Päiväkohtainen politiikka erillisine asioineen luo yleiseen ilmapiiriin semmoisen vaikutelman, että isot linjat ja suuntaviivat olisivat hukassa. Toitotetaan myös sitä, että kaikki puolueet olisivat muka samanlaisia eikä sillä olisi väliä, mitä puoluetta ja ketä ehdokasta ihminen vaaliuurnien äärellä äänestää. Niinhän ei tietenkään ole.
Saattaa olla niin, että monet tahot hyötyvät siitä, kun ihmisiä manipuloidaan, aivopestään siihen käsitykseen, että puolueet olisivat samanlaisia. Silloinhan myös opposition puolueet sekä pienet puolueet olisivat nekin yhtä ja samaa eivätkä niin ollen mitään vaihtoehtoisia ratkaisuja äänestäjien kannalta. Semmoisen politiikan puuroutumiskäsityksen yleistyminen hyödyttäisi hallituspuolueita ja yleensä suuria puolueita.
Onko huomisen Suomelle vaihtoehtoja? Voimmeko me äänestäjät valikoida? Onko meillä valitsemisen todellisia vaihtoehtoja?
En ala nyt ja tässä jyvittämään puolueita. Yritän sen sijaan hahmotella niitä piirteitä, joita mielelläni näkisin huomisen Suomessa. Enkä arvioi, ovatko hahmotelmani realistisia.
Ensinnäkin toivon sitä, että huomisen Suomessa hyväksyttäisiin yleinen ja yleismaailmallinen ihmisarvoisuus eli se, että kaikilla ihmisillä globaalisti määriteltynä on yksi ja sama ihmisarvo täysimääräisenä. Tämän toiveen mukana syntyy sovittamaton ristiriita rasismin ja kastijakouskovaisuuden kanssa. Useimmissa uskonnoissa on niissäkin yleisen ihmisarvoisuuden vastaisia opinkappaleita ja käytäntöjä.
Toivoisin näkeväni sen, että huomisen Suomessa paikallisuus olisi ylikävelemätön arvo. Väestön kotikentän sananvalta olisi niin vahva, että ylemmät vallanpitämisen tasot eivät voisi toimia paikallisen tahdon vastaisesti. Ylipäätään uskon, että ihmisten kotiseututasolta versova demokratia on parasta demokratiaa.
Suomalaisten valveutuneisuuden haluaisin kehkeytyvän niin hyväksi, että väestö pystyisi elämään tanakasti omilla jaloillaan ja tekemään viisaita valintoja. Siihen taitoon kuuluisi myös "ei"-sanan sanomisen taito, pitäytymiskyky maailman monista kotkotuksista, markkinoitsijoiden viritelmistä. Mitä valveutuneempaa on väestö, sitä parempaa on asioista huolehtiminen, päätöksenteko, politiikka
Monipuoliset vuorovaikutussuhteet kaikkien naapureittemme kanssa olisivat huomisen Suomen ulkopoliittinen perusta. Me voisimme pää pystyssä olla kanssakäymisessä niin itään kuin länteen, sekä pohjoiseen että etelään. Tämä katsantokanta ymmärtääkseni on ristiriidassa Nato-jäsenyyden suhteen. Arvioin niin, että Suomen Nato-jäsenyys haittaisi myönteisten naapuruussuhteitten rakentamista Venäjän kanssa.
Huomisen Suomen hahmotusta
3
307
Vastaukset
- äänestämättä:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=110&conference=666&posting=22000000034139199
Sosialistinen sekatalous on pikku hiljaa muuttumassa omavaraistaloudeksi, suomessa on melkein miljoona köyhäksi tilastoitavaa. Kohta käydään oravannahoilla kauppaa ja kaupugeissa on vei, lämmitys ja sähköt pois, joten viisas asuu ok-talossa, missä omavaraistalous on mahdollista järjestää.Lueskelin noita linkkien takana olleita keskusteluja. Sieltä löytyy kiinnostavaa teoreettista ajatustenvaihtoa. Ja käytäntöhän on kaiken teorian paras mitta. Suomen keskitetyn päätöksentekemisen vaihtoehtona voisi tietysti olla maan jakaminen kahteen tai useampaankin osaan. Liittovaltio-Suomi ei olisi lainkaan mahdoton rakennelma, sillä onhan niitä liittovaltioita olemassa muuallakin.
Poliittisen päättämisen keskittyminen on todellakin vakava ongelma. Tehdyt virheratkaisutkin kostautuvat koko maan ongelmiksi. Liittovaltiossa virheet voisivat jäädä enemmän paikallisiksi. Keskushallinto olisi kevyempää ja sitä voitaisiin kontrolloida korostetun tiukasti.
Toisaalta on myös niin, että pienissäkin puitteissa johtava vallanpitäjäfalangi voi saavuttaa otolliset asemat rohmuamista varten. Ehkä liittovaltion puitteissa siihen olisi kuitenkin mahdollista puuttua helpommin kuin Nyky-Suomessa.
Sinänsä on mielenkiintoista spekuloida mahdollisuudella, että Helsinki ja Uusimaa irroitettaisiin Suomesta omaksi valtiokseen. Osaisiko "Maakuntien-Suomi" sitten järjestää asiansa paremmin kuin "Helsinki-Uusimaa"? Ei se mahdottomuus ole teoreettisena kuviona. Häviäjän osa jäisi ilman muuta Helsinki-Uusimaalle.
Verotusdebatin kohdalla yrittäisin aprikoida asioita realististen mahdollisuuksien näkökulmasta, vaikka en vierasta teoreettista pohdiskelua siinäkään suhteessa. Nyt tällä hetkellä olisi aivan ensimmäisenä huolehdittava kerätyn verorahan asiallisesta käytöstä. Verokertymän tuhlaaminen ja haaskaaminen olisi minimoitava. Sitten seuraavaksi voisimme harrastaa verotusteoreettista keskustelua miten pitkään tahansa.
Yhteiskunnan kuluja voitaisiin ehkäistä ennalta mm. niin, että ihmiset, kansa, niin herrat kuin rahvaskin, eläisivät ihmisiksi. Mitä vähemmän virkavallalla olisi töitä, niin sitä paremmin olisivat maan asiat. Säästöähän siiitä syntyisi kokonaisuudessaan.
Terveydenhoitokuluja voisimme pienentää elämällä nykyistä terveellisemmin. Erityisesti ravitsemus pitäisi saada ihmisen elimistön tarpeitten mukaiselle mallille. Siis hiilihydraatit ja suola vähemmäksi. Roskaruoka ja makeat limpsat sekä karkit pois.
Riittävä liikunta kuuluu samaan terveyden edistämiseen ja sairastamisen ennaltaehkäisyyn.
Netin käyttöön vaaleissa suhtaudun perinpohjaisen syvällisellä epäluuloisuudella. Nykyinen lippuäänestys on hyvä menetelmä. Siinä ei ole hakkeroitsijoille mitään saumaa pätevyytensä osoittamiseen.
- ÄÄNIOIKEUS!
Tosin sillä äänellä ei todellakaan tee hevonpaskaa, kukaan ei kurjalistosta välitä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista1038202- 1105743
- 555191
- 2895186
- 783831
- 583021
- 662747
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222548Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292522- 452481