Juoksutinjuusto eli kehäjuusto
3 l täysmaitoa
2 tl juustonjuoksetetta (apteekista)
1,5 tl suolaa
Lämmitä maito 37-asteiseksi. Sekoita siihen juoksute ja anna seistä lämpimässä, kunnes maito alkaa kiinteytyä. Tee massaan pari viiltoa, jotta hera pääsee erottumaan. Maito kiinteytyy noin tunnissa.
Kokoa massa kostella sideharsolla vuorattuun puiseen juustokehään tai kuituliinalla vuorattuun muovilävikköön. Painele hera pois ja sekoita massaan suola.
Pane kehä painon alle vadille tai lävikkö kulohn päälle kylmään valumaan seuraavaan päivään. Juustomassaa voit maustaa suolan lisäksi yrteillä.
Lähde: Pojanluoma, R. Perinnemakuja maakunnista. Tammi 2004
Varsinais-suomesta
2
758
Vastaukset
- vanha kokki
Näyttää olevan Kolmosen mukaan Ikaalisten pitäjän ruokia. Ohjekin on liki sama, ainesmäärät vain muuttuvat. Näin ne ruokalajit leviävät myös ulkomailta meille, yleensä hiukan muuntuneina.
Tässä taannoin kirjoitin Virolaisista perinneruoista ja eräästä heidän vanhimmasta tunnetusta ruokalajista eli kaurakiisselistä. Samainen kaurakiisseli on Etelä-Karjalassa Imatran pitäjänruokiin luetteloitu perinneruoka. Mitenkähän lienee kulkeutunut sinnekin asti. - tietoa kaipaava
mikä on iha oikeesti varsinaissuomen perinne ruoka, ei kai se mikään juusto ole, jos joku tietää niin voisko laittaa ohjeenkin tänne. ohjetta ja tietoa kaipaava.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742932
- 642773
- 681822
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171659- 241657
- 201600
- 191518
- 481297
- 381263
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91259