Hirvipaistin säilyvyys?

Kalle1962

Hei.

Löytyisköhän täältä tietäjää vastaamaan seuraavaan kysymykseen.

Elikkäs otin hirvipaistin (n. 2 kg murkula) pakkasesta (ollut siellä parisen vuotta) jääkaappiin neljä päivää sitten, eli liha on ollut sulaa jo hyvän tovin.

Kysymys kuuluukin, että miten kauan se mahtaa kestää tuolla jääkaapissa? Tarviiko alkaa heti kokkaamaan, vai onko jo pilalla vai mitä Hä?

PS: Hyviä reseptejä otetaan myös vastaan..

12

27915

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • namiskukkelis

      Jos kysyt säilyykö paistisi jääkaapissa jonkun päivän, niin vastaan että kyllä. Ja hirvipaisti hyvin vähärasvaisena lihana säilyy pakkasessakin useita vuosia ihan syötävänä. Minä kun vakumoin aina riistalihan, niin joskus löytyy pakkasen pohjalta ylläreitä, "vuosikertajuttuja" vanhin syötävä liha ollut pakastimessa sellaset seitsemän vuotta, ja ihan hyvää vielä oli.

      Mutta jos ajattelit laittaa paistin viikonlopuksi niin nythän on aikaa vaikka marinoida se, tai riippuu mitenkä olet suunnitellut sen valmistaa? Jos se on vasan paistia, niin minä keittäisin lihaliemessä, tulee tosi mehevä. jos vanhemman elukan joku paisti, niin riippuen mikä paisti se on? ulkopaistista saa hyvää pataruokaa ja vaikka ohjeet hirvikääryleihin suosittavat aina sisäpaistia, niin hyvää tulee ulkopaististakin.

    • (Irma Sarje: Pakastaminen) hirvipaistin pakastusaika on 10-12 kuukautta. Minua vähän säälittää jos joku varastoi hyvää lihaa vuosiksi pakastimeen. Eikö nyt parin vuoden aikana ole tullut yhtään sellaista päivää jolloin olisi voinut paistia laittaa. Kyllä se paisti saattaa silti olla syömäkelpoista mutta varmasti muutoksia on jo tapahtunut. Hirvipaistin voi muuten ottaa pakkasesta ja laittaa sulamaan marinadiin.

      • namiskukkelis

        olisi jos söisi tuoreeltaan. Mutta täällä usein kyseillään että onko joku liha jo syömäkelvotonta, jos on unohtunut pöydälle tunniksi. Kun en kysyjän tietotasoa tunne, niin annoin ääriesimerkin.
        Meillä kun on kolme isoa arkkupakastinta, koska lihaosuudet hirvi-peurajahdeissa voivat joinakin vuosina nousta tosi suuriksi. Sitä ei pysty määräänsä enenpää lihaa kukaan syömään, joskus jää vaikka sukulaisillekin antaisi.
        Meillä se onkin herkkulihaa, sellainen kaupasta ostettu naudan liha, sitä saa ehkä kerran kesässä, kun oikein hienosti grillataan minun syntymäpäiviä. Muuten syödään tuota ainaista riistanlihaa. Joillekin se on juhlaruokaa, vaan kyllästyisi sitä mihin vaan, mitä kokoajan söisi.


      • namiskukkelis kirjoitti:

        olisi jos söisi tuoreeltaan. Mutta täällä usein kyseillään että onko joku liha jo syömäkelvotonta, jos on unohtunut pöydälle tunniksi. Kun en kysyjän tietotasoa tunne, niin annoin ääriesimerkin.
        Meillä kun on kolme isoa arkkupakastinta, koska lihaosuudet hirvi-peurajahdeissa voivat joinakin vuosina nousta tosi suuriksi. Sitä ei pysty määräänsä enenpää lihaa kukaan syömään, joskus jää vaikka sukulaisillekin antaisi.
        Meillä se onkin herkkulihaa, sellainen kaupasta ostettu naudan liha, sitä saa ehkä kerran kesässä, kun oikein hienosti grillataan minun syntymäpäiviä. Muuten syödään tuota ainaista riistanlihaa. Joillekin se on juhlaruokaa, vaan kyllästyisi sitä mihin vaan, mitä kokoajan söisi.

        Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.

        Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.


      • namiskukkelis
        kj.mattila kirjoitti:

        Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.

        Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.

        On tosi hyvää, samoin sama kylmäsavustettuna.
        No joskus tuntuu ettäs olet oikeassa tuossa hamstraamisessa, ja lihaongelmaa siirretään ostamalla uusi arkkupakastin. No meillä lähdettiin asiaa purkamaan niin että luovuin hirvenliha osuuksista, ja jätin peurat ampumatta.
        Ja saman saa tehdä vielä tänäkin vuonna.
        Kun hirvikantaa alettiin pienentää puolenkymmentä vuotta sitten, oli niitä hirvenruhoja pakko myydä tukkuun. Eläinlääkärin tarkastus maksaa aika paljon. Yksityisille saisi myydä ilman tarkastusta, mutta metsästys seurat eivät sitä halua, pelätään veroseuraamuksia, tai yleensä sitä paperisotaa.
        Yksityinen metsästäjä taas joutuu äkkiä epäsuosioon jos alkaa itsekseen lihaosuuksiansa kaupittelemaan. Tuo hirvenliha varsinkin on meikäläisessä metsästysharrastuksessa sellanen musta aukko, ettei pahemmasta väliä. Se on tuo lihakateus sellaisissa mitoissa. On seuroja joissa näitä lihaosuuksia punnitaan melkein kirjevaalla. No ne ovat järjestään suurseuroja joissa jakajia on paljon, mutta siltikin. Toinen ääripää on sitten tällaset jäsenmäärältään pienet seurat, joilla suhteessa paljon hirvilupia, lihaa tulee useinmiten liikaakin. Siltikään ei päästä yksimielisyyteen sen myymisestä.


      • vanha kokki
        kj.mattila kirjoitti:

        Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.

        Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.

        Palvattua peuranlihaa, vieläpä hyvää. Jaska niminen mies myy sitä yleensä perjantaisin Pic&Pay:n myymälässä. En muista palvaamon nimeä, enkä "Jaskan" puh. numeroa, mutta soita tuohon Porin myymälään ja kysäise miten saisit peuran pyllyä Helsinkiin.


      • Anonyymi
        kj.mattila kirjoitti:

        Sain tässä vähän aikaa sitten maistaa savustettua peuranlihaa ja sain tietää yrityksen nimen missä se on palvattu. Soitin sinne ja kysyin onko heillä vähittäismyynnissä tätä peuraa. Sanoivat että ei heillä ole vähittäismyynnissä ja he kyllä palvaavat mutta kaikki menee metsästyseuroille.

        Ilmeisesti ihminen on hamstraajaluonne, mistään ei luovuta vaan pakastetaan kaikki vaikka sitten riista tulisi korvista ulos. Olen syntymäkuntani metsämiehiltä kysellyt että myisikö joku hirveä tai peuraa mutta ei vielä kukaan ole suostunut vaan eräskin kertoi että hänellä on monta arkkupakastinta ja hän laittaa sinne. On se niin väärin.

        keitin hirvenpaistista jonka olin saanut 2019 ollut pakkasessa siitä asti. nyt keitin lihakeiton onko vielä hyvää. voiko vielä pakastaa keittona.


    • Liha

      Täällä huomaa taas kerran sen oleellisen asian, ettei metsästys ole helppoa eikä ilmaista. Ne hirvet pitää ensin jahdata, ja tiedän kokemuksesta, ettei sateessa kauaa viihdytä. Isoille ruhoille täytyy olla riiputus- ja paloittelupaikka. Ja ruho täytyy myös kuljettaa maastosta pois. Hirven kaatoluvat, aseet ja panokset maksavat. Hyvän hirvikoiran hinta vaihtelee ja koulutus on vuosien juttu. Jahtimaista on maksettava joka vuosi verot jne.

      • Anonyymi

        Mutta vaivan palkka on hyvä jos ahneutta riittää. Mullakin on 4 pakastinta.


    • Anonyymi

      Liitynpä minäkin kyselijöihin; pakkasesta löytyi hirven lihaa, vuosimerkintä 2015 (puoliso luullut, että on koirille vaan olikin ”ihmisten lihaa”). Mahtaakohan tuollaista vielä uskaltaa syödä? Vaikuttaisi jauhetulta, saakohan sellaisesta pataruokaa 🤔

    • Anonyymi

      Vieläkö pakkasessa hirveä, nyt jo vuosi-21
      Olis vielä, muikkuja 2012 pakastettu, voiko syyä?

    • Anonyymi

      Oikean vastauksen tietää vain salkkaretten Lasse Sievinen joka on hirvipaistin kuningas:):):)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      74
      2932
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      64
      2773
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1822
    4. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      17
      1659
    5. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1657
    6. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1600
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      19
      1518
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1297
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1263
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1259
    Aihe