Moikka vaan...
Eli avokkini kanssa ajattelimme valmistaa kotiviiniä mutta liiemmin kokemusta ei siitä ole.
Antakaapa vinkkejä!!!
Meillä omasta puutarhasta löytyy omenoita, riikunoita ja hieman luumuja. Voisimmeko näistä saada jonkinlaista viiniä aikaiseksi???
Kertokaapa hyvät ihmiset neuvoja meille jotta saisimme suunmukaisen juoman aikaiseksi.
Miten niitten prosenttejen kanssa eli millaiset prossat olisi hyvät? Tarkoitan jotta makukin pysyisi vielä hyvänä?
Kiitos jo etukäteen!!!
Kotiviini Riikunasta ja Omenasta???
3
878
Vastaukset
- onnistuu
Meillä vanhukset ovat tehneet kotiviinejä useanakin vuonna. Omenasta tulee hyvää (ehkä 12-14 -prosenttista). Lisukkeena oli luumua yks vuosi, mutta sen sivumausta ei oikein tykätty. Pihlajanmarjaa on ollut usein, ilmeisesti joku kaupan valmis systeemi, mutta siinäkin aika voimakas aromi, syytä käyttää kohtuudella. Kaupoista saa valmiita viinipakkauksia, joissa mittarit käymisen seuraamiseen, ainetta sakanpoistoon jne.
Tuossa alempana olen vannonut omenan nimeen ja vannon edelleenkin. Yleinen sääntö on mielestäni se, että aineet saavat olla pikemminkin hapokkaita kuin liian makeita - silloin lopputulos on viinimäisempää eikä kiljua. Omenassa riittää kyllä sokeria riittävästi antamaan tuon 11-13 prosenttia alkoholia, mikä on sopiva määrä ja viini onnistuu lähes aina jollain tavalla.
Happonsa vuoksi pihlajanmarjat ovat hyviä maunantajia, mutta vain maunantajia ja niitähän voi tähän aikaan vuotta kerätä suoraan puusta tarvittavan määrän - pari kourallista satsia kohti. Ei niistä sellaisenaan kannata ryhtyä viiniä tekemään mielestäni.
Luumuista tehdään maailmalla pikemminkin viinaa ja erityisesti luumujen murskatuista kivistä - ei kai niinkään hedelmistä pelkästään. Ja tisleethän ovat meillä privaateille kielllettyjä.
Kaupoista saa muitakin kuivattuja hedelmiä - selja sopii mielestäni omenan kanssa oikein hyvin, samoin kaikki se minkä muutenkin ruoanlaitossa katsoo sopivan omenan kanssa: kaneli, vanilja...
Vähän tanniinia saa juomaan tammenlastuilla - vai lieneekö vain luulottelua.
Omenaviini täytyy kirkastaa hyvin, pullottaa kauniisti, tehdä kunnon omat etiketit ja kapselit, antaa tekeytyä pari kuukautta, jäähdyttää ennen tarjoilua kunnolla ja avata ennen lasiin kaatoa varttia aiemmin.
Eri omenalaaduista tulee erilaista viiniä ja eri vuosina on erilainen sato kuten oikeassakin viininviljelyssä - siinä sen hauskuus.
Hyvää siitä tulee.
- jsp
Ite aloitin viinin teon runsas vuosi sitten ja silloin haettiin netistä tietoa ja muutamalta kaverilta joilla oli aikaisempaa kokemusta. Ei viinin teko ole niin vaikeaa kuin aluksi luulee. Noudattaa pakkauksen ohjeita ja marjat tai omenat, mitä nyt käyttääkään, Täytyy olla ensiluokkaisia. Myös puhtaus kaikkien tarvikkeiden kanssa on tärkeää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742892
- 642753
- 681812
- 241647
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171639- 201590
- 191478
- 481287
- 381263
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91249