perinneruokaa jos mikä

kuhmolainen

Rönttönen, ei sen parempaa ole ja on taatusti kuhmolainen perinneruoka.

11

2851

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leijonana

      Lasteni isä, eli exäni on kuhmolainen ja käy siellä sukuloimassa. Hän tuo aina rönttösiä tuliaisiksi. Niitä odotamme koko perhe. Nyt niitä saa myös paistovalmiina pakasteina.

      • Mikä se on?

        ja mitä sisältää?


      • vanha kokki
        Mikä se on? kirjoitti:

        ja mitä sisältää?

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.


      • ohjeesta!
        vanha kokki kirjoitti:

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.

        Tuntuupa hyvältä ohjeelta.


      • haluaa syödä
        vanha kokki kirjoitti:

        Kuori:
        1/2 dl. vehnäjauhoja
        3 dl. ruisjauhoja
        1 1/2 dl. vettä
        1/2 tl. suolaa
        Alusta raaka-aineista kaulittava taikina.
        Täyte:
        300 gr. keitettyä perunaa
        3/4 dl. ruisjauhoja
        1 dl. puolukkasurvosta
        2 tl. sokeria
        ripaus suolaa
        1. Soseuta perunat ja sekoita muut raaka-aineet soseeseen.
        2. Anna taikinan imeltyä lämpimässä paikassa kaksi, kolme tuntia.
        3. Leivo taikinasta pikkupullan kokoisia palloja ja kaulitse niistä 15-20-senttisiä ohuita kuoria.
        4. Levitä kuorelle puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen.
        5. Paista rönttösiä 250 asteessa 15 minuuttia.
        Lainaus Jaakko Kolmosen kirjasta Suomen pitäjäruoat.

        tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...


      • vanha kokki
        haluaa syödä kirjoitti:

        tuollaista sekasotkua? Ai niin: suomalaiset...

        minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
        Tai vaikka ratatouille.


      • Ihmettelijä*
        vanha kokki kirjoitti:

        minkälaista sotkua on ranskalainen boullabaisse.
        Tai vaikka ratatouille.

        Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...


      • vanha kokki
        Ihmettelijä* kirjoitti:

        Tuossa "ihmeruoassa" pääaineksina ovat jauhot ja peruna!!! Mitä herkkuruokaa se semmoinen voi olla? Tiedät itsekin, että boullabaissen ja ratatouillen kohdalla asiat ovat makuaineiden osalta "hieman" toisin...

        ja eräs sen makuaineista on puolukka. Ranskalainen boullabaisse koostuu useista kalalajeista ravuista ja muista äyriäisistä, eli on eräänlainen makujen kakofonia. Ratatouille koostuu erilaisista kasviksista, on ulkonäöltään värikäs, mutta ei välttämättä hyvänmakuista. Periaatteessa Suomalaista keittiötä ei kannata verrata muihin, sillä meidän keittiömme ruokalajit ovat usein miten konstailemattomia, selkeitä ja yksinkertaisia, mutta yleensä raikkaan makuisia. Tämä johtuu pitkälti pohjoisesta sijainnistamme, sillä meillä ei ole niin monipuolista yrttivalikoimaa ollut aikaisemmin käytettävissä. Toisaalta ei ole vieläkään, sillä kasvihuoneissa keinotekoisesti kasvatetut yrtit eivät aromeiltaan yllä lähellekään etelän auringossa kasvaneiden tasolle. Ne harvat maustekasvit mitä meillä on luonnostaan, ovat taas paerempia kuin etelämaiden vastaavat, puhun kokemuksesta, sillä olen työskennellyt etelän lämmössä ja pohjoisen pakkasissa. Miksi peittää puhtaan raaka-aineen usein hieno ja hento ominaismaku jollain tulisella maustesekoituksella. Kannattanee muistaa eräs tärkeä pointti etelän ruokien kovaan maustamiseen, nimittäin sillä pyrittiin perinteisesti peittämään usein jo hieman pilaantuneen raaka-aineen maku ja hajuhaitat. Kylmästä ilmastostamme johtuen ei meillä ole ollut juurikaan tarvetta edellä mainittuun.


      • kokki

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.


      • sitroen.
        kokki kirjoitti:

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.

        vuosikymmeniä sitten sain jostakin rönttösiä. Hyviä olivat...!


      • leijonana
        kokki kirjoitti:

        Vuosia on ollut niin rönttösiä kuin karjalanpiirakoitakin saatavissa raakapakasteena. Ja voi sitä maku nautintoa kun saa vasta paistettuja rönttösiä. Maistuvat muuten parhailta kun sivelee kuorelle voita, siis oikeaa voita, ja syö kahvileipänä.

        Meillä ei täällä etelä-savossa saa rönttösiä missään muodossa. Piirakoita on kyllä muuten joka lähtöön raakapakasteina mutta ei rönttösiä. Niin olemme aina rönttösten suhteen Kuhmon tuliaisten varassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2912
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      64
      2763
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1812
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1649
    5. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1647
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1590
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      19
      1498
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1287
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1263
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1249
    Aihe