Biff Rydberg

crudo

Tuossa alempana kyseltiin pyttipannun perään. Tässä ohje todelliselle pyttipannu-de-luxelle: Rydbergin pihville.

Täytynee tämäkin laskea jo perinneruokiin - ei tosin suomalaisiin vaan ruotsalaisiin. Jos oma pyttärimme on usein edellispäivän jämistä tehtyä, ei Rydberg ole sitä todellakaan: parhaat raaka-aineet valmistuksessa ja asiantunteva seura nautittaessa - ei paljon parempaa onnea ihmisellä!

400 g härän sisäfileen kapeampaa häntäpäätä
4 isoa perunaa
1 keltasipuli
voita paistamiseen
suolaa
(pippuria)
(neljä kananmunaa)

Kuori ja kuutioi perunat pieniksi, samankokoisiksi kuutioiksi. Keitä 2–3 minuuttia kiehuvassa, suolatussa vedessä ja huuhdo nopeasti kylmän veden alla. Valuta ja kuivaa.

Silppua sipuli. Leikkaa liha kuutioiksi - vähän perunakuutioita suuremmiksi.

Paista ensin perunakuutiot voissa kypsiksi ja kauniin kullanruskeiksi. Paista sipuli erikseen kuultavaksi. Sekoita ainekset, suolaa kevyesti ja pidä lämpimänä.

Paista lihakuutiot pienissä erissä voissa, jottei lihaneste pääse valumaan.

Mausta liha varovasti suolalla.

Rakenna annokset haluamallasi tavalla. Syön itse Rydbergin siten, että tarjolle asetettaessa ainekset ovat erillään ja sekoitan ne vasta lautasella viimeisteltynä raa'an kananmunan keltuaisesta saadulla kastikkeella. Rydbergin kanssa voi myös paistaa kananmunan, jonka keltuainen tulisi tietysti jättää valuvaksi.

Jos haluat vielä vähän hienostella, aseta raaka keltuainen tarjolle erikseen munakupissa, pienessä lasissa tai kuoren puolikkaassa. Muutakin särvintä voisi Rydbergille ajatella: etikkakurkkusilppua, punajuurikuutioita yms., mutta voipi olla, että silloin mennään jo liikaa arkipyttipannun puolelle.

Rydbergin kanssa sopii tietysti ruokaryyppy ja olut, mutta jos valitset kuitenkin espanjalaisen Riojan paremman punaviinin, pitäydy koko matkan siinä.

Hyvä ja asiantunteva seura on eduksi tämän ruoan kanssa - vai mitä, vanha kokki? Eikö tätä mielestäsi kannata hehkuttaa meillä Suomessakin - on se sen verran hyvää ja helppoa purtavaa normipyttärin rinnalla.

Muistan joskus olleeni Tukholmassa suositussa varieteessa, jossa lipun hintaan kuului illallinen, joka oli jo vuosikymmenet ollut sama: pyttipannu ja olutta kyytipojaksi. Mutta ei mitä tahansa pyttipannua vaan varta vasten iltaa varten tehty ruoka, jolla ei ollut essonbaarin keskiviikkopyttärin kanssa mitään tekemistä.

8

3926

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Goya

      Söin biff à la Rydbergiä viimeksi kesäkuun alussa, kun olin eräässä koulutustapahtumassa Helsingin Kampin SAS-hotellissa. Tuo biff à la Rydberg kuului yhtenä vaihtoehtona hotellin ravintolan lounasruokiin.

      Oli kyllä ihan herkullista, joskin harmittelin, että ruoasta puuttuivat kananmunat kaikissa muodoissaan.

    • vanha kokki

      Rydberg on herrasmiehen pyttipannu. Kyllähän sitä tuli tehtyä joitakinkin annoksia. Sinänsä kätevä tapa hukata ne filet mignonit, kun niille ei oikein muutakaan käyttöä aina ollut.
      En kylläkään tunne oikein hyvin Rydbergin pihvin historiaa, mutta jotenkin minulla on sellainen mielikuva (saattaa olla aivan vääräkin), että se olisi joskus aikoinaan tehty vasikan munuaisista.
      Mutta se on ainakin varmaa, että jos muna pyydetään paistamaan tähän ruokaan molemmin puolin, niin se on moukka joka niin tilaa. Itse suosin tuon ruoan kera tummaa olutta ja mahdollisesti huurteista kyytipoikaa ja mielellään Stolitshnajaa. Kyllä minä olen aina käyttänyt lisäkkeinä tälle ruokalajille pieniksi kuutioituja punajuuria ja suola-tai maustekurkkuja sekä hyvää kotikutoista sinappia.
      Täytynee antautua jälleen himojensa orjaksi ja valmistaa tuota pyttäreiden kunkkua viikonloppuna, kun tulee vieraitakin.
      Se alkaa siitä kun laitan Stolitshnaja putelin pakasteeseen nyt.

      • Minulla on sellainen muistikuva, että Tukholmassa oli liikemies nimeltään Rydberg, joka rakennutti hotellin - kuinkas ollakaan! - nimeltään Hotel Rydberg. Hotellin keittiössä oli neuvokas ja ranskalainen kokki, joka rakenteli tämän ruoan pyttipannun pohjalta.

        Ei ollut munuaista, ei - vaikka ei olisi yhtään huonompi idea; itse asiassa aivan loistava. Ihan oikeassa olet varmaan siinä, että tähän pystyi keittiö hävittämään juuri nuo häntäpäät kätevästi.

        Tore Vretman - ruotsalaisen husmankostin uudelleen herättäjä - otti tämän uudelleen listoilleen ja nosti arvoiselleen paikalle.

        Edellä kerrottu muistista kaivettuna ja jos jollain parempaa tietoa, niin oikaiskoon kernaasti.

        Ensi viikolla muuten taasen sinne itäiseen Stolitshnayaan - ei siellä Rydbergiä saa, mutta eihän oikein tehty Stroganovkaan kaukana kulje.


      • vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Minulla on sellainen muistikuva, että Tukholmassa oli liikemies nimeltään Rydberg, joka rakennutti hotellin - kuinkas ollakaan! - nimeltään Hotel Rydberg. Hotellin keittiössä oli neuvokas ja ranskalainen kokki, joka rakenteli tämän ruoan pyttipannun pohjalta.

        Ei ollut munuaista, ei - vaikka ei olisi yhtään huonompi idea; itse asiassa aivan loistava. Ihan oikeassa olet varmaan siinä, että tähän pystyi keittiö hävittämään juuri nuo häntäpäät kätevästi.

        Tore Vretman - ruotsalaisen husmankostin uudelleen herättäjä - otti tämän uudelleen listoilleen ja nosti arvoiselleen paikalle.

        Edellä kerrottu muistista kaivettuna ja jos jollain parempaa tietoa, niin oikaiskoon kernaasti.

        Ensi viikolla muuten taasen sinne itäiseen Stolitshnayaan - ei siellä Rydbergiä saa, mutta eihän oikein tehty Stroganovkaan kaukana kulje.

        Kunhan et joudu blovia syömään.


      • Poro Tallinnasta
        vanha kokki kirjoitti:

        Kunhan et joudu blovia syömään.

        plovissa on?:)


      • sinänsä
        Poro Tallinnasta kirjoitti:

        plovissa on?:)

        Mitään vikaa, mutta outo eväs, jos on hyvään risottoon mieltynyt. Venäläinen riisipuuro, jossa on seassa kaikenlaista. Liekö neuvostaikainen pyttipannu kyseessä.


      • sinänsä kirjoitti:

        Mitään vikaa, mutta outo eväs, jos on hyvään risottoon mieltynyt. Venäläinen riisipuuro, jossa on seassa kaikenlaista. Liekö neuvostaikainen pyttipannu kyseessä.

        Vanhan kokin viittaus oli siinä mielessä aiheellinen, että plovia tarjotaan monessa paikassa Venäjällä ja eiköhän se useammissa ole sellainen edellispäivän jätesanko, mihin mätetään se, mitä ei muuhun tohdita käyttää.

        Plov on kai alkujaan Keski-Aasiasta Moskovaankin rantautunut pilahvi - ja muutti muotoaan neuvostoaikoina nykytilaansa: essonbaarinevääksi.

        Tässä oikean plovin - tai ehkä yhden niistä monista - resepti:

        kilo luutonta lampaanlihaa - niskaa, kinttua tms. Säästä vähän rasvaa mukaan.
        2 rkl oliiviöljyä
        2 isoa sipulia pilkottuna
        3 isoa porkkanaa, ohuiksi tikuiksi pilkottuna
        1-1,5 dl riisiä
        2-2,5 dl kiehuvaa vettä
        1 tlk adzhikaa tai murskattua punapipputia
        3 rlk suolaa
        sahramia - kukkaron mukaan, liota luotit ensin kuumaan veteen toviksi tai jos käytät jauhetta lisää vain mukaan
        mustapippuria myllystä

        Päälle raaka sipulia ohuiksi suikaleiksi pilkottuna

        Paloittele lampaanliha. Paista palat pienissä erissä öljyssä pannulla, kumoa pataan ja pidä lämpöisenä uunissa.

        Ruskista sipulit ja porkkanat samassa pannussa, missä paistoit lampaan. Kumoa juurekset lammaspataan. Kaada riisi myös pataan ja sekoita lampaanlihoja, juureksia ja riisiä ja anna riisin kuullottua tovi. Riisi saa jopa vähän ruskistua padassa. Kaada kuuma vesi pataan. Sekoita seoasta kauhalla.

        Lisää adjika - tai punapippuri, suola, sahrami ja mustapippuri. Pistä kansi padan päälle ja keitä joko levyllä tai uunissa kunnes riisi on valmista. Syödään vihreän salaatin kanssa. Päälle hienoksi viipaloidut sipulit.

        Jos liha ei ole kovin mureata lisää riisi vasta myöhemmin - tarkista lihan kypsyys ennen riisin lisäämistä.


    • sunfaijas

      no jaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En voi jutella kanssasi

      tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih
      Tunteet
      46
      5287
    2. Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.

      Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j
      Maailman menoa
      531
      1812
    3. Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa

      Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens
      Maailman menoa
      77
      1100
    4. Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.

      Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä
      Idän uskonnot
      359
      1018
    5. Koska olet rakastellut

      Kaivattusi kanssa viimeksi?
      Ikävä
      77
      953
    6. Anteeksi Pekka -vedätys

      Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä
      Maailman menoa
      53
      931
    7. Kumpi tästä

      Teidän tilanteesta teki vaikeaa? Sivusta
      Ikävä
      59
      870
    8. Kaikkia ei voi miellyttää

      Eikä ole tarviskaan. Hyvää huomenta ja mukavaa perjantaita. 😊❄️⚜️✌🏼❤️
      Ikävä
      228
      824
    9. Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?

      Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.
      Ikävä
      50
      813
    10. Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen saadakseen pidettyä Tarja Pirkkalaisen virassa

      Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen kaupungin johtamisjärjestelyiden muutokses
      Haapavesi
      58
      748
    Aihe