- "Mersu tai Fiat lähtee tallista joka päivä.", niin arvioi omaa osakesijoittajan tilannettaan kristillisdemokraattien kansanedustaja Bjarne Kallis äskettäin julkisuudessa. Kun tämä menettämisillä herkuttelu näkyy olevan suurta muotia mediassa tänä aikana, niin ehkä on kohdallaan mainita pitkän aikavälin ulottuvuuden näkökulma.
Kun mitä ilmeisimmin pörssikurssit taas aikanaan ja todennäköisesti viimeistään ensi vuoden aikana osoittavat nousua enemmän tai ainakin jossain määrin, niin pääseekö parlamentaarikko Kallis siinä vaiheessa iltapäivälehtien sivuille kertomaan, että Mersu tai Fiat palaa takaisin talliin joka päivä visiteerattuaan pörssilaman laaksossa?
Kysymys on teoreettisista mersuista ja fiateista eli vähän samasta asiasta kuin on ilmakitara. Jos ja kun osakesijoittaja ei myy osakkeitaan, vaikka niitten arvo laskukonjunktuurin aikana alenee, niin ei osakesijoittaja todellisuudessa menetä konkreettisesti mitään osakkeitaan. Ja kun noususuhdanteen tullessa osakkeitten arvot palautuvat, niin ei osakesijoittaja saa silloinkaan itselleen muuta konkreettista kuin hyvän olon tunteen järkevyydestään eli mielenrauhan siitä, ettei lähtenyt myymään osakkeitaan halvalla ja kenties tappiolla huonona aikana.
Muistamme, mitenkä 1980-luvun lopulla silloisen kasvusuhdanteen lumoihin hurahtaneet neropatit kuvittelivat, että laskusuhdanteitten aika olisi ollut tyystin ohitse ja olisimme siirtyneet pysyväisen kasvun aikakauteen.Toisinajattelijoita ja talouselämän vaihteluista muistuttaneita suorastaan ivattiin ja pikattiin menneisyyden fossiileina, joilla ei olisi enää paikkaa uudessa uljaassa rahavallan maailmassa. Meillä Suomessa muistutus konjunktuurien vaihtelumahdolllisuuksien realisoitumisesta tuli hyvin äkkiä ja kantapään tasolla.
Nyt tänä ajankohtana on puolestaan tilaisuus sortua semmoiseen virhepäättelyyn, että tämä kansainvälisen ulottuvuuden laajuinen taloudellinen ahdinko olisi luonteeltaan pysyväistä laatua. Totta kai ja toivottavasti jotain muuttumista syntyy. Olisi myönteistä, jos kansantalouksien tilaan suuresti vaikuttavat valtiojohtajat ja budjettipoliitikot alkaisivat suhtautua kriittisesti friedmanilaiseen uusliberalistiseen talousasenteeseen, joka on nyt vienyt globaalin talouden umpikujaan. Ei tämänkään nykytilanteen tarvitse jäädä pysyväiseksi.
Suhdanteet vaihtelevat
6
334
Vastaukset
- MikaKotikoski
on näinä aikoina erittäin häilyvä käsite enkä lähtisi kuuluttamaan pitkäkestoista, terveeseen talouskehitykseen perustuvaa nousu pörsseihin ihan heti...
Kirjoitat
"taas aikanaan ja todennäköisesti viimeistään ensi vuoden aikana osoittavat nousua ..."
Siis... Mitkä ovat mielestäsi ne syyt joilla perustein noin kannattaa kirjoittaa?
Oman näkemykseni mukaan talouden makrotekijät ovat harvinaisen pahasti vinoutuneet tällä hetkellä eikä yksinkertaista lääkettä nopean luottamuksen palauttamiseksi tunnu löytyvän oikein mistään. - hellanlettas...
Osakkeiden hinta muodostuu tulevaisuuden tuotto-odotuksista. Jos tuotot laskevat rajusti laskevat osakkeiden hinnat vastaavasti.
Kun osingot tipahtavat aiemmasta 5 prosentista alle 1 prosenttiin, on siinä aikamoinen ansainnin menetys.
No nyt sellainen asia, että jos olisi myynyt ajoissa, ja sitten ostanut uudelleen alemmilta tasoilta, voisi osakkeiden tuotto olla uuteen ostohintaan nähden edelleen tuo sama 5 prosenttia. Plus tulevien vuosien ennakoitu arvonnousu. Kansainvälisen talouskriisin tarkasteluun on meillä Suomessa kuulunut meidän oman taloutemme varsin oivallisen vakauden ja jatkuvuuden painottaminen. Kun kokonaisuudesta ruoditaan pois muutamien suurfirmojen hölmöilyt ja toisaalta pikkupikavippeihin sortuneitten kansalaisten erehtymiset, niin kaiken kaikkiaan meidän kansantaloutemme tila on kelvollisella mallilla.
Vakaan ja hyvin hoidetun talouden elementtejä on myös muualla ja myös niissä kansantalouksissa, joita meneillään oleva kriisi koskettaa meitä pahemmin. Todennäköisesti kohtuullisuus ja säästäväisyys palaavat ansaitsemaansa arvoon kansainvälisessä mittakaavassa globaaleina hyveinä. Mitä laajemmin niin tapahtuu, sitä parempi koko globaalin taloudellisen vuorovaikutuksen kannalta. Mahtaisiko kerskakulutuksen ihannoimisen aika vähitellen jäädä menneisyyteen?
Hyväkuntoiset pärjäävät myös tämmöisinä aikoina, jolloin huonosti asiansa hoitaneet joutuvat vaikeuksiin ja jopa konkurssiin. Tilanne tuottaa muutoksen, jossa hyväkuntoiset ostavat konkurssipesät halvalla itselleen.
Kenties USA on löytänyt imperialismilleen ulommaiset rajat, joitten ylitse ryntääminen asevoimin on eräs keskeinen syy nykyiseen globaaliin talouskriisiin. Vaikka USA:n rooli suhteellisesti hiukan supistuisikin, niin sehän on vain hyvä asia. Maailmalla on uusia harteikkaita toimijoita ja lisää nousee kaiken aikaa. Monitoimijainen maailmantalous on pelkästään eduksi ja niin on myös meille suomalaisille.Jatkan vielä lyhyesti ja yritän hahmotella suhdanteen parempaan suuntaan kääntymisen mahdollisuutta siis jo ensi vuoden aikana.
USA:n talous tulee kokemaan "rotaation" uuteen asentoon ja siinä kääntymisessä on liittovaltion päätöksillä olennainen merkitys eli presidentin vaihtuminen tulee vaikuttamaan myönteisesti.
Sinä TK luonnehdit omin sanoin, että George Soros on suursijoittaja ja humanistinen renesanssinero. Viittaat toisaalla Jani Hurmeen Taloussanomien arviointiin 01.05.08, jossa JH kirjoittaa: "Vaikka pankit ovat pahimmassa pinteessä sitten 1930-luvun, ei Soros kuitenkaan usko tämänkertaisen kriisin synnyttävän vastaavanlaista lamaa."
Toisaalta myös Soros puhuu kuplan puhkeamisesta. Käytännössähän juuri se kokemus koettelee erityisen pahasti Islantia parasta aikaa (lokakuun puoliväli 2008).
USA:n roolin vaikutus on näkynyt energian hinnassa varsinkin Irakin tapahtumien aiheuttamana heijastusvaikutuksena. Kun Irakin olot tulevat rauhoittumaan ainakin öljyn hintaan liittyvien vaikutuksien osalta, niin sitä kautta ensi vuoden aikana voimme hyvillä perusteilla ennakoida koko globaalin talouden vähitellen kehittyvän vakaantuvaan suuntaan. USA:n pakkoperääntyminen rauhoittaa myös globaalia taloutta.- juuri.niin
se olet sinä se.
- W.Leiriniekka
juuri.niin kirjoitti:
se olet sinä se.
Mahdollista on, että asiat menevät yhteen jos toiseenkin suuntaan. Entäpä jos sitten sattuisi tietenkin aivan vahingossa jostain ihmeen syystä käymään silleensä, että ensi vuoden aikana kansainvälinen taloustilanne rauhoittuisi ja vakaantuisi? Sanoisitko sinä siihen silloin, että kun maailmalla on kaikenmoista löpinää, niin ainahan sieltä joku höpötys sattuu osumaan niin kuin sokean kanan nokkasu. Odotamme kiinnostuksella tulevaisuutta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista1038202- 1105743
- 555191
- 2895186
- 783831
- 583021
- 662747
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222548Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292522- 452481