Hei!
Kysymykseni liittyy hedelmiin, alkoholiin ja Itävaltaan.
Tämän syksyn päärynäsadosta tuntuisi tulevan runsas. Hedelmät eivät ainakaan vielä ole kovin makeita, mutta toivon mukaan maku kehittyy lisää ennen poiminta-aikaa. Päähäni pälkähti ajatus, että päärynöistä voisi tehdä yhdessä alkoholin ja sokerin kanssa säilykettä.
Olen törmännyt itävaltalaisessa keittiössä säilykkeisiin, lasipurkkeihin, joissa on ollut erilaisia hedelmiä sokerin (sokeriliemen) ja alkoholin seoksessa. Kuukausia purkissa tekeytyneet hedelmänpalat ovat imeneet itseensä sokeria ja alkoholia, ja toisaalta purkissa oleva alkoholi on saanut makua.
Olettaakseni Itävallassa on käytetty moisten hedelmäsäilykkeiden valmistamiseen tummaa tai vaaleaa rommia, joskus esimerkiksi brandyä. Suomalaiseksi alkoholivaihtoehdoksi voisin kuvitella esimerkiksi Jaloviinan.
Kuukausimääriä muhineesta säilykkeestä saadaan loistavia jälkiruokia. Hedelmänpaloja voidaan tarjoilla esimerkiksi vaniljajäätelön ja tykötarpeiden kanssa. Hedelmänpaloja voidaan käyttää myös leivonnassa. Säilöntäpurkin tyhjennyttyä hedelmänpaloista jäljelle jää makea/makeahko hedelmäinen alkoholin ja sokeriliemen sekoitus, jota voitaneen käyttää esimerkiksi jälkiruokakastikkeena tai nauttia sellaisenaan liköörin tapaan.
Sitten kysymykseen. Onko moinen hedelmien (esim. omenat, päärynät, luumut, aprikoosit) säilöntämenetelmä tuttu kenellekään tällä palstalla? Jos on, löytyykö joltakulta reseptiä/reseptejä hedelmäsäilykkeen valmistamiseen? Esimerkiksi sokerin, veden ja alkoholin suhteet olisi hyvä tietää edes suuntaa antavasti. Valmistusmenetelmän oletan olevan samankaltaisen kuin perinteisessä hedelmäkompotissa.
Kiitän jo etukäteen mahdollisesta avusta.
Ystävällisesti, Poromies
Päärynöitä rommi-sokeriliemessä.
Poromies
4
1457
Vastaukset
- rumtopf
http://www.stockmann.fi/portal/fi/herkku/reseptit_ja_menyyt/reseptit/jalkiruoat/jalkiruoat/rumtopf/
Ruukun valmistuksen voi aloittaa jo kesällä ja jatkaa ihan satokauden loppuun asti.- Poromies
Kiitos molemmille linkin lähettäneille! Juuri tällaisia etsiskelinkin. Hakusanalla "Rumtopf" täytyy haeskella saksankielisiltä sivuilta muitakin, alkuperäisiä, reseptejä.
Ystävällisesti,
Poromies
- tuttu on
Sen kun tunget viinapulloon mitä haluat ja se maustaa viinan.
Kahvinpavut ovat yksi hyvä idea.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692653
- 622592
- 681772
- 241597
- 201520
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91460- 151372
- 381223
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81187- 251096