Osaako joku sanoa, miksi taikataikina uunissa paistuessaan kohoaa paikoin? Tein ohjeella 1dl suolaa, 2dl jauhoja, 1dl vettä ja 1rkl öljyä. Paistoin 125 asteessa. Yritin tehdä lasten kädenjälkiä, mutta kohoaminen pilasi ne. Mikä siis neuvoksi?
Miksi taikataikina kohoaa uunissa?
9
4251
Vastaukset
- niita-
vähän erilaista ohjetta eli yhtä paljon suolaa kuin jauhoja (kyllä!) ja vettä sen verran, että tulee taikina maista. Oljyä ei tarvitse paljon laittaa, se vain tekee taikinan kiiltäväksi ei siis vaikuta muuten. Meillä ei ole kosakaan taikina tällä ohjeella kohonnut!
- hömppä
Kokeilin ensimmäisen kerran laittaa saman verran jauhoja ja suolaa, mut siltikin se kohosi. Se tekee silleen jännästi vaan johonkin kohtaan semmosen "paksunnoksen". En ymmärrä ollenkaan. Tietty sitä saa kaikki semmoset leivonnaiset kohoamaan, mitkä ei tartteis kohota. :-)
- E
hömppä kirjoitti:
Kokeilin ensimmäisen kerran laittaa saman verran jauhoja ja suolaa, mut siltikin se kohosi. Se tekee silleen jännästi vaan johonkin kohtaan semmosen "paksunnoksen". En ymmärrä ollenkaan. Tietty sitä saa kaikki semmoset leivonnaiset kohoamaan, mitkä ei tartteis kohota. :-)
Sanoisin että liian lämmin uuni? meillä kävi myös joskus niin.
- lumikki
.. minust tuntuu etten oo koskan kuullukaan et sitä taikinaa PAISTETTAIS.. meillä päin ku pikkulikkana tehtin taikataikinaa ni annettiin niiden kovettua vaan yön yli.. et ei paistettu olleskaan. näin ei ainakaan kóhonnu :)
- Yks äippä
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl suolaa
1 dl vettä (voi värjätä elintarvikevärillä)
1 rkl öljyä
Jääkaappiin 15 min. ennen muovailua. Öljyä pinta, ennen ku painat käden/jalan.. Uunin alataso, 150 astetta ja 3 tuntia
Ikinä ei o mulla kohonnu. Hyvin onnistuu!- hömppä
Kiitti vaan! Täytyy varmaan kokeilla. Nyt on kyllä jo isänpäiväaskartelut tehty. :-)
- myös vinkkejä :)
Itse olen tehnyt sellaisella suhteella taikinaa, että jauhoja on saman verran kuin suolaa. Eli jos jauhoja on desi, niin suolaakin on desi. Vettä vain sen verran, että tulee leivottavaa.
Taikinaa ei "paisteta" ollenkaan, vaan sen annetaan kuivua haaleassa uunissa tai huoneenlämmössä pitkään. Leivottuja esineitä kannattaa välillä kääntää varovasti (sitten kun päällipuoli on kovettunut kestäväksi!), että vesi pääsee alapuoleltakin haihtumaan ja esine kuivuu nopeammin. - muovailuvahana
apteekista saa aluna nimistä säilöntä ainetta joka on myös myrkytöntä ainakin pieninä anoksina!
sitä kun lisää taikinaan ja säilyttää tiiviissä astiassa niin taikina säilyy muovailuvahana useita kuukausia! - tigru80
Moi!
Sulla on AIVAN liian korkea lämpötila!!!!
75astetta korkeintaa!!! kestää tosin kauan, mutta meillä ainakin toimii! Tehnyt itse samalla reseptill'ä, tosin ilman öljyä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 682600
- 622552
- 681752
- 241577
- 201500
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91430- 151352
- 381213
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81157- 251076