Lihan- ja kalantuotannon ympäristövaikutukset
Lihan tuotantoa kutsutaan myös käänteiseksi proteiinin tuotannoksi, sillä yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan noin kymmenen kiloa rehua. On turhaa tuhlata ihmisravinnoksi kelpaavaa ruokaa lihaa ja maitoa tuottavien eläinten ravinnoksi, kun samaan aikaan monet miljoonat ihmiset maapallolla kärsivät aliravitsemuksesta: esimerkiksi Meksiko syöttää 50 % kaikesta tuottamastaan viljastaan karjalle, vaikka 22 % maan väestöstä kärsii aliravitsemuksesta. Mitä lihan ja maidon tuottaminen aiheuttaakaan?
Maanviljely
25 % maan pinta-alasta käytetään karjan laiduntamiseen. Väitetään, etteivät ne peltotilkut kelpaisi mihinkään muuhun käyttöön. Monissa tapauksissa kuitenkin paljon tehokkaampi ja luontoa säästävämpi tapa olisi käyttää maa puuraaka-aineen kasvattamiseen. Paikalliset asukkaat voisivat saada puista kipeästi tarvitsemaansa polttopuuta, rakennusmateriaalia ja hedelmä- sekä pähkinäpuista ruokaa.
Kun suuret eläinlaumat vaeltavat puhtaaksi syödyillä pelloilla ja kuluttavat kavioillaan maanpintaa, sen hedelmällinen pintakerros irtoaa ja kirjaimellisesti lentää pois tuulen mukana. Tallautuminen ja eroosio köyhdyttävät maaperää niin, ettei siitä lopulta ole laitumeksikaan. Koska karja kuitenkin tarvitsee laidunta joudutaan sitä raivaamaan lisää. Laitumien ja peltojen tieltä hävitetään pois muutenkin kovaa vauhtia hupenevaa metsää.
Maan pinta-alasta 1/3 kärsii eroosiosta, joka johtuu metsien hävityksestä, ylilaiduntamisesta ja liiallisesta peltoviljelystä karjan ja ihmisten ruokkimiseksi.
Rehuviljan tuottamiseen joudutaan käyttämään paljon kemiallisia ravinteita. Yhden lihakilon tuottamiseen kuluu monta kertaa enemmän maata, kuin yhden kasvikilon tuottamiseen, moninkertaistuvat myös kaikki haittavaikutukset. Liiat ravinteet valuvat pelloilta vesistöihin ja aiheuttavat rehevöitymistä. Rehevöitymisen seurausta ovat muun muassa viimevuosina runsaina esiintyneet sinileväkukinnot.
Energia
Karjaeläinten tarvitsemasta ruoasta vain 5-15 % muuttuu lopulta ruoaksi - liharuoaksi, maidoksi tai kananmuniksi. Lihansyöjälle yhden päivän ruoan tuottamiseen kuluu keskimäärin energiaa 34 000 kalorin edestä, kun taas vegetaristin ruoan tuottamiseen kuluu keskimäärin 20 000 ja vegaanin taas 10 000. Huomattavalla osalla maasta, jolla kasvatetaan ruokaa karjalle voitaisiin kasvattaa ihmisille ruokaa tai teollisuuden käyttöön kuitua esim. pellavaa ja kasviperäisiä öljyjä.
Vesi
Useissa maissa maanviljely, niin ruoan kuin rehunkin tuottaminen, perustuu keinokasteluun. Ei olekaan ihme, että 2/3 maan erittäin rajallisista makean vedenvaroista käytetään maanviljelyyn. Karja on muutenkin ahnasta kuluttamaan vettä. Lihansyöjän yhden päivän ruoan tuottamiseen on siten kulunut yli 15 000 litraa vettä, kun vegetaristin ruoka kuluttaa vain 5 000 litraa vettä ja vegaanin 1 150 litraa.
Lanta
Alun perin karjan lanta lannoitti peltoja ja turvaisi paremman sadon. Nykyisillä eläinmäärillä lannasta on tullut suuri ongelma. Esimerkiksi Hollannissa, Länsi-Euroopan sianlihan tuotannon keskuksessa, maan terveysviranomaiset pitävät sitä maan pahimpana ympäristöongelmana.
Jokainen lehmä tuottaa päivässä 23 kiloa lantaa ja virtsaa. Valtaisia määriä lantaa on vaikea varastoida, ja siitä pääseekin valumaan ammoniumia ja nitraatteja maaperään ja vesistöihin. Typpeä vapautuu ilmaan myös ammoniumkaasuna, joka aiheuttaa happamia sateita.
Kasvihuoneilmiö
Ilmakehän lämpeneminen voimistuu lisääntyneiden hiilidioksidi päästöjen vuoksi. Hiilidioksidipäästöt lisääntyvät muun muassa kun metsiä poltetaan raivattaessa uusia peltoja ja laitumia.
Kun karjan lantaa varastoidaan lietelantaloissa, se alkaa mätänemään, ja ilmaan vapautuu muun muassa metaania, joka on toiseksi yleisin kasvihuoneilmiötä voimistava kaasu. Karjan osuus maailman metaanin tuotannosta on 15-20%.
Entä kalan tuotanto?
Kalan kysyntä kasvaa ja niinpä myös maailman kalansaaliita pyritään koko ajan kasvattamaan. Saalishuippu on kuitenkin jo saavutettu ja maailman tärkeimmät kalastusalueet ovat köyhtyneet. Kalastusmenetelmien tehostumisesta huolimatta kalansaaliit eivät ole suurentuneet. Lisääntyneen ryöstökalastuksen vuoksi ennen yleiset kalalajit ovat harvinaistuneet ja kalansaaliit pienentyneet entisestään. Läheskään kaikki kala ei mene ihmisten ruoaksi, vaan 40 % saaliista käytetään eläinten rehuksi.
Kun merien kalavarojen on huomattu olevan rajalliset on jouduttu turvautumaan kalanviljelyyn. Kalankasvatukseen liittyy kuitenkin vastaavanlaisia ongelmia kuin kaikkeen tehomaatalouteen. Kala-altaiden rakentaminen rannikoille tuhoaa alkuperäisiä ekosysteemejä ja kalojen yliruokkiminen rehevöittää vesistöjä.
Kalojen lisäksi viljellään myös mm. katkarapuja. Katkarapujen tarjontaa on saatu lisättyä maailman markkinoilla, mutta mangrovemetsien alueella sijaitsevat viljelyaltaat ovat suurin syy metsien tuhoutumiseen.
Mitä sinä voit tehdä?
Koska lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden kuluttaminen moninkertaistaa kaikki ympäristölle aiheutuvat haitat kannattaa välttää kaikkia eläinperäisiä tuotteita ja käyttää mahdollisimman paljon kasviperäisiä tuotteita.
Lihan, maidon ja kananmunat sekä kalan voi kaikki korvata kasvisperäisillä tuotteilla. Pienellä vaivan näöllä ja perehtymisellä voit saada jo paljon aikaiseksi.
Lihakarja autoja saastuttavampi
16
1079
Vastaukset
- !!!
Aika vähän ainakin Suomessa näkee lihakarjalla matkustavia. Aika moni on jo siirtynyt käyttämään autoa.
- vielä se
Lihakarja nyt vain sattuu sopimaan ihmisen einekseksi paremmin kuin autot.
- eläimet voivat
käyttää laitumena luonnonlaitumia, jotka TÄÄLLÄ SUOMESSA edistävät kasvi- ja eläinkunnan monimuotoisuutta. Jos laiduntaminen näillä joutomailla loppuu, niin kymmenet kasvi ja hyönteislajit katoavat.
Lammas ja nauta OIKEIN kasvatettuina siis paremminkin edistävät ympäristön monimuotoisuutta.
Pitäisi olla vain enemmän pienteurastamoja, että kuljetusmatkat pysyisivät kohtuullisena.
Muuten: ihmiselle tekee ihan hyvää saada lihan proteiineja (kohtuullisesti)....- märehtijät
tuottavat ihmiselle kelpaavaa valkuaista
- Luonnonystävä
Lihakarja todellakin on tehokas ravinteiden ja energian tuhlaaja. Suomessa tuo tehottomuus on kuitenkin viety huippuunsa.
Suomessa myydään vuosittain maatalouteen miljoona tonnia lannoitteita. Lisäksi eläimille valmistetaan teollisesti rehuja joissa on valtavia määriä tuonti-soijaa, teollisesti tuotettua rehufosfaattia ja valtavasti tuhlattua energiaa.
Kuitenkin vain murto-osa noista maataloudessa käytetyistä ravinteista ja energiasta päätyy kuluttajan pöytään. Maatalouden käyttämä ravinnemäärä kasvaa vuosittain, mutta tuotettujen tuotteiden määrä laskee jatkuvasti. Ravinteiden talteenottoteho maataloudessa on laskenut yhtäjaksoisesti yli 60 vuoden ajan suomessa maailman edullisimman energian, ylimitoitetun maataloustuen ja korruptoituneen, mädäntyneen sekä rappiollisen hallinnon turvin.- Highlandlauma
tallustelee ja elää kivisellä ja metsäisellä luonnonlaitumella, jota ei taatusti voi muuhun maataloustoimintaan käyttää. Sieltä ne kuitenkin ottavat elantonsa ja tuottavat laadukasta lihaa eettisesti korkeatasoisella tavalla. Samalla lukuisat hyönteis-, lintu- ja kasvilajit saavat elämiseen mahdollisuuden, mitä yli-ikäinen metsä ei tarjoaisi.
Kyseistä aluetta ei lannoiteta, eläimille ei syötetä soijaa, eikä muutakaan väkirehua. Tavallinen ruoho ja muut luonnonkasvit tuskin soveltuisivat suoraan ihmisravinnoksi.
Sika- ja siipikarjatuotantoon en ota kantaa, kun en alaa tarpeeksi tunne. - Luonnonystävä
Highlandlauma kirjoitti:
tallustelee ja elää kivisellä ja metsäisellä luonnonlaitumella, jota ei taatusti voi muuhun maataloustoimintaan käyttää. Sieltä ne kuitenkin ottavat elantonsa ja tuottavat laadukasta lihaa eettisesti korkeatasoisella tavalla. Samalla lukuisat hyönteis-, lintu- ja kasvilajit saavat elämiseen mahdollisuuden, mitä yli-ikäinen metsä ei tarjoaisi.
Kyseistä aluetta ei lannoiteta, eläimille ei syötetä soijaa, eikä muutakaan väkirehua. Tavallinen ruoho ja muut luonnonkasvit tuskin soveltuisivat suoraan ihmisravinnoksi.
Sika- ja siipikarjatuotantoon en ota kantaa, kun en alaa tarpeeksi tunne.Kait niitä mulleja on talvella ruokittava sinne laitumelle. Se on lannoitamista, laskepa laitumesi ravinnetase, paljonko laitumellesi olet heinää yms. lastannut ja paljonko sieltä on lihan mukana poistunut.
- ei edes rehulla.
Luonnonystävä kirjoitti:
Kait niitä mulleja on talvella ruokittava sinne laitumelle. Se on lannoitamista, laskepa laitumesi ravinnetase, paljonko laitumellesi olet heinää yms. lastannut ja paljonko sieltä on lihan mukana poistunut.
Ilmeisesti et ole perehtynyt perinnebiotooppien hoitoon? Sinne ei tosiaankaan saa viedä rehua juuri mainitsemastasi syystä.
Pointti on siinä, että talveksi eläimet siirtyvät pienempään talvitarhaan. Alue uudistetaan keväällä ja talven aikana kerääntynyt lanta toimii lannoitteena. Ravinnetasoja toki tutkitaan säännöllisesti viljavuustutkimuksin. Tältä uudistetulta alalta kerätään säilörehuna heinä talteen, joka taas syötetään samalla alueella seuraavana talvena. Selkiskö?
Luonnonystävänä varmaan tiedät miten paljon Suomessa on uhanalaisia hyönteis- ja kasvilajeja, koska karjan laidunnus on vähentynyt rajusti entisillä kedoilla, niityillä ja hakamailla. Niin että eläinten pito näillä alueilla on tosi tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.
Tässä pari linkkiä:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=687&lan=fi
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=1745&lan=fi
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=1744&lan=fi - linkki jos
ei edes rehulla. kirjoitti:
Ilmeisesti et ole perehtynyt perinnebiotooppien hoitoon? Sinne ei tosiaankaan saa viedä rehua juuri mainitsemastasi syystä.
Pointti on siinä, että talveksi eläimet siirtyvät pienempään talvitarhaan. Alue uudistetaan keväällä ja talven aikana kerääntynyt lanta toimii lannoitteena. Ravinnetasoja toki tutkitaan säännöllisesti viljavuustutkimuksin. Tältä uudistetulta alalta kerätään säilörehuna heinä talteen, joka taas syötetään samalla alueella seuraavana talvena. Selkiskö?
Luonnonystävänä varmaan tiedät miten paljon Suomessa on uhanalaisia hyönteis- ja kasvilajeja, koska karjan laidunnus on vähentynyt rajusti entisillä kedoilla, niityillä ja hakamailla. Niin että eläinten pito näillä alueilla on tosi tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.
Tässä pari linkkiä:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=687&lan=fi
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=1745&lan=fi
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=1744&lan=fisatut olemaan englannintaitoinen.
http://www.eatwild.com/index.html
50-luvulla, jolloin olin pieni, nautoja oli joka talossa pienimpiä töllejä myöten. Autoja oli vain isoimmissa kartanoissa. Ja kumma kyllä, luonto oli paljon puhtaampi kuin nykyisin!
Suurimmista kaupungeista pitäisi lopettaa yksityisautoilu kokonaan. Tilalle bussit, raitiovaunut, metro, polkupyörät, kävely. Sanoisin, että moni ilmasto-, liikenne-, pöly-, melu- ja terveysongelma helpottuisi samantien.- otsikossa fakta
ihmisten kuluttaman lihan tuottaminen aihettaa ilmastoon suuremman rasituksen kuin kuin ihmisten käyttämät liikennevälineet.
- Paalinpyörittäjä
otsikossa fakta kirjoitti:
ihmisten kuluttaman lihan tuottaminen aihettaa ilmastoon suuremman rasituksen kuin kuin ihmisten käyttämät liikennevälineet.
Minä myin viime talvena neljäkymmentä pihvihiehoa pohjoiseen ja ostin diesel mersun. Nyt sitten maailma pelastuu täällä etelässä!
- tukirajat
Paalinpyörittäjä kirjoitti:
Minä myin viime talvena neljäkymmentä pihvihiehoa pohjoiseen ja ostin diesel mersun. Nyt sitten maailma pelastuu täällä etelässä!
hiilidioksidi, metaani ja muut kasvihuonekaasut eivät kunnioita tukivyöhykkeitä, saastutat edelleen peltoviljelylläsi ilmastoa ja vesistöjä sekä lisäksi uuden mersusi valmistamisessa vapautui enemän kasvihuonekaasuja kuin vanha autosi olisi päästänyt seuraavan 40 vuoden aikana.
- Paalinpyörittäjä
tukirajat kirjoitti:
hiilidioksidi, metaani ja muut kasvihuonekaasut eivät kunnioita tukivyöhykkeitä, saastutat edelleen peltoviljelylläsi ilmastoa ja vesistöjä sekä lisäksi uuden mersusi valmistamisessa vapautui enemän kasvihuonekaasuja kuin vanha autosi olisi päästänyt seuraavan 40 vuoden aikana.
En tainnut mainita tukirajoista tällä kertaa, vastasin lähinnä vertailuun lihakarjankasvatuksen ja liikenteen välillä.
Noo vanha corollani olisi kyllä varmaan lakannut "päästelemästä" jo ennen 40 vuoden täyttymistä ja kait se mersukin täytyy lähivuosina vielä uusia jos ittellä vielä henki pihisee. otsikossa fakta kirjoitti:
ihmisten kuluttaman lihan tuottaminen aihettaa ilmastoon suuremman rasituksen kuin kuin ihmisten käyttämät liikennevälineet.
On se vaan niin kummallista, että juuri Suomen maatalous saastuttaa ja tuhoaa luontoa, kun ei muualla maailmassa näin näytä käyvän. Mistähän tämä outo tilanne mahtaisi johtua? Ei mikään muu maa syytä maatalouttaan ja karjanhoitoaan luonnon tuhoamisesta tähän tyyliin. Olisikohan vikaa asennepolitiikassa, vai mitä?
- lihan tuottaminen
otsikossa fakta kirjoitti:
ihmisten kuluttaman lihan tuottaminen aihettaa ilmastoon suuremman rasituksen kuin kuin ihmisten käyttämät liikennevälineet.
rasittaa ilmastoa enemmän kuin liikennevälineet Suomen haja-asutusalueilla. Sademetsiä raivataan kiihtyvällä vauhdilla lihantuotannon tieltä, jotta esim. suomalaisille saataisiin halpaa brassilihaa. Täältä kun kun kaikin viranomais- ja naapurivoimin halutaan väen vängällä lopettaa karjatalous.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
En voi jutella kanssasi
tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih475907Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.
Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j6132358Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa
Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens821181Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.
Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä3591058- 771033
Anteeksi Pekka -vedätys
Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä541006Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?
Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.61946- 61915
- 228844
Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen saadakseen pidettyä Tarja Pirkkalaisen virassa
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen kaupungin johtamisjärjestelyiden muutokses58778