viinin juonnin etiketti

kysymyksiä vain...

Olen vasta viime vuosina opinut juomaan viinejä, lähemmin punaviinejä ja joskus on oikein himokin niitä kohtaan. En kuitenkaan osaa sitä viinietikettiä enkä tiedä miksi tehdään mitäkin asioita. Voisiko joku siis valkaista asiaa?

-------------------------------------------

Näin olen itse kuullut/ajatellut asian olevan:

Punaviini säilytetään ennen juomista jääkaapissa, jotta se viilenee, mutta otetaan ulos jääkaapista paria tuntia ennen tarjoilua. Viini on myös hyvä aukaista noin varttituntia ennen nauttimista, jotta se saa hieman happea.

Lasiin ei koskaan saisi kaataa liikaa juomaa, vähän alle puolen välin on hyvä mitta.

Viinistä tarkastellaan aina väriä (joka tulisi mahdollisuuksien mukaan tehdä valkeaa taustaa vasten). Sen lisäksi haju ja totta kai maku ovat tärkeitä.

Ennen maistelua viiniä haistetaan. Mietitään mitä haistetaan. Sitten haistellaan uudestaan. Tämän jälkeen vasta maistellaan hieman. Sitten mietitään miltä maistuu. Maistetaan uudestaan.

Viinilasia pidetään aina jalasta kiinni, ei lasista ettei juoma lämpenisi.

-------------------------------------------

En kuitenkaan ymmärrä täysin, miksi viiniä pyöritellään lasissa. Ilmeisesti siitä jotenkin näkee kuinka paljon alkoholia kyseisessä viinissä on. Pyörittely myös ilmeisesti vapauttaa viinin haju- ja makuaromeja.

Mistä tulee ne ihme nimitykset, kuten pippurinen, pehmeä yms....

4

5264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Carte Noire

      olutta juodessa käy kätevimmin juomalla olut pullon suusta. Etiketistä on silloin perin vaikea olla pitämättä kiinni.

      Mikseipä samaa voisi soveltaa viineihinkin?

      >Voisiko joku siis valkaista asiaa?

      Asiaa ei kannata pahemmin valkaista. Eikä nenää.

      >Lasiin ei koskaan saisi kaataa liikaa juomaa,
      >vähän alle puolen välin on hyvä mitta.

      Mitä luulet - mitä varten lasissa on reunat?

      >Sen lisäksi haju ja totta kai maku ovat tärkeitä.

      Palauta haiseva viini takaisin sinne mistä sen ostitkin. Kunnossa oleva viini tuoksuu, ei haise!

      >Mistä tulee ne ihme nimitykset,
      >kuten pippurinen, pehmeä yms....

      Mielikuvitusta! Mielikuvituksen käyttövoimaksi voit juoda lisää viiniä.

    • Bachus

      Ei punaviiniä kuulu viilentää, vaan se juodaan huoneenläpöisenä. Miksi se pitäisi ensin viilentää ja sitten kuitenkin ottaa lämpimään pari tuntia ennen juomista? Ei Ei!
      Eri juttu jos punaviiniä täytyy varastoida viikkotolkulla vaikka kesähelteillä. Silloin tietysti jokin viileämpi paikka on hyvä, mutta vain siis varastointimielessä.

      • amarone 2

        Viinin säilytys; valolta suojattuna, ei tärinää, eli jääkaapisa, jos ei ole viinikaappia, vain viilennys.
        Punaviini tarjotaan huoneenlämpöisenä, tämä etiketti aika vanha, ja silloin Ranskassa huoneen lämpö n. 17 astetta. Punaviini mielummin aluksi viileää, lämpiää kyllä lasissa nopeasti.
        Lasista pidetään jalasta kiinni, näyttää kauniilta ja lasi ei suttaannu. Viiniä voidaan tällä tavalla myös katsella paremmin. Lasia pyörittämällä niin, että viini nousee lasin reunoja ylöspäin, voidaan arvioida viiniä. kun pyöritys lopetetaan viini laskeutuu takaisin pohjalle ja jättää reunoihin ns kyyneleet. Näistä voidaan arvioida ikää ja runsautta. Myös aromit tulevat paremmin esiin ja viini saa ilmaa.
        Nuoret viinit yleensä kannattaa avata n. 1h ennen tarjoamista, jopa dekantoida, eli kaataa karahviin. Oikein vanhat hienot viinit taas voivat kehittyä pullonavaamisen jälkeen minuuteissa, eli ne pitää nauttia heti.
        käytös etiketistä, ravintolassa viinin tilaaja maistaa viinin, ellei hän anna tehtävää jollekulle muulle. Maistaa kannattaa aina, sillä jopa 15% viineistä on viallisia. Jos viini tuoksuu ja maistuu kellarille tai homeelle, pyydä tarjoilijaa selvittämään asia. Viinin tarjoaja/isäntä kaataa lisää viiniä aina ensin muille ja sitten vasta itsellen.
        Aina kannattaa kysyä ja käyttää esim tarjoilijan ammattitaitoa viini ja ruoka asioissa.


    • jappe1976

      VIiniä pyöritellään lasissa, jotta sitä leviäisi myös lasin reunoille, jolloin haihduntapinta-ala moninkertaistuu ja viinistä saa tuoksun paljon paremmin - myös viinilasin muodolla on tässä suuri merkitys.

      Viinilasin reunoille jäävän nesteen valumisesta voi päätellä lähinnä viinin uutospitoisuutta - ei alkoholin määrää. Tätä viinin ns. laskeutusmisominaisuutta tosin parannetaan keinotekoisesti lisäämällä viiniä paksuntavia aineosia, joskus jopa fibrinogeeniä, eli veriplasman osaa, yleensä naudan verestä. Tämän vuoksi jotkut täysveget karttavat punaviinejä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      104
      3364
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      88
      3073
    3. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      20
      1913
    4. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      69
      1896
    5. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      38
      1847
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      21
      1731
    7. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1687
    8. Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!

      Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi
      Tv-sarjat
      34
      1429
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1339
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1337
    Aihe