltä itse niitä ostelen.


      • Cherno
        Asafoetida kirjoitti:

        eli 'keittobanaaneja' saa Helsingissä?

        Hakaniemen afrikkalaisista / aasialaisista ruokakaupoista löytynee..


    • makumatkalle Kallio
    • Larry-durm

      Tuohon ylenpään ohjeeseen voisin lisätä että mausteena voi hyvin käyttää ebolaa. Se luo kivaa eksoottisuutta ja pikanttia siihen.!

    • kattilamatka Kamerun

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2932
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      64
      2773
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1822
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1659
    5. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1657
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1600
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      19
      1518
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1297
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1263
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1259
    Aihe