Mistä tomaattimme ovat kotoisin?
Tämän päivän tietojen mukaan tomaatit ovat kotoisin Perusta ja Chilestä. Perun intiaanit käyttivät villitomaattia ravintokasvina jo noin 500 e.kr. Perusta tomaatin viljely levisi Väli-Amerikan kautta Meksikoon. Espanjaan ja muualle Eurooppaan tomaatti tuli Kolumbuksen toisen löytöretken tuliaisina vuonna 1498.
Euroopassa tomaattia ei aluksi uskallettu syödä, koska niiden arveltiin olevan myrkyllisiä. Myöhemmin tomaattia alettiin pitää lääkekasvina, jonka uskottiin muun muassa vauhdittavan rakkauselämää, tästä mm. lempinimet "paratiisiomena" ja "lemmenomena". Syötäväksi vihannekseksi tomaatti kelpasi vasta 1800-luvulla.
Suomessa tomaattia on viljelty 1870-luvulta asti mutta tomaatin käyttö yleistyi meillä vasta toisen maailmansodan jälkeen. Tänä päivänä tomaatista on tullut maailman eniten viljelty vihannes.
Suomalaiset syövät noin kymmenen kiloa tomattia vuodessa henkeä kohti.
Mitä hyvää tomaatista?
Tomaatti sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita.
Kuopion yliopistossa kesäkuussa 2001 julkistetusta tutkimuksesta ilmenee, että tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti vähentää muun muassa riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tulos perustuu tomaatin sisältämään karotenoidiin lykopeeniin. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää. Lykopeeni on ravinnosta, lähinnä tomaateista ja tomaattivalmisteista saatava yhdiste.
Miten säilytän tomaatit oikein?
Tomaattien maku on parhaimmillaan kun vihannes on punainen ja hiukan pehmeä. Tomaatit tulisi aina säilyttää yli 13 asteen lämmössä. Tätä viileämmässä niiden rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Viileäkaapissa 13 asteessa tomaatit säilyvät pari viikkoa. Tomaatit kannattaa säilyttää paperipussissa.
Tomaatin kasvatus
Tomaatti on lämpöä vaativa kasvi. Lämpimillä kasvupaikoilla tomaattia voidaan viljellä esimerkiksi talojen eteläseinustoilla, mutta varmistettu kasvupaikka on kasvihuone, erityisesti viileinä kesinä. Hyvän kasvun varmistaa runsas valo ja tasainen 20-25 asteen lämpötila. Liian lämpimässä hedelmöittyminen vaikeutuu tai estyy kokonaan. Punaista väriainetta, lykopeenia ei muodostu liian korkeissa (29-32 °C) tai liian matalissa (noin 16 °C) lämpötiloissa.
Hiekkaviljely
Tomaatit pitävät hiekkaviljelystä. Hiekkaviljely on hyvin luontoystävällien viljelymenetelmä. Hiekkaa ja nurmikon leikkuusilppua kerätään penkiksi kerroksittain. Seuraavana kesänä penkkiin voi jo istuttaa tomaatin taimet. Hiekkaviljelyä voi käyttää myös kasvimaalla.
Epämuodostuneita tomaatteja
Jos on sateinen kesä tomaatit tahtovat halkeilla. Syynä on liian kostea ilma, hedelmiin kertyy korkea nestejännitys ja kuori halkeilee. Hedelmiin ilmestyvät ulokkeet ja epämuodostumat johtuvat usein viileydestä joko kukinnan aikana tai heti sen jälkeen. Taimikasvatuksen aikainen matala lämpötila tuottaa myös epämuodostuneita hedelmiä.
TOMAATEISTA
6
5171
Vastaukset
- BIOLAN
Tomaatti on kotoisin Etelä-Amerikasta ja se on sukua sekä munakoisolle että perunalle. Tomaatti on lämpöävaativa kasvi ja sen viljely onnistuu parhaiten kasvihuoneessa, mutta kasvatusta voi kokeilla myös lämpimällä seinustalla tai parvekkeella.
Kasvualusta
Tomaatin kasvualustana voi olla multa, kasvuturve tai näiden seos. Mullan sekoittaminen turpeen joukkoon tasoittaa kasvualustan ominaisuuksia: Maan ravinteidenpidätyskyky on parempi kuin pelkässä turpeessa, lisäksi turpeen ja mullan seos saa vähitellen ihanteellisen mururakenteen, joka parantaa juuriston viihtyvyyttä. Luonnonlannoitteiden käyttö vilkastuttaa maanpieneliötoimintaa ja nopeuttaa mururakenteen syntymistä.
Biolan Puutarhan TurveMulta on luonnonmukaisesti lannoitettu ja kalkittu kasvualusta ja se sopii kasvihuonevihannesten kasvualustaksi. Puutarhan TurveMultaa levitetään noin 25 cm kerros kasvihuoneen pohjalle. Kasvihuoneen multaista pohjamaata voidaan myös käyttää kasvualustana, jos mullan ominaisuuksia parannetaan Biolan Kasvuturpeella. Kasvuturvetta levitetään 15 cm kerros ja se sekoitetaan pohjamaahan. Helppo kasvualustaratkaisu on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Kasvusäkissä on varastolannoitus koko kesän kasvulle eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Kasvusäkki on kehitetty kasvihuoneviljelyyn, mutta se on erityisen käyttökelpoinen seinänvierustoilla, parvekkeilla ja terasseilla - paikoilla, joihin on vaikea muuten perustaa oikeanlainen kasvualusta.
Istutus
Istutusajankohtaan vaikuttaa tomaatin kasvupaikka. Tomaatti on melko kylmänarka, joten istutusta viivästytetään niin kauan, että kasvualusta on lämmennyt kunnolla (vähintään 15 °C). Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei mielellään saisi laskea alle 10 °C. Tomaatti paleltuu lämpötilan laskiessa lähelle nollaa, mutta alhaisissa lämpötiloissa tomaatintaimet voivat kärsiä fosforinpuutteesta ja kasvusto saattaa värjäytyä violetinvivahteiseksi. Ensimmäisenä päästään istutuspuuhiin kasvihuoneessa, jota voidaan tarvittaessa lämmittää kylminä öinä. Tällöin taimet voidaan istuttaa yleensä toukokuun alkupuolella. Lämmittämättömiin kasvihuoneisiin tomaatti istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle vasta kesäkuun alussa yöhallojen mentyä.
Tanakat tomaatintaimet istutetaan hieman entistä syvempään. Asuinhuoneissa kasvatetut taimet saattavat venyä valonpuutteen vuoksi. Tällaiset taimet istutetaan vinoon, jolloin osa varresta peittyy kasvualustalla. Tomaatti tekee mullan sisään jääneeseen varrenosaan juuret ja maanpäällinen osa jatkaa kasvuaan normaalisti.
Lannoitus
Tomaatti ja muut kasvihuonevihannekset tarvitsevat paljon ravinteita. Luonnonlannoitteiden käyttö edistää maan pieneliötoimintaa ja parantaa kasvualustan rakennetta. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoitetta. Lisälannoitusta voi antaa tarpeen mukaan 2 - 3 kertaa viljelyn aikana. Kotikasvihuoneessa yhden tomaatintaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta luonnonlannoitetta/kasvi. Kasvien juurelle voi kesän aikana levittää ruohosilppukatteen. Orgaaninen kate vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja tasaa kasvualustan kosteutta. Paksun ruohokatteen käyttö vähentää lisälannoitustarvetta, koska pieneliötoiminnan seurauksena siitä vapautuu mm. typpeä. Kasvusäkkiä käytettäessä lisälannoituksia ei tarvita vaan varastolannoiteosassa olevat ravinteet riittävät koko kasvukaudeksi.
Kastelu
Kasvuston kastelu on mitoitettava sääolojen mukaan. Hellepäivinä kasvit kuluttavat paljon vettä, jopa 3 - 4 litraa/kasvi. Pilvisellä säällä kastellaan niukemmin eikä pilvisinä kausina päivittäinen kastelu ole välttämätöntä. Kasteluun ei saisi koskaan käyttää kylmää vettä, vaan veden olisi annettava seistä tynnyrissä tai saavissa ennen kastelua, jotta se ehtii lämmetä riittävästi. Paras vuorokaudenaika kasteluun on aamu, jotta kasvusto ehtii kuivua yöksi. Kasteluajankohdalla on merkitystä etenkin syksyisin, kun ilmankosteus nousee luonnostaan. Syksyisin kasveja kastellaan niukemmin kuin alkukasvukaudesta ja varotaan kastelemasta kasvustoa, koska kosteassa ilmassa kasvitaudit, mm. harmaahome, iskevät kasveihin helposti.
Hoito kasvukaudella
Normaalisti taimet ohjataan kasvamaan ylös tukinarun varassa. Tomaatista poistetaan säännöllisesti varkaat, eli versot jotka lähtevät kasvamaan lehtihangoista. Poikkeuksena ovat pensastomaatit, esimerkiksi lajikkeet Totem ja Gemini, joista varkaita ei poisteta. Kun ensimmäinen terttu alkaa kypsyä, alimpia lehtiä voidaan taittaa pois kypsymisen nopeuttamiseksi. Lehtiä poistetaan yleensä kerran viikossa eikä kerralla poisteta kahta lehteä enempää. Lehtiä ei myöskään poisteta kypsyvän tertun yläpuolelta, koska lehdet yhteyttävät ravinteita kypsyvään terttuun.
Kasvihuonetta tuuletetaan huoneen jäähdyttämiseksi ja liian ilmankosteuden laskemiseksi. Alkukesällä tuuletetaan päivällä, mutta kesä-heinäkuun vaihteesta lähtien lämmittämättömän kasvihuoneen luukut saavat olla jatkuvasti auki; ne suljetaan vain, jos yölämpötila laskee lähelle nollaa. Riittävä tuuletus ja syyspuolen varovainen kastelu pitävät kasvuston pidempään terveenä ja tuottavana. Liian kosteassa ilmassa kasvitaudit leviävät ja tomaatin hedelmät saattavat halkeilla.
Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Avomaalla pölytys onnistuu yleensä hyvin, mutta kasvihuoneessa on hyvä varmistaa pölytys täristämällä. Jos tomaatit on tuettu narulla, kannattaa tukilankoja täristää pari kertaa viikossa. Tomaatti vaatii vain pienen liikkeen, että kukan heteiden siitepöly varisee emin luotille.
Lämmittämättömissä kasvihuoneissa tomaatit latvotaan yleensä 4. - 5. kukkatertun jälkeen, koska Suomen kesässä tomaatit eivät ehdi kypsyttää enempää raakileita. Latvottaessa ylimmän kukkatertun yläpuolelle jätetään kaksi lehteä, joiden yläpuolelta taimi katkaistaan. Avomaalla kasvatettaviin tomaatintaimiin ei kannata jättää kypsymään kuin 2 - 3 terttua. - TAULUKKO
Tomaatti
* Elintarvikkeen numero: 352
* Tieteellinen nimi: Lycopersicon esculentum
* Elintarvikkeen tyyppi: Raaka-aine
* Valmistustapa: Käsittelemätön tai tuore
* Raaka-aineluokka: Vihanneshedelmät
* Ruoankäyttöluokka: Kasvikset, tuoreet
* Syötävä osuus: 100%
* Erityisruokavaliot
Energiasisältö
rasva ************* 13%
proteiini ************ 12%
hiilihydraatti imeytyvä ********************************************************************* 69%
alkoholi 0%
orgaaniset hapot ****** 6%
sokerialkoholi 0%
Ravintoarvot / 100 g.
Ravintotekijä Pitoisuus Yksikkö Menetelmä Tietolähde Viite
Perusravintoaineet
energia laskennallinen 82 (20) kJ (kcal) summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
hiilihydraatti imeytyvä 3.3 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
hiilihydraatti erotuksena 4.5 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
rasva 0.3 g muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
proteiini 0.6 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
alkoholi 0 g muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
Hiilihydraattifraktiot
orgaaniset hapot 0.4 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
tärkkelys 0 g muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 148
sokerit 3.3 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
sakkaroosi < 0.1 g muu arvon tyyppi muu tietolähde
laktoosi 0 g muu arvon tyyppi muu tietolähde
fruktoosi 2.0 g muu arvon tyyppi muu tietolähde
sokerialkoholi 0 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
kuitu, kokonais- 1.4 g analysoitu julkinen laboratorio 157
kuitu veteen liukenematon 0.2 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
polysakkaridi, vesiliukoinen ei-selluloosa 0.2 g muu arvon tyyppi muu tietolähde
Rasva
rasvahapot yhteensä 0.2 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
rasvahapot vapaat 0.2 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
rasvahapot tyydyttyneet < 0.1 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis < 0.1 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
rasvahapot monityydyttymättömät < 0.1 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
rasvahapot trans 0 g summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 83 mg analysoitu julkinen laboratorio
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 7 mg analysoitu julkinen laboratorio
rasvahappo 20:5 n-3 (EPA) 0 mg analysoitu julkinen laboratorio
rasvahappo 22:6 n-3 (DHA) 0 mg analysoitu julkinen laboratorio
kolesteroli (GC) 0.3 mg analysoitu julkinen laboratorio
sterolit 7.4 mg analysoitu julkinen laboratorio 476
Kivennäis- ja hivenaineet
natrium 2.5 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
suola 6.4 mg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
kalium 290.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
magnesium 11.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
kalsium 9.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
fosfori 30.0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
rauta 0.3 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
sinkki 0.2 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
jodidi (jodi) 1.0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
seleeni 0.2 µg muu arvon tyyppi muu tietolähde
Vitamiinit
A-vitamiini RAE 66.8 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
D-vitamiini 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
E-vitamiini alfatokoferoli 0.7 mg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
K-vitamiini 5.00 µg summattu osatekijöistä julkinen laboratorio 415
C-vitamiini 14.1 mg analysoitu julkinen laboratorio 94
folaatti (HPLC) 11.6 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
niasiiniekvivalentti NE 0.8 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
riboflaviini (B2) 0.04 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
tiamiini (B1) 0.06 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko
B12-vitamiini (kobalamiini) 0 µg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 165
pyridoksiini vitameerit (vetykloridi) 0.08 mg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama
karotenoidit 4106.2 µg summattu osatekijöistä KTL:n tuottama - TOOOMAAAATTTIIII
TOMAATTI
Kylvetään maalis-huhtikuussa. Tarvitsee runsaasti lämpöä, ravinteita ja vettä. Katso tarkemmat kasvupaikkavaatimukset lajikkeen kohdalta. Kasvutapatyypit: runkolajike= RK, vaatii tuentaa ja sivuversojen eli varkaiden poistoa pensastomaatti= PE, sivuversoja ei poisteta, kasvaa haarakkaaksi eikä tarvitse tukea kääpiölajike= KÄ, lyhytversoinen pensastyyppi, ihanteellinen myös ruukku- tai amppeliviljelyyn.
60904 Gnom F1. Ruukku- ja amppelitomaatti. Kirsikkatomaattityyppinen, hedelmät pieniä ja makeita. Kasvutapa hyvin tiivis, sopii esim. parvekelaatikoihin ja amppeliin. Hedelmät noin 2,5 cm.
70559 Totem F1. Ruukkutomaatti Suurihedelmäinen, matala pensastomaatti. Sopii hyvin parvekkeilla ja terasseilla ruukuissa kasvatettavaksi.
70574 Gardeners Delight. RK Kirsikkatomaatti, pienet, makeat hedelmät. Viljely onnistuu muovihuoneessa tai avomaalla.
70577 Moneymaker. RK Avomaantomaatti , aikainen, Tanskan vienti -tyyppinen, suurihedelmäinen lajike. Sopii myös muovihuoneissa viljeltäväksi.
60925 Supersweet 100, F1. RK Kirsikkatomaatti. Hedelmät ovat halkaisijaltaan noin 4 cm. Isoihin terttuihin muodostuu runsaasti maukkaita pikku tomaatteja. Aikainen lajike, satoaika jatkuu pitkään. Hyvä kasvitautien vastustuskyky. Kasvihuoneeseen tai avomaalle. Korkeus 100–150 cm.
60940 Balkonzauber. KÄ Pensastomaatti , tiivis ja matalakasvuinen. Viljely ruukussa parvekkeella tai avomaalla suojaisassa ja lämpimässä paikassa. Hedelmät normaalikokoisia ja makeita.
60908 Tiny Tim. KÄ Kirsikkatomaatti , vain 25 cm korkea lajike. Tuottaa runsaasti pieniä, aromikkaita hedelmiä. Viljellään avomaalla, kasvihuoneessa tai ruukussa parvekkeella.
60972 Marmande Superior. RK/PE Pihvitomaatti. Maukas ja isohedelmäinen lajike avomaalle tai kasvihuoneeseen. Hedelmät kasvavat suuremmaksi, jos viljellään runkotomaattina.
60950 Sparta F1. RK Kasvihuonetomaatti. Aikainen, maukas ja aromaattinen lajike. Resistentti tavallisimmille tomaatin sairauksille. Sopii erinomaisesti harrastelijakasvihuoneissa viljeltäväksi.
60966 Goldene Königin. RK/ PE Keltainen tomaatti, jolla on kullankeltaiset, maukkaat hedelmät, kooltaan noin 80 g. Viljely muovihuoneessa tai avomaalla lämpimällä paikalla. Korkeus noin 120 cm, joten lajiketta voi kasvattaa myös ruukuissa.
60980 Yellow Pearshaped. PE Päärynätomaatti. Keltaiset, pienet, päärynänmuotoiset hedelmät. Viljely muovihuoneessa tai esim. ruukuissa parvekkeella. Korkeus 120–150 cm.
60922 Ildi. PE Kirsikkatomaatti. Kasvihuoneeseen tai hyvin suojaisaan paikkaan avomaalle. Oranssinvärisiä hedelmiä voi tulla yhdestä taimesta jopa 150.
60954 Olivade F1. RK Roma-tyyppinen lajike, paksulihaiset, pitkänomaiset ja maukkaat hedelmät. Muovihuoneisiin, avomaalle sekä pienen kokonsa ja pensastavan kasvutapansa vuoksi myös parvekkeilla. Resistentti useimmille tomaatin sairauksille. Sopii ruoanlaittoon ja pastakastikkeisiin.
60944 ACE 55 VF. PE Kasvihuonetomaatti. Voimakaskasvuinen pensastomaatti kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos. Pyöreät, isot ja maukkaat tomaatit.
60912 Sweet Olive F1. PE Kirsikkaluumutomaatti , hedelmät ovat pienet, luumunmuotoiset ja todella makeat. Sopii viljeltäväksi vaikkapa suuressa ruukussa parvekkeella tai pihassa suojaisalla, lämpimällä eteläseinustalla. Erittäin satoisa. - TUORETOMAATTIKASTIKE
Helppo tuoretomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuriaripaus chiliä
0,5 dl vettä
4 tomaattia
2 rkl silputtua oreganoa
1 tl sokeria
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä kattilan pohjalla kuumassa öljyssä. Lisää tomaattipyree, suola ja pippuri sekä ripaus chiliä. Kaada vesi sekaan ja keitä muutama minuutti sekoitellen. Nosta pois liedeltä. Silppua tomaatit pieneksi ja sekoita sipuliseoksen joukkoon. Mausta oreganolla ja sokerilla ja ohenna tarvittaessa vedellä. Voit pyöräyttää muutaman kerran sauvasekoittimella, jos haluat kastikkeesta sileämpää. Kastike maistuu haaleana kuumien perunoiden tai pastan seurana, mutta voit kuumentaa kastikkeen halutessasi nopeasti ennen tarjoilua. Kastike sopii myös pitsan päälle ja ruokaisan salaatin kostukkeeksi. - KINGI KERAVALTA
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Saako kaunis ihminen parempaa kohtelua?
Onko kauniin ihmisen elämä "helpompaa" kuin tavallisen näköisen ihmisen? Olen kuullut väittämän, että kaunis ihminen saa562188En rehellisesti usko et oisit
Sekuntiakaan oikeasti mua kaivannut. Tai edes miettinyt miten mulla menee. Jotenkin todennäköisesti hyödyt tästäkin jos311680Suomennettua: professori Jeffrey Sachs avaa Ukrainan sodan taustat luennollaan EU parlamentissa
Jeffrey Sachs on yhdysvaltalainen ekonomisti. Sachs toimii Columbian yliopiston The Earth Instituten johtajana. Aiemmin3721496- 101484
Näin sinusta taas unta!
Unessa olin pakahtuneesti rakastunut sinuun. Olimme vanhassa talossa jossa oli yläkerran huoneissa pyöreät ikkunat. Pöly141474Nainen, olet jotenkin lumoava
Katselen kauneuttasi kuin kuuta, sen loistoa pimeässä. Sen kaunis valo on kaunista sekä herkkää ja lumoavaa. Olet naisel681337- 121108
En muuttaisi sinusta mitään
Ensin olit etäinen ja yritin pysyä tutkan alapuolella. Mutta ei silmiltäsi jää mitään huomaamatta, kuten minulla ei kuul81034- 811002
- 20969