Hei!
Olen etsinyt kaikista keittokirjoista ja netistä ohjetta ohrarieskan tekoon. Kaikki ovat kuitenkin jotain vehnämössöä eikä sitä oikeata mitä edes mennyt mummoni paistoi leivinuunissa tuntikausia :) olisiko täällä joku, jolla resepti olisi muistissa tai saanut perinnöksi suvultaan.
Vanhoja perinteitä
6
2531
Vastaukset
- Oula Sevettijärveltä
tuntikausia paistoi, edes mennyt mummosi.
- kkkkkkkkkkkkkk
... se näet vaikuttaa tuohon ohjeeseen merkittävästä.
Osassa suomea riseka on ihan littana ja kohottamaton, osassa taasen muhkea "oikea" leipä.
Tässä ohje tuollaiseen "vähän muhkeampaan":
OHRARIESKA
3 dl rikottuja ohraryynejä
3 dl kaurahiutaleita
1 l piimää
1 prk kermaviiliä
1rkl ruisjauhoja
150 g voisulaa
2 tl suolaa
1. Liota yön yli ohraryynit, kaurahiutaleet, piimä, kermaviili ja ruisjauhot.
2. Lisää aamulla joukkoon voisula ja suola. Paista uunissa leivinpaperin päällä 220 asteessa, aikaa menne noin 30 minuuttia - riippuu tietusti leipien koosta ja uunin ominaisuuksista - on monenlaista
Vanhanajan nyrkkirieska (resepti kirjasta Kainuun leipä)
0,5 l jääkylmää vettä
1/2 rkl suolaa
9-10 dl karkeita ohrajauhoja (rieskajauhoja)
Liota suola veteen, lisää puoli litraa karkeita jauhoja kapustalla sekoittaen. Sekoita taikinaa hetki, jotta jauhot ennättäisivät turvota. Lisää loput jauhoista vähitellen. Käytä sekoittamiseen mieluummin kapustaa kuin kättä, koska taikinan pitää pysyä kylmänä.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpäydälle ja vaivaa taikina notkeaksi nopeasti, jotta se ei ehtisi lämmetä. Taputtele parin sentin paksuinen rieska.
Paista 300 asteessa 15 min. Pistele rieska ennen paistamista.
Samasta kirjasta Hiivarieskan ohje
0,5 l haaleaa vettä, maitoa tai kirnupiimää
1/2 rkl suolaa
1/4 palaa (15g) hiivaa
8-9 dl ohrajauhoja (karkeita tai hienoja)
Annoksesta tulee yksi nyrkkirieska tai kaksi ohutta rieskaa. Paistetaa 300 asteessa 12-15 min. rieskan koosta riippuen. - yö uneton ihminen joskus
joten aika on todellakin tavaton.(anteeksi)
mutta haluan kertoa oman rieskani ohjeen ,leivinuunissa paistettuna.
Joten saman päivän tai edellisen tehtyä perunamuusia, johon lisäät,maitoo,suolaa,1-2 kanamunaa ja ohrajauhoja. Sen vahvuuden teos joka on helppo taputella, (hiukka void/jauhot. pellille) ja leivinpaperi on mieluusti alla hyvä apu.sitten vaan taputttelet ohkaseksi ja muutamaksi sentin,kahden levyseksi, nakkele pinnale haarukalla reippaasti reikiä oikeen reippaasti. paiston jälkeen valele sulalla voilla.
ja anna hetken muhia, siinä minusta mahtava hyvä, kerrohan kuinka kävi.( ootappas hetki
Näitä ei todellakaan paisteta kuin muutamia minuutteja hyvässä lämmössä, kunnes pinta hiukka ruskeentuu) Mulla oma tapa on vielä ripottaa hienoa merisuolaa voitelun päälle, tavat muuttuu mutta´mutta muistot elää, ja niin pitääkin.Lykkyä pyttyyn...)- Kaaleppi
Ikäänkuin "valtion leipää", pitkää ja kapeaa.
Hyvää siitä tosin tulee, kokemuksesta tiedän, mutta voisihan se olla leveämpääkin, vai? Ainakin meillä se tehdään uunipellin kokoiseksi ja tosi ohueksi. - en nyt todellakaan
Kaaleppi kirjoitti:
Ikäänkuin "valtion leipää", pitkää ja kapeaa.
Hyvää siitä tosin tulee, kokemuksesta tiedän, mutta voisihan se olla leveämpääkin, vai? Ainakin meillä se tehdään uunipellin kokoiseksi ja tosi ohueksi.tarkoittanut valtion pitkää ja kapeaa, vaan pari/tai yksi ohut rieska pellille. Tekevälle ja unettomalle sattuu, taas on täysikuu edessä, ja ajatukset sen mukaiset. joten suonet anteeksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 881547
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla111425- 971367
- 691240
- 1151129
- 861053
- 69951
Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan
Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n256938Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o18905- 34866