Vitamar Omega-3 kalaöljy ja sen D-vitamiini

Hukassa_

Ensin faktaa tuotteesta:


Sitruunanmakuinen vahva kalaöljy

Vitamar ADE kalaöljy (nestemäinen)
sitruunanmakuinen kalaöljy

200 ml ja 500 ml

Vitamar-kalaöljy on tärkeä ravintolisä, joka sisältää arvokkaita rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja sekä EPA ja DHA-rasvahappoja. EPA ja DHA ovat omega-3-ryhmän monityydyttymättömiä rasvahappoja, joilla on suotuisa vaikutus hyvien prostaglandiinien tuotantoon, veren hyytymiseen ja verisuonistoon, ihoon ja niveliin

Päiväannos 2 teelusikkaa (=10 ml) sisältää:
EPA (eikosapentaeenihappo) 1300 mg
DHA (dokosaheksaeenihappo) 1000 mg
EPA ja DHA yhteensä 2,3 g
muut omega-3 rasvahapot 3500 mg
Kaikki omega-3-rasvahapot yhteensä 2,8 g

E-vitamiini 10 mg
A-vitamiini 800 μg
D-vitamiini 5 μg


Eli tuota nestemäistä kalaöljyä ajattelin Möller Omega-3:n sijaan, jossa on vähemmän EPA:a ja DHA:ta ja suhde on huonompi (EPA:han pitäisi olla enemmän)

Ongelma on vain se että käytän monivitamiini-mineraalivalmisteena Mivitotal Plussaa ja siinä on jo mukana D-vitamiinia 10 μg.
Tuleeko D-vitamiinin yliannostus jos saan tästä Vitamarin kalaöljystä 5 μg ja Mivitotal Plussasta sen 10 μg, eli yhteensä 15 μg D-vitamiinia päivässä ravintolisistä?
Ainakin joidenkin tutkimusten mukaan http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=15348 D-vitamiinia uskaltaa ottaa aika tavalla suosituksia enemmänkin.

A-vitamiinin kanssa ilmeisesti ongelmaa ei tule, koska Mivitotal Plussassa A-vitamiini on beetakaroteenina, ja se muuttuu A-vitamiiniksi tarpeen mukaan.

Mivitotal Plussaa en aio vaihtaa, joten uskaltaako Vitamar ADE nestemäistä kalaöljyä ottaa, vai pitääkö tyytyä Möller Omega-3 kalaöljyyn nestemäisenä, jossa ei ole D-vitamiinia mukana?

7

4398

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hukassa_

      D-vitamiinin nykyistä runsaampi päivittäinen saanti (25-40 µg/vrk) vähentää paksusuoli- ja peräsuolisyövän riskiä merkittävästi, ilmenee uudesta tutkimuksesta
      http://tinyurl.com/2n3ob9

      Kansanterveyslaitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta ovat tehnyt valtavan karhunpalveluksen kansanterveydelle säätämällä vitamiinien saantisuositukset liian pieniksi. Esimerkiksi D-vitamiinin raja oli 5 µg/vrk (200 IU) vuoteen 2005 asti, jolloin sitä nostettiin vain 50 %, 7,5 µg:aan, kun tarve olisi ollut 5-kertainen.

      Kanadassa viranomaissuositus on 15 µg/vrk, jota sitäkin arvostellaan liian pieneksi. Ikääntyvile suositellaan 20-25 µg/vrk, koska se ehkäisee luukatoa ja niistä aiheutuvia murtumia. Liian pieni D-vitamiinin saanti lisää lasten ja aikuisten riskiä sairastua diabetekseen.

      Turvallinen vuorokausiannoksen yläraja aikuiselle on 250 µg, kirjoittavat amerikkalaiset ja kanadalaiset asiantuntijat johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä (Am J Clin Nutr 2007). Viranomaiset ovat siis johtaneet vuosikausia suomalaisia harhaan pelottelemalla D-vitamiinin yliannostuksen vaaroilla. Tämä osoittaa, kuinka vähän viranomaiset tuntevat ravitsemuslääketiedettä.

      Tarvittavaa D-vitamiinimäärää ei saa ravinnosta, vaan vitamiinia tarvitaan ravintolisänä, etenkin pimeänä vuodenaikana. D-vitamiinia on luonnostaan kalanmaksaöljyissä ja sitä lisätään moniin kalan luurankolihaksesta valmistettuihin kalaöljyvalmisteisiin

    • Tohtori Tolonen lisää

      Amerikkalainen Food and Nutriton Board (FNB) arvioi vuonna 1997 D-vitamiinin turvalliseksi ylärajaksi aikuisille 50 µg/vrk, mikä oli 10 kertaa suurempi kuin tuolloin Suomessa voimassa ollut suositus. Nyt asiantuntijoiden mukaan turvallinen yläraja aikuiselle on vähintään 250 µg/vrk.

      Asiantuntijat edustavat Mount Sinai Hospitalia (Toronto, Kanada), amerikkalaista Creighton-yliopistoa Nebraskassa ja amerikkalaista Council for Responsible Nutrition -järjestöä (Washington, DC). He korostavat, että D-vitamiinista saadaan kaiken aikaa uutta tutkimustietoa, jonka mukaan tällä vitamiinilla – suurempina päiväannoksina kuin nykyisin virallisesti suositellaan – on merkittävä osuus muidenkin tautien kuin riisitaudin ja luukadon ehkäisyssä. He ovat sitä mieltä, ettei FNB:n ehdottama 50 µg:n (2000 ky) yläraja perustu tieteelliseen näyttöön ja että tämä raja-arvo on liian pieni ja se rajoittaa tutkimustoimintaa, tuotekehitystä ja asianmukaista terveyspolitiikkaa. Tieteelliset tutkimukset puoltavat huomattavasti korkeampaa raja-arvoa, joksi asiantuntijat esittävät nyt vähintään 250 µg/vrk (eli 10 000 ky D3-vitamiinia).

      Hathcock JN, Shao A, Vieth R, Heaney R: Risk assessment for vitamin D Am J Clin Nutr 2007 85: 6-18.
      http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/1/6


      Suositus, että meidän tulisi syödä vähintään kaksi rasvaista kala-ateriaa viikossa perustuu nimenomaan siihen, että siten saisimme D-vitamiinia (suositusta ei ole annettu riittävän omega-3-rasvahappojen saannin vuoksi, kuten monet virheellisesti yhä luulevat). Nykytiedon valossa se ei kuitenkaan riitä – etenkään syöpätautien ehkäisyyn –, sillä ihmisen D-vitamiinin tarve on todennäköisesti noin 30 kertaa suurempi kuin Pekka Puskan johtama Kansanterveyslaitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittavat. Suositukset on annettu sillä perusteella, että niiden mainitsemat määrät on mahdollista jotenkuten saada ravinnosta (jos tuntee ravintosuositukset), eikä ravintolisiä tarvittaisi. Koska viranomaissuositukset ovat harhaisia, eivätkä läheskään kaikki ymmärrä ottaa ravintolisiä, monet sairastuvat tarpeettomasti vakaviin kroonisiin sairauksiin ja ikäihmiset joutuvat turhanpäiten laitoshoitoon, kuten hollantilainen tutkimus juuri osoitti:
      http://tinyurl.com/3dyu8h


      Turha pähkäillä saako jotakin vitamiinia, hiven- tai kivennäisianetta rittävästi ruoasta, kun asian kerran voi selvittää yksinkertaisella verikokeella, aivan kuten rutiinisti menetellään esim. kaliumin, natriumin, raudan yms. suhteen. Veren rasvahapotkin saa nyt selville 77 eurolla (16 rasvahappoa) ja niiden suhteet. Verikoe kertoo asian tarkemmin kuin erilaiset laitasmallit. Eri asia on, että esim. D-vitamiinin ja suhteen laboratorioiden viitearvot ovat ilmeisesti liian pienet ja homokysteiinin suhteen liian suuret. Homokysteiini nousee, jos ihminen syö liian vähän foolihappoa (ja B6- ja B12-vitamiineja).

      • Vital man

        Hmm. Mistä halvalla vahvempia D-vitamiinitabuja?

        Netistä jostain varmasti saisi halvalla vahvempia D-vitamiineja, samalla monivitamiineja (tabletteina, mieluiten liivatteella, luulen että mulla on liivatepuutosta), C, omega 3, B-kombo, magnesium. Mistä kannattaa tilata?


      • ja ainoastaan
        Vital man kirjoitti:

        Hmm. Mistä halvalla vahvempia D-vitamiinitabuja?

        Netistä jostain varmasti saisi halvalla vahvempia D-vitamiineja, samalla monivitamiineja (tabletteina, mieluiten liivatteella, luulen että mulla on liivatepuutosta), C, omega 3, B-kombo, magnesium. Mistä kannattaa tilata?

        Mivitotal, kaikki muu paitsi liivate löytyy extra-annoksina.


    • ostinpa minäkin

      Ostin juuri apteekista möllerin nestemäistä omega-3 kalaöljyä. siihen on lisätty E-vitamiinia rasvahappojen hapettumisen estämiseksi. Farmaseutti kertoi, että esim. A-vitamiinia ei ole lisätty sen takia, kun se estää E-vitamiinin imeytymistä, että tarkkana saa olla kun eri valmistajien tuotteita ostelee. hämmästyttää myös se, jos tutkittua tietoa on, niin miksi sitten toiset firmat lisäävät esim. juuri kyseistä A-vitamiinia tuotteisiinsa, vaikka tietävät sen olevan jollekin toiselle vitamiinille tai sen imeytymiselle haitallista. kuka sitten loppujen lopuksi tietää mikä on hyväksi terveydelle ja mikä ei, koska markkinamiehet kyllä osaavat käyttää hyväksi ihmisten "tietämättömyyttä". keskusteluun D-vitamiinista ja sen puutteesta farmaseutti kehoitti ostamaan toisen tuotteen, jossa on vain pelkästään D-vitamiinia, kun sitä ei möllerin kalaöljystä löytynyt.

    • troolarilta 2e/kg

      Jaa, onkohan kyse A-vitamiinin lisäyksestä ollenkaan vaiko vain siitä, että nämä "kalaöljytkin" tehdään kalanmaksasta. Ja kalanmaksaöljy luonnostaan sisältää melko paljon myös A-vitamiinia.

      Omega-3 -kalaöljyjen puristaminen pelkästään kalanlihasta ainakin omien laskelmien mukaan tulisi niin kalliiksi (tarvittaisiin niin paljon kalaa/g omega-3:sta, että se ei voi olla kaupallisesti kannattavaa).

      • rxrxdrxr

        Heh, suurin osa öljyistä tehdään nimenomaan kalanlihasta, ei maksasta.

        A-vitamiinia on paljon siis vain tuossa maksaöljyssä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      104
      3414
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      88
      3093
    3. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      20
      1953
    4. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      69
      1916
    5. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      39
      1898
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      22
      1766
    7. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1697
    8. Pettymys! Tähdet, tähdet -kisassa tämä erikoisjakso pois - Pistänyt artistit todella lujille!

      Tähdet, tähdet -kisa on edennyt genrestä toiseen. Mutta erästä monen toivomaa erikoisjaksoa ei tällä kaudella nähdä. Voi
      Tv-sarjat
      34
      1459
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1349
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1337
    Aihe