herkkuja hauesta / 100 haukireseptiä

K. Manner

Tällainen kirja on ilmestynyt.

"Tavoitteeni on tällä haukikeittokirjalla tuoda hauki esiin ja nostaa se kulinaristisella asteikolla korkealle, minne se kuuluukin. Hauki on hieno kala, jonka voi valmistaa lukemattomin eri tavoin. Eurooppalaisessa keittiössä, erityisesti Ranskassa hauki on hyvin arvostettu kala. Se on monen kolmen tähden ravintolan ruokalistalla. On korkea aika, että hauki myös täällä Pohjolassa saa osakseen kaiken sen arvostuksen, jonka se ansaitsee, toteaa Kenneth Oker-Blom kirjansa loppukaneetissa."

http://www.loviisansanomat.net/paauutiset.php?id=2960

http://www.kalamies.com/foorumi/viewtopic.php?t=25962

http://www.kalamies.com/foorumi/viewtopic.php?t=26628

12

6545

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lienee syytä kertoa eräs Mannerheim-tarina, jossa Gustu oli saanut rintamalta lähetyksen haukia Mikkeliin, aikaa kului jolloin keittiö kyseli, että milloinka hauet olisi tarkoitus tarjoilla? Johon Gustun vastaus monokkeli silmässä kiiluen: "Enkö minä niistä kaloista ole jo lähettäjiä kiittänyt, pitääkö minun ne vielä syödäkin?"

      Vähän mannerheiminlinjalla olen tässä haukiasiassa - vaikka ranskalaiset haukea arvostavatkin ruokakalana, saattaa se johtua siitä, että joissain paikoin Ranskaa on muuta kalaa ylen heikosti saatavilla. Ja hauki isona kalana on täyttänyt perheen proteiintarvetta hyvin.

      No, kalapullissa menettelee, paljolla kermalla ja mausteilla.. jauhettuna eivät sadat piikit pistele ja muuten melko mauttomaan kalaan saadaan lisämakua.

      Ihmettelen miten hauesta saa 100 maukasta reseptiä?

      • Tulipa viestille otsikko, mutta sisällöntuottajani on vielä vähän kesälaitumilla.Anteeksi.
        Hauki on varsin ruotoinen kala ja erityisesti kaksihaaraiset pikkuruodot jäävät ilkeästi varomattoman kurkkuun kiinni. Niitähän on perinteisesti irroteltu näkki- tai ruisleivällä. Kelju tilanne yhtäkaikki.
        Näin aikoinani jossain ruotsalaisessa erälehdessä tarkasti kuvitetun ohjeen miten hauesta saa leikattua ruodottomia fileenosia.Kokonaisia ruodottomia fileitä siitä ei saa, mutta hyviä ruokapaloja kuitenkin.Harmi etten huomannut ottaa talteen. Toivottavasti kirjassa neuvotaan tämä taito.
        Itse grillaan kesähaukeni usein kokonaisina foliossa voimakassuolaisella voilla, valkosipulilla, sitruunalla ja yrteillä täytettynä. Ei ole kuivaksi nimetty.
        Kireitä siimoja kaikille kalamiehille ja -naisille.


      • K. Manner
        Parta-Arska kirjoitti:

        Tulipa viestille otsikko, mutta sisällöntuottajani on vielä vähän kesälaitumilla.Anteeksi.
        Hauki on varsin ruotoinen kala ja erityisesti kaksihaaraiset pikkuruodot jäävät ilkeästi varomattoman kurkkuun kiinni. Niitähän on perinteisesti irroteltu näkki- tai ruisleivällä. Kelju tilanne yhtäkaikki.
        Näin aikoinani jossain ruotsalaisessa erälehdessä tarkasti kuvitetun ohjeen miten hauesta saa leikattua ruodottomia fileenosia.Kokonaisia ruodottomia fileitä siitä ei saa, mutta hyviä ruokapaloja kuitenkin.Harmi etten huomannut ottaa talteen. Toivottavasti kirjassa neuvotaan tämä taito.
        Itse grillaan kesähaukeni usein kokonaisina foliossa voimakassuolaisella voilla, valkosipulilla, sitruunalla ja yrteillä täytettynä. Ei ole kuivaksi nimetty.
        Kireitä siimoja kaikille kalamiehille ja -naisille.

        Hauki antaa kokille haastetta. Kirjan tekijä on vuosikymmeniä perehtynyt aiheeseen. On siinä fileentekoon ohjeet myös.

        Haukia tulee niin paljon ja helposti, että siksikin on fiksua edes vähän perehtyä siihen.


      • haastetta...
        K. Manner kirjoitti:

        Hauki antaa kokille haastetta. Kirjan tekijä on vuosikymmeniä perehtynyt aiheeseen. On siinä fileentekoon ohjeet myös.

        Haukia tulee niin paljon ja helposti, että siksikin on fiksua edes vähän perehtyä siihen.

        Kaikissa hyvissä haukiresepteissä sanotaan että tee näin niin ei maistu enää yhtään hauelle... niin oliko se sittenkään niin hyvä kala, ite heitän ne lokeille jos siikaverkkoihini tarttuvat, niitä on jo aivan liikaa!!!


      • Sven Laakso
        K. Manner kirjoitti:

        Hauki antaa kokille haastetta. Kirjan tekijä on vuosikymmeniä perehtynyt aiheeseen. On siinä fileentekoon ohjeet myös.

        Haukia tulee niin paljon ja helposti, että siksikin on fiksua edes vähän perehtyä siihen.

        Hauki on mainiota uppopaistettuna, vaikka jollain kiinalaisella reseptillä. Kovalihainen kala toimii.

        Hauki toimii myös intialaisissa pöperöissä garam masala kastikkeessa erittäin loistavasti.

        Ei mitään valittamista.


      • asdasdashdghfhfg
        Sven Laakso kirjoitti:

        Hauki on mainiota uppopaistettuna, vaikka jollain kiinalaisella reseptillä. Kovalihainen kala toimii.

        Hauki toimii myös intialaisissa pöperöissä garam masala kastikkeessa erittäin loistavasti.

        Ei mitään valittamista.

        Noissa on ideaa, taidan ens kerralla tehdä lihasta kuutioita ja friteerata.


    • namiskukkelis

      mikäli hauesta koitetaan herkkua saada. Minä aina jonkun hauen kesässä otan ylös asti, kun niitä tulee väkisinkin muun kalastuksen yhteydessä. Monella lailla on sitä sitten yritetty herkuksi loihtia. Huonot on taiat, koska tulokset ovat vaatimattomia. Mutta syömäkelpoista on saatu kun haukeen yhdistetään muu kala (kuha,ahven tai punalihainen) joukkoon. Onko se sitten enää hauen hyvyyttä kun esim. haukimureketainaan laitetaan 60% kirjolohta?
      Toinen tapa on kastikkeella maustaminen, esim. hyvä rapukastike antaa hauelle hyvän maun, ja taas tullaan tähän samaan, mikä se siinä hyvältä maistuu?
      Oikein yksinkertaisesti laitettunakin saa hyvää, kun leivittää korppujauhoissa ja paistaa runsaassa voissa, sekä maustaa sen vielä limellä, sipuliperunamuusin kanssa aivan erinomaista.
      Hauen oma maku kun on kovin vähäinen, niin tuskin ilman maustamista siitä kovin kummoista saakaan.

    • haukimies2

      Itse ainakin pidän hauen mausta ja lihan koostumuksesta. Huonoja puolia ovat tietenkin piikit ja vähärasvaisuus, mutta jo pelkkä voissa tai öljyssä ja suolalla ja pippurilla maustettu hauki on herkkua perunoiden kanssa.

    • lapin heppu

      Haukihan on ruokakalana suoraan herkullinen. Ainoa vika on siinä mistä hauki on pyydetty. Aikaisemmin etelä-suomessa asuessani en todellakaan ollut hauen ystävä mutta nyt lapissa asuvana hauki on aivan huippukala. Syykin on aika yksinkertainen. Tyypillinen etelä-suomalainen matala ja rehevä järvi pilaa kalan maun, melkein kalan kuin kalan. Ja varsinkin lämpimän veden aikaan kalojen maku, siis muidenkin kuin hauen hauen, on lievästi sanoen järkyttävä! Eli suurin syy hauen aliarvostukseen on etelä-suomen saastuneiden ja pilattujen vesistöjen luoma.

      • Varmaan tässä on osasyyllinen tuo järvien rehevöityneisyys, mutta kyllä merihauenkin maku on useimmiten melko tympeä ja raaka - vaikka tietysti ovathan nekin saastuneita vesiä.


      • Vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Varmaan tässä on osasyyllinen tuo järvien rehevöityneisyys, mutta kyllä merihauenkin maku on useimmiten melko tympeä ja raaka - vaikka tietysti ovathan nekin saastuneita vesiä.

        Joko mudalle tai muuten huonolle. Toisaalta hauki on varsin mauton kalana, kuten seiti. Hyvin maustettuna saadaan mikä tahansa maistumaan, mutta maistuuko siinä enää se alkuperäinen raaka-aine?

        Veljeni kanssa aikoinaan pyydystelimme perämeren pohjukassa pieniä, alle kiloisia haukia iskukoukuilla ja uistimella. Tuo pieni hauki on maittavampi kuin iso ja sitä pientä tulikin julmasti. Äitimuori paistoi niistä ruisjauhoihin tai korppujauhoihin leivitettynä maukkaita paloja, meille kelpasivat vain pyrstön palat, koska niissä ei ollut ruotoja. Murekkeeseen hauki sopii mainiosti, etenkin jos sekaan jauhaa otain maukasta kalaa.
        Melko turhaa kirjoittaa kirjaa kalasta josta on syntynyt sananparsikin " Ei maistu puulle, eikä hauelle", eli kyseessä on mauton raaka-aine.


      • Vanha kokin veli
        Vanha kokki kirjoitti:

        Joko mudalle tai muuten huonolle. Toisaalta hauki on varsin mauton kalana, kuten seiti. Hyvin maustettuna saadaan mikä tahansa maistumaan, mutta maistuuko siinä enää se alkuperäinen raaka-aine?

        Veljeni kanssa aikoinaan pyydystelimme perämeren pohjukassa pieniä, alle kiloisia haukia iskukoukuilla ja uistimella. Tuo pieni hauki on maittavampi kuin iso ja sitä pientä tulikin julmasti. Äitimuori paistoi niistä ruisjauhoihin tai korppujauhoihin leivitettynä maukkaita paloja, meille kelpasivat vain pyrstön palat, koska niissä ei ollut ruotoja. Murekkeeseen hauki sopii mainiosti, etenkin jos sekaan jauhaa otain maukasta kalaa.
        Melko turhaa kirjoittaa kirjaa kalasta josta on syntynyt sananparsikin " Ei maistu puulle, eikä hauelle", eli kyseessä on mauton raaka-aine.

        Tai siis tarkalleen ottaen minähän niitä haukia narrasin kun sinä makasit veneen toisessa päässä kirkasta viinaa kitkoen ja sammumispisteessä nuokkuen! Olithan siihenkin aikaan jo kovan luokan viiniveikko!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      104
      1831
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      15
      1601
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      144
      1589
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      103
      1539
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      80
      1447
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      119
      1259
    7. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      281
      1236
    8. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      24
      1090
    9. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      1081
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      38
      1032
    Aihe