Mitä varten ennen ostettiin voikukan juuria.
Miekin niitä keräsin.
Voikukan juuri
14
5587
Vastaukset
- Ukki 70v
- Lassi2
Voikukan juuria käytettiin lääketeollisuuteenkin
minun tietääkseni. Vai tiedänkö väärin?
- Fanni
Korvikkeeksi kahville tai lääkealan käyttöön ? Kuka muistaa ?
- Turisija
voikukan juuria kaivettiin sotavuosina. Sodan jälkeen mainostettiin lääkekasvien keruuta hyvänä tulolähteenä, voikukan juurikin siinä taidettiin mainita? Keruuta varten piti tilata postiennakolla ohjekirja. Naapuri tilasi sellaisen ja totesi, että kasvien keruu ja kuivaus oli suuritöistä puuhaa ja kilohinta kuivatuista tuotteista oli heikko.
Naapuri antoi kirjan minun luettavakseni ja kehotti keräämään. Lueskelin kirjaa ja tulin samaan johtopäätökseen kuin kirjan hankkinutkin. Taisin käydä joinakin iltoina etsimässä sopivia kasveja neuvotuilta maastotyypeiltä, enkä löytänyt juuri mitään.- fiiuliN
Ensin tehtiin korviketta kahville, pistettiin sikuria joukkoon.
Sitten meilläkin ostettiin korvikkeen vastiketta johon oli käytetty voikukan juurta ja vissiin muitakin juuria.
Äitikin kuivasi jälkiuunissa keräämiämme voikukan juuria, ja jauhoi pullolla pyyheliinan sisällä niitä hienoksi.
Ei ollut sota-ajan pakolaisilla edes kaulinta mutta pullo teki siinä asiassa saman tehtävän, kuten piirakan kuorien kaulinnassakin.
- Rouva Remander
Voi hyvä tavaton! Onko täällä niin nuoria etteivät tiedä, että voikukan juuret paahdettiin uunissa, jauhettiin ja käytettiin kahvin vastikkeeseen.
- Turisija
Kahvin vastikkeena tai ainakin lisukkeina käytettiin myös sikuria, jota käyttivät vielä sodan jälkeenkin kahvin jatkeena.
Äiti kuivasi ja paahtoi voikukan juurta aivan jatkosodan alkuvaiheessa. Meillä taisivat paahdetut rukiit paikata useimmin 'vastikehammasta'.
Fiiulin kertoi aikaisemmin kahvin korvikkeen ja vastikkeen eron. Talvisodan aikana sai kaupoista korviketta, koska paahtimoilla oli vielä jonkin verran kahvivarastoa, jota sekoittivat muun materiaalin joukkoon. Jatkosodan alkaessa mahdettiin siirtyä välittömästi vastikkeiden käyttöön.
Äiti tallensi muutamia kahvinpapuja puusta sorvattuun kannelliseen rasiaan. Aivan jatkosodan loppuvuosina mahtoi olla jokin syy juhlaan, koska äiti jauhoi ne pavut vastikkeen jatkeeksi. Sitä 'korviketta' tarjottiin sitten vieraallekin. - Vieras mies
Turisija kirjoitti:
Kahvin vastikkeena tai ainakin lisukkeina käytettiin myös sikuria, jota käyttivät vielä sodan jälkeenkin kahvin jatkeena.
Äiti kuivasi ja paahtoi voikukan juurta aivan jatkosodan alkuvaiheessa. Meillä taisivat paahdetut rukiit paikata useimmin 'vastikehammasta'.
Fiiulin kertoi aikaisemmin kahvin korvikkeen ja vastikkeen eron. Talvisodan aikana sai kaupoista korviketta, koska paahtimoilla oli vielä jonkin verran kahvivarastoa, jota sekoittivat muun materiaalin joukkoon. Jatkosodan alkaessa mahdettiin siirtyä välittömästi vastikkeiden käyttöön.
Äiti tallensi muutamia kahvinpapuja puusta sorvattuun kannelliseen rasiaan. Aivan jatkosodan loppuvuosina mahtoi olla jokin syy juhlaan, koska äiti jauhoi ne pavut vastikkeen jatkeeksi. Sitä 'korviketta' tarjottiin sitten vieraallekin.Muistan kuulleeni jostain kahvin selvikkeistä. Oliko ne jotain kalan-?!?
Ja onko teille kenellekään tuttua suolan laittaminen kahviin. Minä sain jossain lapsena maistaa ja muistaakseni ei se niin pahaa ollutkaan Vieras mies kirjoitti:
Muistan kuulleeni jostain kahvin selvikkeistä. Oliko ne jotain kalan-?!?
Ja onko teille kenellekään tuttua suolan laittaminen kahviin. Minä sain jossain lapsena maistaa ja muistaakseni ei se niin pahaa ollutkaanMuistan kiertävän tinuri Pahkalan, joka usein poikkesi meilläkin. Hän laittoi kahvin sekaan suolaa.
Kahvin selvikeet näyttivät kalan suomuilta ja saattoivat niitä ollakin.
- Apoteekkari Hullutus
Hieman vanha säie, mutta kun tuo "voikukan juuria kerättiin kahvin korviketta" varten vaatii pientä oikaisua.
Tokihan voikukan juuresta on tehty sitä kaffin korviketta - lähinnä sota-aikoina.
Sodan jälkeen ei tuollaista tarvetta yllä enää ollut ja silti juuria kerättiin myytäväksi. Syy oli lääketieteellinen käyttö. Voikukka oli Suomen farmakopeassa vielä 1950 luvulla.
Nyt voikukasta on tulossa jälleen varsin muodikas lääkekasvi mm. syöpähoidoissa.
Eipä siis voikukan latinankielisen nimen antaja kamalasti erehtynyt kun antoi kasvin latinankieliseen nimen päätteen "officinalis" eli lääkekasvi. - Yrttihullu
Juuri lisää virtsan, sapen ja haimanesteen eritystä.
Heikosti ulostava.
Kiihottaa ruokahalua ja vaikuttaa antireumaattisesti, eli kipuihin.
Juurta käytetään ruokahaluttomuuteen ja kroonisiin reumaattisiin vaivoihin kuukauden ajan keväällä.
Lehtiä käytetään mm. salaatteihin.
Juuri sisältää inuliinia 25%, tarakseroolia, ym.
Lehdissä on erittäin runsaasti A-, B-, C-, ja D-vitamiinia ja sitä käyttävätkin nykyisin monet luontaiseen ravintoon siirtyneet, laihduttajat juurta nesteenpoistoon ja kotimaisten yrttien käyttäjät salaattiin.- toinen hullu
Tinktuura. Ruuansulatusongelmien lievitykseen.
Sekoita 20g voikukan juurta 100 ml:aan alkoholia(40%) ja anna seista 10 päivää. Suodata liuos. Nauti 10-15 tippaa uutetta vesitilkkaan sekoitettuna 3 kertaa päivässä ennen aterioita.
Ohjeita ja käyttötapoja löytyy paljon, ihmiset eivät ilmeisti tiedä muuta kuin että Voikukka on rikkakasvi ja siitä on päästävä eroon konstilla millä tahansa.
Muistan ton voikukan juurien käyttämisen kahvin korvikkeena. Puolukan lehdistä sai hyvän makuista teetä.
Silloin meillä ei tiedetty, että koivun pakurikääpä parantaa kaiken syövästä lähtien aina reumatismiin ja kommunismiin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista857425- 965374
- 2544533
- 444465
- 623227
- 482656
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222338Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292302- 492252
- 412164