Hei! Vaihdoin pienemmän akvaarioni isompaan (180 l), ja paketissa tuli ulkosuodatin mukana. Aikaisemmissa akvaarioissani on ollut vain sisäsuodattimia. Ongelmana onkin nyt etten tajua suodattimen putsausta, joten kyselisin nyt:
1. Kuinka usein ulkosuodatin täytyy puhdistaa?
2. Mitkä osat siitä puhdistetaan (pitääkö kaikki putketkin ottaa irti, esim. imuputki, imusiivilä jne.)?
3. Mikä on suodatuslevyjen vaihtoväli?
Samoin tien voin kysyä myös, että mitä kaloja suosittelisitte minulle akvaarioon lisäksi. Tällä hetkellä siinä on:
1 partamonni (n. 10 v.)- elääköhän vielä miten pitkään?
2 leopardimonnista
3 täplämonnia
15 platya (niistä on 4 pientä poikasta - kantaa vähennän aina antamalla poikasia tutuille, tai vaihtamalla eläinkaupan kanssa johonkin muuhun)
1 helmirihmakala pariskunta
1 kääpiörihmapariskunta
Tetrat eikä barbit kiinnosta, vaan lähinnä olen miettinyt esim. kääpiahven pariskuntaa (niitäkin kun tuntuu olevan useampaa lajia). Rihmakalat myös kiinnostaisivat - mutta mitkä lajit niistä kävisivät entisten kalojeni kanssa? (Olen kyllä lukenut eri linkeistä kaloista, mutta kun en osaa päättää...).
Akvaariossani on pohjana soran ja hiekan sekoitus, kasveja on runsaasti, kivikkoa ja kantoa sekä muita piilopaikkoja.
En haluais myöskään sellaisia kaloja, jotka tuhoavat syömällä kasvini.
Eheim classic 2215
2
497
Vastaukset
- ville-j
>Ongelmana onkin nyt etten tajua suodattimen
>putsausta, joten kyselisin nyt:
No, ei muuta kuin hanan alle vaan ja putsaamaan ;)
>1. Kuinka usein ulkosuodatin täytyy puhdistaa?
Kun tarvetta on. Tyypillisesti 3-6kk on puhdistusväli kun käytetään myös sisäsuodatinta. Sisäsuodatinta voikin pestä viikottain.
>2. Mitkä osat siitä puhdistetaan (pitääkö kaikki
>putketkin ottaa irti, esim. imuputki, imusiivilä
>jne.)?
Massat. Joskus on tarpeen myös putsata putket ja mutkat - silloin kun niihin alkaa kertymaan kalvoa, joka hidastaa virtausta. Ehkä kerran vuodessa joutuu harjailemaan letkuja... Imusiivilän voi silloin tällöin putsata vedenvaihdon yhteydessä, jos näyttää siltä, ettei vesi meinaa virrata ja ritilä on tukossa.
>3. Mikä on suodatuslevyjen vaihtoväli?
Levyjä ei tarvitse vaihtaa kuin silloin, kun on tarpeen. Suodatuslevyistä vanu vaihdetaan joka kerta, koska sitä ei ole mielekästä pestä. Sen sijaan kovemmat muoviset levyt voi pestä hanan alla täysin puhtaaksi ja käyttää, kunnes alkavat "hajoamaan" - tarvittaessa voi vaihtaa uusiinkin jo aiemmin.
Kalastoa varten pitäisi tietää vesiarvot: pH, GH/KH, lämpö ja pohjamateriaali.
>1 partamonni (n. 10 v.)- elääköhän vielä miten >pitkään?
Saattaahan tuo muutaman vuoden vielä elää varsin hyvin. En nyt näin äkkiseltään muista, elääkö partis parikymmentä vuotiaaksi, kuten monet monnit.
>2 leopardimonnista
>3 täplämonnia
Täplämonnit ovat varmaankin täplämonnisia. Monnisille on sitten hiekkapohja suotavaa.
> 15 platya (niistä on 4 pientä poikasta - kantaa >1 helmirihmakala pariskunta
>1 kääpiörihmapariskunta
Kalat ei oikein sovi keskenään. Käppänät tykkäisi happamasta ja pehmeästä vedestä - mieluusti jopa turvettakin sekaan. Kun taas platyt tykkäisi vähintään neutraalista, mieluusti emäksisestä ja kovasta vedestä.
>Akvaariossani on pohjana soran ja hiekan
>sekoitus, kasveja on runsaasti, kivikkoa ja
Ei hyvä yhdistelmä. Aikanaan hiekka painuu akvaarion pohjalle ja sora on pinnalla.
kantoa sekä muita piilopaikkoja.
>En haluais myöskään sellaisia kaloja, jotka
>tuhoavat syömällä kasvini.
Harva kala syö kasveja. Mutta kaloja ei voi suositella ennen kuin tietää vesiarvot:
http://www.akvaariopalsta.net/keskustelu/arkisto9.php- alkuper.
Kiitos vastauksestasi - tuntui vaan niin uskomattomalta ettei ulkosuodatinta todellakaan tarvitse pestä niin usein kuin sisäsuodatinta (jonka olen viimeiset 10 v. tottunut joka viikko pesemään pienissä akvaarioissani).
Kovuustestejä en omista - täytynee hankkia. PH on 7,5 - eikö se osittain kuitenkin kerro jotain näistä kovuusarvoistakin? Turpeella tarkoititko sen laittamista suodattimeen ? Ei varmaan sama asia, että sora/hiekan välissä on turvekerros kasvien kasvamisen takia?
Akvaarion olen pitänyt 26 asteessa.Pohjan sora/karkea hiekka -pohja on sekoitus keskenään. Oliko sitten töppö temppu, mutta eläinkauppa josta karkean hiekan ostin sanoi että se olisi hyvä yhdistelmä, eikä siitä ole haittaa.
Nykyinen kalastoni on voinut mielestäni kyllä hyvin - platyt ovat välistä lisääntyneet vähän liiankin paljon. Jopa leopardimonnisetkin saivat jälkikasvua.
Koen ikävänä sen ettei eläinkaupat valista tarpeeksi paljon akvaarion vesiarvoista, että sinne tulisi oikeanlaista kalastoa. Tarkoitan siis sitä, että sanoisivat ettei tälle kalalle käy tällainen vesi kuin tälle toiselle jne.
Seli, seli ja seli - kyllähän sitä pitää peiliinkin vilkaista, että itse voisi hiukan enemmän paneutua näihin asioihin. No nyt yritän paneutua!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 682610
- 622572
- 681762
- 241587
- 201510
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91440- 151362
- 381213
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81167- 251086