http://fi.wikipedia.org/wiki/Erwin_Rommel
Olen aina ollut sitä mieltä, että nykyaikaisen sodankäynnin aikaisista komentajista marsalkka Rommel on kaikken paras. Kyllä joku Montgomerykin on pelkkä nassikka erämaan ketun rinnalla.
Väitän, että jos Rommel olisi saanut vastuun itärintamalla eikä sinänsä merkityksettömässä Pohjois-Afrikassa, niin Kolmas valtakunta ei olisi hävinnyt sotaa.
Erwin Rommel -paras komentaja
17
3695
Vastaukset
- tappioon
vaikutti suuresti sekin,että Hitler alkoi itse luoda strategiaa,eikä esim. Manstein ja muut kenraalit saaneet johtaa sodankäyntiä. Olihan järjetön käsky pitää kaikin voimin kiinni Stalingradista,jolloin motti sitten syntyi.
Kyllä varmasti Rommel olikin mestaristrategi.- lurps
Rommel oli taitava operaatiotaidossa armeijakunta-armeijatasolla.
Olisiko hänestä ollut johtamaan itärintaman taisteluita on mielestäni kyseenalaista. Manstein oli mielestäni mestaristrategi ja Rommel mestaritaktikko. - J_Julistaja
Vaikka Hitler oli täysi tunari sodanjohdossa, niin Stalingrad oli kuitenkin Göringin virhe. Hitler oli jo taipumassa perääntymiseen, kun Göring lupasi hoitaa motin Luftwaffen avulla, vaikka Luftwaffen suorituskyky oli jo tuolloin huomattavan heikko.
Göringin tähti laskikin huomattavasti Stalingradin jälkeen. - ennätti
J_Julistaja kirjoitti:
Vaikka Hitler oli täysi tunari sodanjohdossa, niin Stalingrad oli kuitenkin Göringin virhe. Hitler oli jo taipumassa perääntymiseen, kun Göring lupasi hoitaa motin Luftwaffen avulla, vaikka Luftwaffen suorituskyky oli jo tuolloin huomattavan heikko.
Göringin tähti laskikin huomattavasti Stalingradin jälkeen.jo ennen Stalingradiakin näyttää kyntensä kun päästi yli suurilla lupauksilla enkkelsmannit Ranskasta karkuun ja sitten papereihin tuijottaen ja niistä konemäärät lukien aikoi pistää Englannin matalaksi ennen maihinnousua mutta sortui pikkuseikkoihin ja jätti kesken brittien ilma-aseen tuhoamisen typerien kostoiskujen takia ja niin lopputulos oli sitten se mikä oli.
- Haupitsi
Väitänpä että jos Rommel olisi ollut itärintamalla, hän ei välttämättä olisi pärjännyt hirveän hyvin.
Rommel oli taktinen nero ja useasti kykeni johtamaan alivoimaiset joukkonsa voittoon, usein yllätyksellisillä menettelyillä ja ollen itse johtamassa lähellä hyökkäyksen kärkeä.
Mutta tuon tason komentajien pitää kyetä muuhunkin kuin henkilökohtaiseen rohkeuteen ja komentamaan "seuratkaa". Komentajan pitää kyetä ennakoimaan tulevaa omaa joukkoa suuremmissa kokonaisuuksissa ja luomaan edellytykset toiminnalleen pitkäjänteisesti. Rommel teki pahan virheen todetessaan Hitlerille keväällä 42 että Maltan eliminointi ei ole oleellinen asia hyökkäyksen tavoitteeseen pääsemisen kannalta, mikä oli yksi syy sille, että Maltalle ei hyökätty. Ja kuinka kävi: Afrikan Armeijakunnnan huolto katkaistiin ja puolen vuoden päästä briteillä oli sellainen materiaalinen ylivoima että takkiin tuli El Alameinissa. Ja sieltä tultiinkin sitten Tunisiaan saakka.
Mitä olisi tehnyt parempi strategi: todennut Hitlerille: "Mein Fuhrer, Egyptiin pääsemiseni edellyttää niin ja niin monta tonnia ampumatarvikkeita ja polttoainetta viikossa. Jotta tämä määrä kyetään varmasti toimittamaan Italiasta Afrikkaan, Malta tulee tuhota niin ja niin monen viikon sisällä..."
No, jälkiviisautta ehkä, enkä toki halua Rommelin arvoa vähentää. Mutta silti pidän Mansteinia ja Guderiania parempina komentajina. - siinä
saa olla vaikka mikä rommeli kun esmes pensu loppuu niin silloin loppuu ja kaikki muut ulkoiset vaikuttimet.
- Sakari Kolistaja
"Kyllä", kyllä sanoit asian kohdalleen. Saksan sotamenestys oli mahdoton yhtälö. Saksan fyysinen voima hupeni sodan kuluessa niin että sen joukot eivät olleet sodan kuluessa määrällisesti tai laadullisesti sitä tasoa kuin sodan alkaessa. Yhtymät olivat kauttaaltaan alimiehitettyjä. Lisäksi materiaalinen ylivoima oli Liittoutuneilla. Niillä eväillä ei sotia voitettu.Sotaa eivät ratkaise sotapäälliköt vaan ne kuraportaan ukot.
Mutta Tuntemattoman alikersantti Lahtisen sanoin: "Siellä panee Timosenko äsässää matalaksi Rostovissa. Sehän sorsaa ottaa luontoon kun Tammerkoski jäätyy."
- res ylil
olen Rommelia nassikasta lähtien ihaillut, suuri sotilas. Saksalaisillahan oli paljon hyviä komentajia, joutuivat vaan tottelemaan korpraalia.
- menetetyt voitot
- res.ltn
Kyllä saksalainen sotilaskomentaja oli ilman
muuta kova sana II maailmansodassa,näitähän
heillä riitti: Rommel (lähinnä kyvykäs taktikko,
pärjäsi alivoimalla ja oveluudella liittoutuneille Afrikassa);von Manstein (todellinen strategi,joka erityisesti puolus-
tussodassa pätevä);Guderian (panssarisodankäyn-
nin asiantuntija),von Kleist (panssarimies)jne
Kaikesta huolimatta tappio tuli itärintamalla,
koska strateginen suunnittelu meni pahasti pie-
leen,ja myös venäläisillä oli näitä saksalais-
ten parhaita kenraaleja vastaavia komentajia.
Esim Zukov ei hävinnyt taisteluakaan,Vasiljevski
oli hyvin kyvykäs strategi jne.
Parhaista parhainta lienee kuitenkin turha etsiä,sillä niin monet eri tekijät ratkai-
sevat taistelun lopputuloksen (esim.että viholli-
nen onkin poikkeuksellisen avuton jne jne)
Sodan lopputulosta ei kuitenkaan edes paras-
kaan komentaja voi muuttaa jos voimasuhteet
ovat pahasti epätasapainossa (vain ajalla voi
pelata)- profossi
on se, kenen reservit ovat ehtymättömät ja kenen logistiikka toimii.
Lukumäärä on laatua itsessään.
- Luftwaffen lentäjän pojanpoika
Rommel oli huippu ja oli mukana 1944 Hitlerin salamurhassa - siksi joitui ottamaan myrkkyä.
Hyvä että Saksa hävisi!
Jenkitkin häviää vielä kanssa!
"Oli kerran Rooma - mut ei ole enää"
Luftwaffen lentäjän pojanpoika - Nojatuolikenraali
Rommel on mielestäni yliarvostettu.
Hänellä oli järkyttävä tapa unohtaa mekanisoidun sodankäynnin tärkein elementti, eli huolto. Yksinkertaisesti hän ajatteli, että huolto oli jonkun toisen ongelma, eikä hän rintamakomentajana ollut mitenkään vastuussa siitä.
Se johti lopulta tuhoon, eritoten Montya vastaan, joka oli polaarinen vastakohta ja ensimmäisenä varmisti aina huoltonsa ja joukkojen riittävyyden.
Itä-Rintamalla Rommel ei olisi ikinä päässyt edes Stalingradiin asti tuollaisella mentaliteetilla.
Nykyaikaiseen sodankäyntiin tuollainen on vanhanaikainen, lähes Napoleonin ajatusmaailma. Se olisi varmasti toiminut hyvin hevosten ja musketin aikakaudella, kun suurin osa huollosta oli saatavilla ympäröivästä maaseudusta, mutta kun panssarivaunun osia ja bensiiniä on hankala etsiä joltain keitaalta, niin huollon unohtaminen on vakava puute.
Rommel menetti monta kertaa mahdollisuutensa juuri tästä syystä. Panssareilta loppui bensa tai niitä oli liian vähän varaosien puutteessa, juuri kun niitä olisi tarvittu. Wavell ja muut britit yleensä painuivat takaperin, kunnes Rommel oli ajanut huoltolinjansa tavoittamattomiin ja sitten potkivat Africa Corpsia kintuille tämän seistessä impotenttina ilman polttoainetta tai ammuksia.
Rommel hyvä komentaja? Taktisesti erinomainen, mutta operatiivisesti ja strategisesti ihan leikkikenttä tasoa. - En ihaile kuin sakujen stra...
Dönitz ?
Laivaston & Sukellusveneiden komentaja
Laivasto ei ollut valmis 1939, eikä Dönitz voinut mitään kun USA tuli mukaan ja pystyi
turvaamaan Atlannin merikuljetukset.
Onnistui aina Heinäkuuhun 1943 asti, varmaan pismpään.
Ainoa jota Hitler ei erottanut.
päibastoin -teki hänestä seuraajansa muutama päivä ennen itsemurhaansa.
40 muuta esim sai maavoimista lähteä vetääntymisenkin ja tappion jälkeen.
Katoin justiinsa dokumentin siitä.
En ihaile kuin sakujen strategioita. - Foy
Unohdit 88-milliset IT-tykit.
Rommelhan keksi käyttää niitä Tankkeihin...murhaavasti.
(Myöhemmin 1942 Tiger-tankeissa)
Siitä tulikin II maailmansodan tehokkain tykki.- Nojatuolikenraali
Miettiä sopii, miksi Rommelin piti käyttää IT-tykkiä PST-työhön. Kyseenalainen ratkaisu jo perusteiltaan, eli se oli ainoa ase joka pystyi tuhoamaan Matildat, Char ja Somua vaunut sekä tietenkin KV- ja T-34 sarjat.
Jotain saksalaisten varmasta häviöstä kertoo, ettei heillä ollut panssarivaunua ennenkuin '42, joka oli yhdenvertainen näiden kanssa ja silloinkin he yleensä haaskasivat aikaa ja materiaaleja 'super-aseisiin', joilla ei ollut toivoakaan voittaa sotaa.
Taktiikkaa ja hienoja leluja. Strategia oli päin seiniä.
Alkuperäinen '88', eli Flak-36 ei muuten ollut tehokkain. Saksalaisilla itsellään oli ainakin kolme tehokkaampaa tykkiä (Pak 43, KwK 43L71 ja Pak 44) ja esimerkiksi venäläiset kehittivät monia tehokkaampia aseita. Lisäksi brittien 17-naulainen oli teholtaan aivan verrattavissa, kuten myös USA:n 90 mm. Vain Usan ase oli suoraan IT-tykki, muiden ollessa suunniteltuja PST-aseita. Eli niiden ei pitänyt valita, kumpaa vastaan puolustetaan, maa- vai ilmamaaleja, eivätkä ne tarvinneet kahta ammusvaunua erilaisin ammuksin.
- Anonyymi
Britit pärjäsivät Rommelia vastaan ainoastaan massiivisella ylivoimalla ja jenkkien aseistamana.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692703
- 632644
- 681782
- 241617
- 201540
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91470- 151382
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81197- 371180