Kumpi on vanhempi: metri vai sekunti?
Itse veikkaan metriä sillä perusteella, että metrin pituisen heilurin periodi on 2 sekuntia kaavan T=2pi*sqrt(L/g) mukaan, missä
T=periodi, L=langan pituus (tässä 1 metri) sekä g~=9.81m/s^2.
Kumpi on vanhempi: metri vai sekunti?
5
536
Vastaukset
- Fileas
Muistelisin sekunin olevan jonkin verran vanhempi.
Secundus Minute, eli toinen minuutti tai minuutin minuutti oli kai tieteellinen termi peräisin jo keskiajalta, mutta se oli mahdollista mitata vasta tarkan heilurikellon tai viimeistään kronometrin aikakaudella, jonka Harrison kehitti jo 1730. Eli sanotaan 1600-luvun aikana sekunti kehittyi siihen, mitä tunnemme nykyisin, kun taas metri määriteltiin ensimmäisen kerran vasta 1793.
Sekunti on vanhempi.
Mielenkiintoisesti, puhekielessä sekunti korvasi minuutin lyhimpänä ajanyksikkönä vasta 1900-luvulla. Eli sanonta 'Tällä punaisella minuutilla' viittasi nimenomaan lyhimpään mahdolliseen aikaan samoin kuin 'odota sekunti' nykyään. Samoin englannin kielessä. 1800-luvun kirjailija saattoi kirjoittaa 'in a minute' mutta tarkoitti samaa, kuin nykykirjoittaja kirjoittaessaan 'in a second'. - dfgjdf
Metri on vanhempi. Ensimmäisen sekunnin aikana maailmankaikkeus oli laajentunut jo paljon yli metrin ,
nykyisten määritelmien suureista sekunti on vanhempi sillä metri on matka jonka valo taittaa 1/299792458 sekunnissa elikkä sekunti on täytynyt olla olemassa ennen metriä.
Sekunti taisi olla määritelty Cesium isotopin puoliutumisajasta (en muista tarkemmin).- historiaa
Jo muinaiset babylonialaist jakoivat vuorokauden 24 tuntiin, tunnin 60 minuuttiin ja sen minuutin edelleen 60 sekuntiin. Sitä, miksi he kehittivät noin erikoisen järjestelmän eivätkä käyttäneet 10-järjestelmää, joka moneen muuhun asiaan on otettu käyttöön (koska meillä sattuu olemaan 10 sormea), en en tiedä.
- Fileas
Opetus: Älä luota Wikipediaan!
Muinaiset sumerialaiset (myös babylonialaiset, mutta sumerit keksivät koko homman) EIVÄT keksineet sekuntia, koska heidän päivässään oli kaksitoista tuntia joiden pituus ei ollut määrätty (eli auringon nousun ja laskun välillä oli kaksitoista tuntia, vuodenajasta riippuen eripituisia). Heiltä kuitenkin on alkuperäinen jako, eli kuusikymmentä, eräs sumerien pyhistä luvuista. Kyseessä ei kuitenkaan ollut sekunti (ei oikeastaan edes minuutti, sillä tunnin pituus ei ollut määritelty) eikä sitä tiettävästi käytetty mihinkään.
Vasta egyptiläiset edes määrittivät tunnin pituuden vesikelloillaan ja rupesivat jakamaan yönkin kahteentoista tuntiin (lähinnä tietääkseen koska heidän oli aloitettava uskonnolliset menonsa ennen auringon nousua), joten tarkasti ottaen eqyptiläiset määrittivät tunnit, tosin kreikkalaiset määrittivät sen suorastaan hämmästyttävän tarkasti ja siten kunnia oikeastaan kuuluu heille.
Mutta minuutin tarkkaan määrittelyyn kukaan ei ryhtynyt (ei ollut mitään tarvetta) ennen keskiaikaa ja mekaanisten kellojen keksimistä. Vasta silloin edes ryhdyttiin miettimään sekuntia. Sumereilla ei siis ollut asian kanssa paljoakaan tekemistä, mitä nyt heidän mielenkiintoinen 12-60-360 numerojärjestelmänsä pyöri jaloissa lähinnä siksi, että roomalaiset pöllivät sen egyptiläisiltä, jotka olivat varastaneet systeemin perusteet sumereilta (tai silloin jo babylonialaisilta). Eli sumerien vika, että ympyrässä on 360°, eikä esimerkiksi 100.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista997853- 1075617
- 2754881
- 494843
- 763607
- 512859
- 632605
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222468Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292412- 412294