Aviomieheni on hämeestä, itse Pohjois-Karjalan syvimmistä korvista. Kun aviomieheni tuli ensi kertaa kotiseuduilleni käymään, hän etsi kaupoista "lihakukkoa". Kertoi, että tällä suunnalla sitä pitäisi kuulemma syödä ja että hänkin on joskus syönyt erinomaista joensuulaista lihakukkoa.
Minulle ei ole oikein auennut se, että mitä hän lihakukolla tarkoittaa... meinaan kun meillä on aina ollut se lanttukukko se nimenomainen kukkojen kukko enkä ole koskaan ennen kuullut lihakukosta puhuttavankaan...
Nuoresta iästäni huolimatta olen kovastikin perillä ruokaperinteestämme, mutta ilmeisesti sivistyksessäni on SUURI aukko tuon lihakukon suhteen. Tosin niin taitaa olla ysikymppisellä mummollanikin - tuolla henk.koht. perinneruokagurullani - kun ei hänkään ymmärrä, miten voi olla muka jotain lanttukukkoa parempaa...
Lihakukko?
7
3502
Vastaukset
- tekee
Joensuun Herkkuleipomo
http://www.joensuunherkkuleipomo.fi/ - p-k läänistä
varuskunta pitäjästä kyllä meillä tehtiin liha-,lanttu-,kala-,peruna-, kukkoja ja hyviä olivat.Ettei tämä lihakukko mikään tuntematon ruokalaji ole.
Tuossa alempana käytiin taannoin keskustelua heinäpelloista ja lihakukoista. Annoin silloin linkin seuraavan http://personal.inet.fi/koti/jaakko.tunninen/ruoka.htm
Sieltä löytyy kaikenlaista hauskaa näistä kukkoasioista.
Täytyy kyllä tunnustaa, että moinen kukko ei ole niin suuri tuttavuus minulle - täällä Länsi-Suomessa kun ainoat kukot istuvat orrella ja kiekuvat.
Hyvää sen täytyy kuitenkin olla.- Sepeteus I
Joka sortin maittavat kala-, liha-, lanttu- ym.
kukot valmistaa raaka-aineista pihtaamatta
PIRJON EINESTUPA Varkauden kaupungissa meijeri-
voita, lihaa ja läskiä käyttäen. - "teollinen"
lihakukko (siis leipomon tekemä) on nurmekselaisen Pielispakarin kukko. Parasta seuraavana päivänä paistopäivästä, kun on vähän tekeytynyt.
- samok_
Isän puolelta suku tulee Pohjois-Karjalasta, Itä-Suomen läänistä. Mummo pyöräyttää niin maittavat liha- ja kalakukot että kieli katoaa samantein. Pääasiassa vieläpä lihakukkoja. En tiedä pitäisikö vielä tarkentaa, mutta mummon tekeleisiin tulee myös perunaa, eli lihaperunakukostakin on puhuttu meidän suvussa. Kukkotaikinan sisään siis leivotaan perunaviipaleita, possua ja läskiä. Isä osaa myös tuon kukon tekemisen ja samoin itsekin opettelin isän opein nyt myöhemmällä iällä (lapsena keskittyi vain sen syömiseen). Perunan ja lihan valitsemisella on aika suuri merkitys maussa ja koostumuksessa, ja siitäpä se herkullisen kukon taito syntyykin. Itse täällä etelässä kasvaneena en löydä kaupasta tai toreilta mitään mikä vetäisi vertoja suvun reseptille. Kaikissa kauppatuotteissa kukon kuori on äärimäisen kuivaa läpikotasin. Mummin kukossa kuori on rapeaa päältä, pehmeää keskeltä ja mehevää sisältä.
- piiko
Ettei kukko ala laulaa, ennen kokoamista laido puuroriisiä pohjalle n. 2 ruokalusikallista.
Ja että, tulee mehevä kukko, laita ruskistumisen jälkeen (ennen paketoimista) kukon päälle sian nahka (jossa on rasvakerros => löysin elänosaston pakkashyllyllä). Sitten paketoit ensin foliopaperiin (folio, jossa sisäpinta on paperia ja ulkopinta on folio) ja sitten sanomalehtiin. Jos tuosta kukko ei onnistu, niin haukkukaa kokkia.
Ihania kokkauksia teille.
T: Pirkko.vaan
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742892
- 642753
- 681812
- 241647
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171639- 201590
- 191478
- 481287
- 381263
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91249