Kun atomin uloimmalle elektronikuorelle sopii 32 elektronia, mutta toisaalta atomi pyrkii oktettiin, niin mitä tämä tarkoittaa?
-Pyrkiikö tällainen "täynnä oleva" atomi luovuttamaan pois 24 elektronia uloimmalta kuoreltaan, vai miten sääntö toimii?
-Miksi mikään atomi sitten hankkii lisää elektroneja uloimmalle kuorelleen sen jälkeen kun niitä on jo se kahdeksan, jos ne kerran pyrkivät siihen?
-Koskeeko tämä oktettisääntö kaikkia elektronikuoria, vai pyrkivätkö monikuorisemmat atomit luovuttamaan pois muut elektronikuoret kunnes ollaan sillä kuorella jonne mahtuu vain 8 elektronia?
Toivottavasti joku ymmärsi kysymyksen... Tätä ei selitetä kemian kirjassa.
Oktettisäännöstä
3
739
Vastaukset
- ...
on paljon monimutkaisempi. Oktettisääntöä (?) voi soveltaa ainoastaan hyvin alhaisiin järjestyslukuihin, siinä vaiheessa kun d-orbitaalit liittyvät joukkoon, homma kosahtaa. Joskus sanotaan, että siirtymäalkuaineilla oktetti olisi 18 mutta mielestäni sekin vähän huuhaata koska mitään sääntöjä ei sinänsä tarvita.
Se missä järjestyksessä atomi luovuttaa elektroneitaan, riippuu orbitaalien geometriasta (ja tietysti etäisyydestä ytimestä) sillä ydin ns. pitää tiukemmin kiinni vaikkapa pallosymmetrisistä orbitaaleista (s:t) kuin puikuloista. Puhutaan ytimen varjostuksesta. Lisäksi puoliksi täytyyneet orbitaalit ovat stabiilimpia kuin "epäsymmetriset" (energiaminimi) ja näin saadaan niitä paljon puhuttuja poikkeuksia alkuaineiden käyttäytymiseen.
Itse katselen alkuaineita enemmän yksilöinä kuin ryhmänjäseninä. Valitettavasti jostain syystä perusopetukseen halutaan saada tavallaan väkisinväännettyjä sääntöjä ja niille tietysti tulee poikkeuksia (koska ei ole mitään sääntöjä). Näin ihmiset saadaan ihan pihalle ja raivostumaan kun puhutaan poikkeuksien poikkeuksista puuttumatta lainkaan siihen mistä asiassa on kysymys. Vasta yliopistotasolla ns. säännöt sitten viimein jätetään pois.
1. Atomi pyrkii saavuttamaan ensimmäisen energiaminimin luovuttamalla e:ja. Se luovuttaa niitä niin monta, kunnes sellaisen saavuttaa saamalla esim. jonkin uloimman orbitaalin tyhjäksi, puolitäydeksi tai täydeksi.
2., 3. Myös jo ylhäällä
Yksi linkki, josta voi yrittää vähän selvitellä:
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/palvelut/kysykemiasta/arkisto/palladiumin_elektronirakenne.htm- Minna-92
Tämä oli hyvä pointti, vaikka noista orbitaaleista ei vielä tässä vaiheessa olekaan tietoa;)
"Valitettavasti jostain syystä perusopetukseen halutaan saada tavallaan väkisinväännettyjä sääntöjä ja niille tietysti tulee poikkeuksia (koska ei ole mitään sääntöjä)."
-Perehtyy linkkiin...
- Anonyymi
Ainakin melkein kaikki atomit pyrkivät 8 elektronin oktettiin ennen kuin aloitetaan uutta elektronin kuorta, mutta sitten vety pyrkii pikkuoktettiin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 881517
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla101380- 751166
- 1151109
- 681085
- 75981
- 68905
Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan
Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n255900Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o12831- 33813