Ostin kaupasta hapanleivän, sellaisen valmiiksi halkaistun.
Otin palasesta puolikkaan ja voitelin ja sitten havaitsin yhden vanhan jo kuivuneen saman valmistajan leipäpalasen ja voitelin senkin.
Se kuivunut oli paljon maukkaampi kuin tuore.
Mistä se johtuu?
Toki tuoreen vesipitoisuus on melkoinen, mutta onko se yksin syy maun muuttumiseen?
Mistä se johtuu?
9
846
Vastaukset
Sitä samaa ihmettelee välistä itsekkin.
Kai se on monen asian summa. kuten oman vatsan happamuustilanteesta.
Joskus juuri tuo vanha, vähän jo kuivattanut ruisleipä maistuu taivaallisen hyvältä ja suorastaan makealta !
Varsinkin jos on syönyt "imelää", silloin ruisleipä "puhdistaa pelin"!ei jää niin makea olotila.
Kuulostaa kyllä aika omituiselta,, mutta maistuu hyvältä !
Siksiköhän ne ennen säilyttivät reikäleipiä niillä orsilla, vai miksi niitä sanottiin?
Toinen oli tietysti yleensä vaan leivän säilyttämisen takia !
Mutta eipä liioin pakastin tuhonnut leivän B vitamiineja, kun ei pakastettu.Minä mietin noita orsilla kuivattuja reikäleipä kanssa, mutta muistini mukaan minun mummolassani oli leipien paisto päivä. Silloin paistettiin paljon leipiä, jotka sitten pujotettiin pitkiin puihin ja nostettiin tuvan kattoon. Kai se oli sen ajan rationalisointia ja kuiva leipähän ei homehdu.
Jopel kirjoitti:
Minä mietin noita orsilla kuivattuja reikäleipä kanssa, mutta muistini mukaan minun mummolassani oli leipien paisto päivä. Silloin paistettiin paljon leipiä, jotka sitten pujotettiin pitkiin puihin ja nostettiin tuvan kattoon. Kai se oli sen ajan rationalisointia ja kuiva leipähän ei homehdu.
Muistan lapsena,meillä syötiin Elannon häälimppua.Se oli semmoinen iso ruislimppu.
Mummoni sanoi,että pyydä eilisenpäivän leipä ja
totta oli,maistui paremmalta,kuin tuore.Mistä
lie johtuvan? Ehkä leivässä tapahtuu ,jotain
sisäistä kypsymistä vielä...Siitä limpusta, on jäänyt mieleeni,että oli tosi hankala leikata
palasta.Monet kerrat veistelin peukaloon haavan.
Lapsena,en muuta keksinyt,pidin sitä rintaani vasten ja sitten yritin vetää palasta..Voi että,
kaikkea muistuukin mieleen..Siinä varmaan syy,miksi,aina laitoin ,omille lapsilleni ,
valmiiksi ,ainakin leivänsiivut.Aamua..t.Irkku- Pirkko3
irkku-37 kirjoitti:
Muistan lapsena,meillä syötiin Elannon häälimppua.Se oli semmoinen iso ruislimppu.
Mummoni sanoi,että pyydä eilisenpäivän leipä ja
totta oli,maistui paremmalta,kuin tuore.Mistä
lie johtuvan? Ehkä leivässä tapahtuu ,jotain
sisäistä kypsymistä vielä...Siitä limpusta, on jäänyt mieleeni,että oli tosi hankala leikata
palasta.Monet kerrat veistelin peukaloon haavan.
Lapsena,en muuta keksinyt,pidin sitä rintaani vasten ja sitten yritin vetää palasta..Voi että,
kaikkea muistuukin mieleen..Siinä varmaan syy,miksi,aina laitoin ,omille lapsilleni ,
valmiiksi ,ainakin leivänsiivut.Aamua..t.IrkkuOlen jo vuosia kuivannut ruisleivän viipaleet ennen kuin syön ne, ne maistuu paljon paremmalta kun ovat sen verran kovia että 'naukuuvat' hampaissa !
Tuore leipä ei ole niin hyvää kuin tuo kunnolla kuivunut, ja siihen olen tottunut niin, että joissain kaupoissa on alennettuun hintaan eiliset leivät ja niitä ostan kun kohdalle sattuu.
Ilot on pienestä kiinni! Pirkko3 kirjoitti:
Olen jo vuosia kuivannut ruisleivän viipaleet ennen kuin syön ne, ne maistuu paljon paremmalta kun ovat sen verran kovia että 'naukuuvat' hampaissa !
Tuore leipä ei ole niin hyvää kuin tuo kunnolla kuivunut, ja siihen olen tottunut niin, että joissain kaupoissa on alennettuun hintaan eiliset leivät ja niitä ostan kun kohdalle sattuu.
Ilot on pienestä kiinni!Joita myös pitää ensin "säilyttää" tietty aika.
Maustuvat ja paranevat maku ikäänkuin kypsyy,, ehkä ruisleivässä on jokin sama ilmiö ??
Ennen tosiaan leivottiin kerralla isot määrät.
- Mallamargareetta
Kuivaa leipää täytyy haukata varovasti pieni pala kerrallaan, mutustella kauan hampaissa , ja niin maun ehtii tuntea suussaan.Sitä ei vain hotkita mahaan kovalla kiireellä kuten pehmeää leipää. Varsinkin linjojen hoitamiskuureilla syön paljon varrasleipää, koska se on niin hidasta puuhaa, ja tuo ruisleivan makeaksi muuttuminen syljen vaikutuksesta vie makenannälänkin.
Harmi, että melkein kaikissa kaupassa myytävissä varrasleivissä on kuminaa, sen makua en voi sietää.
Kuivatan joskus tarkoituksella revittyä ruisleipää.Mummolassa oli aina leivontapäivän jälkeen uusipuuroa. Se oli kai ohraryyneistä tehtyä. Olenkohan oikeassa?
Puuro oli ainakin herkullista, sen muistan.
Ison leivinuunin jälkilämpöä varmaan hyödynnettiin.- Hintriika*
Jopel kirjoitti:
Mummolassa oli aina leivontapäivän jälkeen uusipuuroa. Se oli kai ohraryyneistä tehtyä. Olenkohan oikeassa?
Puuro oli ainakin herkullista, sen muistan.
Ison leivinuunin jälkilämpöä varmaan hyödynnettiin.Oikea leivinuuni jälkilämpöineen on kerrostaloasukkaalle vain haave, mutta voi sitä uuniohrapuuroa tai muutakin uunipuuroa tehdä myös sähköuunissa. Syötävän makuista siitä tulee.
Luulenpa, että Google löytää montakin reseptiä. Turhan isoa uunin lämpötilaa ei kannata totella. Kiireetön eläkeläinen jaksaa odottaa pienellä lämmöllä hautuvaa puuroa. Tulos on aina sitä parempi, mitä pitempi kärsivällisyys. Hintriika* kirjoitti:
Oikea leivinuuni jälkilämpöineen on kerrostaloasukkaalle vain haave, mutta voi sitä uuniohrapuuroa tai muutakin uunipuuroa tehdä myös sähköuunissa. Syötävän makuista siitä tulee.
Luulenpa, että Google löytää montakin reseptiä. Turhan isoa uunin lämpötilaa ei kannata totella. Kiireetön eläkeläinen jaksaa odottaa pienellä lämmöllä hautuvaa puuroa. Tulos on aina sitä parempi, mitä pitempi kärsivällisyys.Se hidas hiljainen kypsyminen,, se tekee makeaksi mm.uunipuuron.
Nykyisin on saatavilla jos jonkinmoista ryyniä.
Tein uunipuuron valmiista sekoituksesta: puoliksi ohraa ja riisiä.
Kun se piiitkään "tekeytyi" uunissa kaikessa rauhassa, niin jopas oli makoisaa js "lutuista"
popsia. Ja on helppo,valmista vaan ootella,kun sen on ensin uuniin laittanut.
Siihen marjakiiseli, mehukeitto tai vaan kanelin kanssa (kukin makunsa mukaan). Kaikki on kokeiltu
Hyväksi!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
En voi jutella kanssasi
tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih567207Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.
Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j7193370Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?
Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.1481650Zelenskyi ei suostunut nöyrtymään Trumpin ja Vancen edessä, siksi meni pieleen
Trumppia täytyy imarrella, silloin homma toimii aina. Tähän Zelenskyi ei suostunut.2781530- 841355
Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa
Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens841351- 911240
Anteeksi Pekka -vedätys
Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä631217Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.
Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä2331173- 811134