Moi, onko kukaan allerginen sharon/persimon hedelmille..? Itselläni kyseiset hedelmät tuovat järkyttävän kovat vatsakivut.. Mietin vain mistä se mahtaa johtua ja onko muillakin samanlaisia oireita..?
Sharon/Persimon
10
10803
Vastaukset
- Rita101
kypsä se hedelmä? Raaka persimon sisältää parkkihappoa, joten se voisi olla yksi syy.
Kokeileppa Sharoneita jotka ovat kakin(eli pesimonin)kehitelty versio, jossa sitä happoa ei ole ja sen voi syödä vaikka raakanakin. - Ihmettelevä
Moi!
Tutulta tuntuu oireet. Söin aiemmin ilman oireita persimoneja ja hyviä olivat. Nyt pienikin määrä aiheuttaa vatsakipuja ja pahanolon tunteen jotka kestää 3-4 tuntia. Samalla paleltaa ja olo on erittäin epämukava. - Anonyymi
Hei! Ennen ei persimo aiheuttanut ongelmia. Nykyään pienikin määrä ( 3 kertaa koettu ) aiheuttaa: ripulia, oksennusta, vilunväristyksiä ym . Oireet kestää n. 8 - 12 tuntia ja sinä aikana et kykene mihinkään - jopa silmien liikuttaminen laukkaisee oireet uudestaan! ( voisikohan joku käytössäni oleva lääke tehdä persimon kanssa yht.vaikutuksen, )
- Anonyymi
Hei, olen syönnyt syksyllä muutaman persimon (n.7 kpl) ja aina vatsassa huono olo. Eilen jopa oksensin koko vatsan tyhjäksi. Huonoa oloa kesti 3h. ja viimeinen persimo lensi bio jätteeseen. En osta enään koskaan. Voisko olla fruktoosin aiheuttama?
- Anonyymi
Vanha keskustelu mutta vastaan kuitenkin. Persimonihan kuuluu Fodmap-listalle, eli ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät voivat saada persimonista oireita. Muita tyypillisiä ärsytystä aiheuttavia voivat olla esim. omenat, päärynät, vesimeloni.
- Anonyymi
Persimonin (etenkin jos syö raaempia ja useampia) parkkihappo voi muun mahan sisällön kanssa muodosta ns. Phytobezoarin eli hyytelömäisen massan, joka pahimmassa tapauksessa tukkii suoliston. Eli kannattaa nauttia kohtuudella!
- Anonyymi
Minä söin yhden pienen kakin eli persimonin eilen ja edelleen on järkyttävät vatsakivut, vaikka otin litalginia eilen. Minulla on ärtyneen suolen oireyhtymä, mutta enpä tiennyt tämän hedelmän vaikutuksista. Syön muutenkin hedelmiä harvoin, mutta tästä lähtien vielä harvemmin, ainakaan kakia en syö enää koskaan.
- Anonyymi
Jatkan kommenttiani...eli kauheiden vatsakipujen lisäksi tuli aftoja suuhun. Ei kiva.
- Anonyymi
Persimonia on kahta lajia - "astringent" (hachiya) ja "non-astringent" (fuyu). Toka on Suomessa sama kuin "Sharon". Eka lajike on syömäkelvoton raakana ja tästä pitäisi opettaa selkeämmin Suomessakin. Kypsennys tapahtuu 3-7 päivää esim paperipussissa ylikypsän omenan kanssa, tai banaanikin käy. Kypsänä hachiya-persimon on tumman oranssi, hyvin pehmeä, jopa kurttuinen - vertaa ylikypsään tomaattiin.
Raaka persimon (sellainen joita Suomessa myydään) voi aiheuttaa besoaarin, mahdollisuus tähän on isohkokin. Besoaarit ovat kivenkovia isoja "kiviä" jotka muodostuvat vatsalaukkuun. Niihin ovat ihmiset kuolleetkin. Googlaa bezoar (suomen wikipediassa hyvin kapeasti tietoa tästä). Vaikkei raaka persimon aiheuttaisi itse besoaaria, imee se kaiken nesteen vatsalaukustasi muutamiksi tunneiksi pois, ja tämä ei tietenkään ole terveellistä, eikä mukavaa. Kypsänä persimonissa ei ole mitään vikaa, eikä vaaraa.
Hauska mutta informatiivinen video aiheesta (ja toki netistä löytyy paljon lisää):
https://youtu.be/LCIjHRW0quE?si=nDp4UpdkZfwfyF20 - Anonyymi
Lisään edelliseen pari opettavaa videota lisää.
Super-lyhyt yleishöpötys
https://www.youtube.com/shorts/uxNVXy_K9gs
Pitkä ja "tieteellinen"
https://youtu.be/pcg3SjZfM4c?si=tst35FSYcjcWC8mh
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742912
- 642763
- 681812
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171649- 241647
- 201590
- 191498
- 481287
- 381263
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91249