miksi ihmiset rakentaa takkoja. nehän on ihan perseestä kun pitää kämpää lämmittää. vaikka nyt on 30 pakkasta niin leivinuuni lämmittää koko taloa vaikka pattereista on sulakkeet irti. mutta takkaa kun polttaa on patterit aina lämpimiä eikä kestä ottaa kokonaan pois päältä.
takat huonompia kuin uuni
10
1263
Vastaukset
Ne hakee sitä tunnelmaa tulen loisteesta.Mutta totta on että leivinuuni hoitaa lämmitystä paljon paremmin ja kaiken kukkuraksi saa tehdä sapuskatkin/leipomiset samaan syssyyn ja ainakin laatikkoruuat tulee parempia leivinuunissa.
Rakensimme kohta kaksi vuotta sitten talon ja teimme pelkän leivin uunin ja vähän normaalia isomman ja näin saimme suuluukun 20cm normaalia korkeemmalle,helpompi käyttää kun ei tarvii niin kumarrella katsomaan onko jo pulla paistunut.
Ja hyvää ainakin minusta on ollut se että koska uuni on isompi niin lämmön varauskin on todella hyvä.- kieroliero
Yleensä asia on niinkuin kirjoitit. Syynä ei kuitenkaan ole se että uunin luukku muuttaa tiilikasan paremmaksi kuin takkaluukku. Syynä on yksin kertaisesti massa.
Yleensä leivinuunien paino on 2500-3500kg kun takkojen paino on tavallisesti vain 1000-1500kg. Ymmärrettävästi suurempaan massaan saadaan säilöttyä enemmän lämpöä kuin pienempään. Pienemmälläkin voidaan saada riittävä teho muttei riittävän pitkään.
Suuri takkakin toimii mainiosti kun massaa on yli 3000kg. Noita vaan harvoin näkee. Takalla on yksi pieni etu verrattuna uuneihin. Niiden tulipesän muoto on polttamisen kannalta hieman parempi. Takan hyötysuhde voisi siis olla teoriassa parempi kuin uunin. Käytännössä hyötysuhde riippuu aivan muusta.- uunimulla
olen nähnyt ison takan ja se vasta lämmittäjänä huono oliki. ja hyötysuhteessa takka häviää 100-0 uunille. takka eikauvan pidä hiillosta yllä mutta leivinuunilla saa pienellä vedolla hiilloksen pysyyn useamman tunnin. ja ruokaa siinä on hyvä laittaa varsinki lihat, pizzat ja rieskat. ja tästä tuleeki säästöä. lisäksi uunissa on lasi luukko joten kyllä se tuli näkyy sieltäki.
- kieroliero
uunimulla kirjoitti:
olen nähnyt ison takan ja se vasta lämmittäjänä huono oliki. ja hyötysuhteessa takka häviää 100-0 uunille. takka eikauvan pidä hiillosta yllä mutta leivinuunilla saa pienellä vedolla hiilloksen pysyyn useamman tunnin. ja ruokaa siinä on hyvä laittaa varsinki lihat, pizzat ja rieskat. ja tästä tuleeki säästöä. lisäksi uunissa on lasi luukko joten kyllä se tuli näkyy sieltäki.
"olen nähnyt ison takan ja se vasta lämmittäjänä huono oliki. ja hyötysuhteessa takka häviää 100-0 uunille."
En tiedä millaisen takan olet nähnyt. Avotakkoja ei kannata laskea lämmittimiksi. Ne eivät lämmitä kuin tunnelmaa. Sellainen takka joka on asiallisesti tehty ja massaa on saman verran kuin leivinuunilla niin eroa ei lämmityskäytössä ole. Itse asiassa hyötysuhteissa homma menee jotenkin 70% uunille ja 80% takalle. Tämä sillä oletuksella että käyttäjä osaa säätää vedon hyvin ja takassa on hyvä yläpalotila ja uunissa ei(uuneissakin on jonkinlaisia yläpalotiloja). Käytönnössä sellaista säätäjää ei olekaan joka saisi kokoajan säätämällä pidettyä optimi paloilmamäärän, palon loppuun asti.
Hiilloksen lämmöntuotto on lähes olematonta verrattuna puun palamiseen. Parempi siis polttaa hiillos nopeasti loppuun ja laittaa pelti kiinni ettei mene lämmöt harakoille.
ruuanteko on tietysti hyvää hyötykäyttöä mutta ei sitä yleensä hyötysuhteessa huomioda. Liekö silläkään mitään merkitystä meneekö niitä ilmaisia puita 10% enemmän vai vähemmän.
Jotta tulisijasta voi saada täysimääräisen hyödyn pitää lämpöä irrota paljon ja riittää vähintään 12 tuntia, jotta ei tarvitse olla yöllä kipinävuorossa. Tähän ei päästä jos on normaali takka. Kipinävuoroilla riittää vaikka kamiina. - pyh sanon minä
kieroliero kirjoitti:
"olen nähnyt ison takan ja se vasta lämmittäjänä huono oliki. ja hyötysuhteessa takka häviää 100-0 uunille."
En tiedä millaisen takan olet nähnyt. Avotakkoja ei kannata laskea lämmittimiksi. Ne eivät lämmitä kuin tunnelmaa. Sellainen takka joka on asiallisesti tehty ja massaa on saman verran kuin leivinuunilla niin eroa ei lämmityskäytössä ole. Itse asiassa hyötysuhteissa homma menee jotenkin 70% uunille ja 80% takalle. Tämä sillä oletuksella että käyttäjä osaa säätää vedon hyvin ja takassa on hyvä yläpalotila ja uunissa ei(uuneissakin on jonkinlaisia yläpalotiloja). Käytönnössä sellaista säätäjää ei olekaan joka saisi kokoajan säätämällä pidettyä optimi paloilmamäärän, palon loppuun asti.
Hiilloksen lämmöntuotto on lähes olematonta verrattuna puun palamiseen. Parempi siis polttaa hiillos nopeasti loppuun ja laittaa pelti kiinni ettei mene lämmöt harakoille.
ruuanteko on tietysti hyvää hyötykäyttöä mutta ei sitä yleensä hyötysuhteessa huomioda. Liekö silläkään mitään merkitystä meneekö niitä ilmaisia puita 10% enemmän vai vähemmän.
Jotta tulisijasta voi saada täysimääräisen hyödyn pitää lämpöä irrota paljon ja riittää vähintään 12 tuntia, jotta ei tarvitse olla yöllä kipinävuorossa. Tähän ei päästä jos on normaali takka. Kipinävuoroilla riittää vaikka kamiina.takkoja on moneen lähtöön ja kyllä ne ei lämmitä taloa huonostikkaan. puita saat mättää pesään mutta lämmitys on olematonta. iso leivinuuni on kuuma viellä 24 tunnin päästä mutta takka on kylmä. joissaki takoissa savu menee suoraan piippuun ja siitä pihalle. ei käy takan etuosassa mutkaa niinkuin isoissa leivinuuneissa ja semmoinen takka ei lämpene. kyllä nuita takkoja on nähty ja jokainen on sanonu ettei voi edes verrata kunnon leivinuuniin. ja uunissa kun on hiillokset jotka ei lämmitä ne vedetään alas tuhkatilaan ja piippu laitetaan kiinni. ja hiillokselle avataan oma luukku jottei uuni viilene.
- kieroliero
pyh sanon minä kirjoitti:
takkoja on moneen lähtöön ja kyllä ne ei lämmitä taloa huonostikkaan. puita saat mättää pesään mutta lämmitys on olematonta. iso leivinuuni on kuuma viellä 24 tunnin päästä mutta takka on kylmä. joissaki takoissa savu menee suoraan piippuun ja siitä pihalle. ei käy takan etuosassa mutkaa niinkuin isoissa leivinuuneissa ja semmoinen takka ei lämpene. kyllä nuita takkoja on nähty ja jokainen on sanonu ettei voi edes verrata kunnon leivinuuniin. ja uunissa kun on hiillokset jotka ei lämmitä ne vedetään alas tuhkatilaan ja piippu laitetaan kiinni. ja hiillokselle avataan oma luukku jottei uuni viilene.
"takkoja on moneen lähtöön ja kyllä ne ei lämmitä taloa huonostikkaan. puita saat mättää pesään mutta lämmitys on olematonta."
Usein on juuri noin. Takat ovat niin kevyitä rimpuloita että lämmön luovutus käy vähiin viimeistään muutaman tunnin kuluttua.
"iso leivinuuni on kuuma viellä 24 tunnin päästä mutta takka on kylmä."
Massa ratkaisee, on selvää että 3000kg pitää lämmön pidempään kuin 1000kg. Olen kuitenkin nähnyt myös sellaisen takan joka lämmittää ihan yhtä hyvin kuin leivinuuni. Takalla on painoa n.3500kg lämpöä riittää hyvin 24 tunnin päästäkin (lämpö yli 200). Vielä 48 tunnin päästäkin se on selvästi lämmin (lämpö n.100) mutta ei enää riitä yksin lämmitykseen.
" joissaki takoissa savu menee suoraan piippuun ja siitä pihalle. ei käy takan etuosassa mutkaa niinkuin isoissa leivinuuneissa ja semmoinen takka ei lämpene."
Tuollainen takka ei ole ns. varaava. Yleensä varaavissa takoissa on samanlainen savukanavarakenne kuin leivinuunissakin. - åqpwoe
uunimulla kirjoitti:
olen nähnyt ison takan ja se vasta lämmittäjänä huono oliki. ja hyötysuhteessa takka häviää 100-0 uunille. takka eikauvan pidä hiillosta yllä mutta leivinuunilla saa pienellä vedolla hiilloksen pysyyn useamman tunnin. ja ruokaa siinä on hyvä laittaa varsinki lihat, pizzat ja rieskat. ja tästä tuleeki säästöä. lisäksi uunissa on lasi luukko joten kyllä se tuli näkyy sieltäki.
Olet nähnyt yhden mahdollisesti huonosti tehdyn ja/tai lämmitetyn takan ja väität tuollaista. Tuo hiillos juttu vasta hyvä olikin. Lämpötalouden kannalta hiillos kannattaa polttaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkasti loppuun. Totta on että ruoanlaitossa leivin uuni on yllätys yllätys kätevämpi.
- raksaaja--sh
Ei ole mitään väliä onko kyseessä takka vai leivinuuni. Molemmat lämmittää yhtä tehokkaasti jos ne tehdään lämmitystarkoitukseen. leivinuuni ei kuitenkaan ole tarkoitettu pelkäksi lämmityslaitteeksi ellei sitä modifioi sellaiseksi.
- raksaaja--sh
Leivinuuniin kannattaa rakentaa arina sinne tuhkatilaan, silloin hiillos palaa nopeammin ja antaa enemmän energiaa palaessaan tarkemmin loppuun.
Ja takkaankin voisi tehdä häkäkanavan jolloin hiiloksen loppuhehkun häkä johdetaan pois ilman että se jäähdyttää tulisijaa.
Lisäksi molempiin voi rakentaa kiertoilmakanavat joilla voi säätää lämmitystehoa.
- uunipoika
Vaihtaisin uunini heti takkaan, jos olisi ylimääräistä. Syyt: Pitää polttaa vähintään kolme kopallista puita jos meinaa saada lämpimäksi. (Velipojan tulikivitakka on kauttaaltaan kuuma yhden kopan jälkeen).
Peltiä joutuu pitämään auki pari kolme tuntia tulen sammumisen jälkeen, uunihan pysyy lämpimänä, kun on savupellit kiinni, mutta yläkertaan jatkuva seinä/piippu jäähtyy turhaan tuona aikana. (Velipoika vetäsee pellit kiinni vajaan puolen tuunnin päästä ja takka on aivan yhtä lämmin seuraavana päivänä, kuin uunikin).
voihan tietysti olla että uunini on huonosti tehty tai jotain.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista857425- 965374
- 2544533
- 444465
- 623227
- 482656
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222338Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292302- 492252
- 412164