Särä

I.S.

Särä
Lemin särä on eräs kansallisherkuistamme, jota kannattaa matkustaa pitkältäkin nauttimaan. Toki säräpaisti tunnetaan muuallakin kuin Lemillä, mutta Lemin särä on se kuuluisin. Ruokolahti on toinen tunnettu säräpaikkakunta.

Sana särä tulee venäjän verbistä zarit, paistaa rasvan kera. Särä eli kynä eli kouru on se puinen, pitkämäinen astia, jossa liha kypsennettiin aluksi vain juuresten kanssa, 1800-luvulta alkaen myös perunan.

Särässä paistaminen on Karjalassa ollut lihan sälytysmenetelmä. Paistit suolattiin ensin kevyesti pitämällä niitä pari viikkoa suolavedessä, jonka jälkeen ne paistettiin puukourussa uunissa. Mitään mausteita ei käytetty. Kypsä särä voitiin kuivata ja säilyttää pitempään tai myydä torilla.

Vaikka nykyajan särä tehdään aina lampaasta, kyllä muinaisessa Karjalassa käytettiin muutakin lihaa. Savon puolella, jossa ruoan nimi oli kynälihapaesti, kourulihapaesti tai särälihapaesti, on Bertta Räsäsen mukaan syöty nimenomaan lammasta tällä tavalla, mutta esimerkiksi Hilkka Uusivirran ohjeessa ei määritellä lihan lajia lainkaan.

Kuten hakusanan Irish stew kohdalla todetaan, saadaan ainakin minun mielestäni lihasta parempaa, jos ei pitäydytä pelkästään rasvattomaan paistiin. Sellainen kuivuu turhan paljon, vaikka se kypsennettäisiinkin aivan pehmeäksi. Puukourun etupäässä on pohjassa tappi, jonka poistamalla päästetään kouruun kertynyt sula rasva pois, mutta lihassa pitäisi mielestäni olla jonkun verran kiinteätäkin rasvaa.

Lohisärä
Suuren lohen fileiden päälle oli ennen paistamista levitetty kukkakaalista, porkkanasta ja sipulista tehtyä, etukäteen keittämällä hiukan pehmennettyä silppua. Lopputulos oli todella herkullinen ja mehukas.

1

2634

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      särä, se puuastia, mis sitä säreä paistotea. Se piteä olla koivune yhöst puust vestetty, sisus voa pois. Tästä se kuulemma alkaa Lemiläinen särän valmistus. Särän nimen historioitsijat väittävät johtuvan juuri tuosta kaukalosta, joka halkeilee ja säröilee aikaa myöden. Tietysti on mahdollista, että se on myös lainasana venäjästä. Särä on kuitenkin historioitsijoiden mielestä alkuperältään juuri Lemiltä ja tiettävästi tuhannen vuoden takaa. Toki ruoka tunnetaan muuallakin laajalti. Aion itse korvata sillä joulukinkun tulevana jouluna, kunhan saan talttani teroitettua ja pääsen koivuparrun kimppuun. Leivinuuni minulla jo onkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2912
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      64
      2763
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1812
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1649
    5. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1647
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1590
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      19
      1498
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1287
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1263
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1249
    Aihe