Lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikko lienevät ne tunnetuimmat laatikkoruoat, joita joulun perinteisiin yhdistetään ja vielä tuo perunalaatikko imellettynä.
Olen aina luullut kuuluvani johonkin vähemmistöön, joka ei näistä laatikoista välitä yhtään, mutta nyt elintarviketuottajatkin ovat saman asian havainneet (siis pääasiassa Saarioinen). He kertovat, että lähitulevaisuuden haasteena ovat nuoret aikuiset ja vanhenevat ihmiset (eläkeläiset). Eläkeläiset vielä pitävät em. ruokien perinteisistä mauista, mutta nuoremmille ne eivät enää kelpaa. Näitä kahta ryhmää yhdistää kuitenkin talouksien koko, joka on yleensä 1-2 henkilöä.
Mites on, onko joulu oikea joulu ilman näitä perinteisiä laatikoita?
Kuten jo mainitsin, minulle ne eivät kelpaa, vaan keskityn "raskaampien" ruokien nauttimiseen, kuten kinkku (tai paisti), erilaiset kalat ja mäti, sekä yleensä keitetyt perunat. Juomana olutta!
Vielä sen verran, ettei joulupöytäni merkittävästi eroa määrällisesti arkiruokapöydän koostumuksesta, vaan kaikkiea kohtuudella. Mites on muilla?
Joulu lähestyy
5
1055
Vastaukset
- joulutavat...
Kyllä ne vaan kulkee mukana. Meillä oli aina laatikkoruokia, kinkkua ja karjalanpaistia. Omassa huushollissa olen vähän keventänyt systeemiä ja painopiste on kala-alkupalojen puolella. Savustettua lohta, graavattua siikaa, maustesilakoita, katkarapuja. Niiden kanssa on omasta mökkimaasta poimittuja, aikanaan esikeitettyjä uusia perunoita. Pelkästään noilla pärjäisi, mutta perinteet velvoittavat.
Perunalaatikkoa teen pienen satsin, porkkanalaatikon ostan valmiina, muista ei välitetä. Karjalanpaisti kuuluu joulupöytään myös ja sen nyt osaa idioottikin tehdä. Pieni satsi sitäkin. Sitten on pieni kinkku ja kalkkunaa, molemmat paistetaan itse.
Juomina meillä, pienellä aikuisporukalla on kalojen kanssa valkkari ja vesi. Pääruokien kanssa vettä, olutta tai punaviiniä.
Ennen ateriaa, usein haudoilla käynnin jälkeen juodaan kuumaa glögiä.- Annahan sitten
Oikea karjalanpaisti resepti?
- "idiootti"
Annahan sitten kirjoitti:
Oikea karjalanpaisti resepti?
Googlestahan noita näyttää löytyvän vaikka millä mitalla, joten katso halutessasi myös sieltä.
Itse ostan nautaa ja sikaa, jotka pilkon pieniksi kuutioiksi. En ruskista, mutta huuhdon lihat kuitenkin ennen uuniin laittoa. Annostus ihan oman mielen mukaan, minkä suuruisen paistin haluaa. Lihat siis uuniin ja saavat ruskistua kovemmalla, n. 200 asteisella lämmöllä ilman kantta. Minulla käytössä lasipata. Ennen uuniin laittamista mukaan suolaa ja maustepippureita. Sipulin laitan joskus kokonaisena, useimmiten jauheena. Pari laakerinlehteä. Kun lihat ovat ruskistuneet, kansi päälle ja paisti saa hautua 2-3 tuntia.
Jotkut laittavat mukaan lanttua tai porkkanaa, mutta meillä on menty ihan perus lihalinjalla. Kotoani opittu resepti, joka on helppo. Siitä saa vapaasti olla eri mieltä, mutta tämmöseen olen oppinut ja toimii.
En kauheasti tykännyt tosta otsikostasi. Oma heittoni tarkoitti yksinomaan sitä, että karjalanpaisti ei ole mikään taitolaji, pidän sitä yhtenä helpoimmista liharuuan valmistusmuodoista. Mutta googlettamalla "karjalanpaisti" löydät varmasti niitä sofistikoituneempia valmistustapoja niiltä, jotka eivät ole "idiootteja".
Oikein hyvää joulua sinulle. - Karjalanpaisti
"idiootti" kirjoitti:
Googlestahan noita näyttää löytyvän vaikka millä mitalla, joten katso halutessasi myös sieltä.
Itse ostan nautaa ja sikaa, jotka pilkon pieniksi kuutioiksi. En ruskista, mutta huuhdon lihat kuitenkin ennen uuniin laittoa. Annostus ihan oman mielen mukaan, minkä suuruisen paistin haluaa. Lihat siis uuniin ja saavat ruskistua kovemmalla, n. 200 asteisella lämmöllä ilman kantta. Minulla käytössä lasipata. Ennen uuniin laittamista mukaan suolaa ja maustepippureita. Sipulin laitan joskus kokonaisena, useimmiten jauheena. Pari laakerinlehteä. Kun lihat ovat ruskistuneet, kansi päälle ja paisti saa hautua 2-3 tuntia.
Jotkut laittavat mukaan lanttua tai porkkanaa, mutta meillä on menty ihan perus lihalinjalla. Kotoani opittu resepti, joka on helppo. Siitä saa vapaasti olla eri mieltä, mutta tämmöseen olen oppinut ja toimii.
En kauheasti tykännyt tosta otsikostasi. Oma heittoni tarkoitti yksinomaan sitä, että karjalanpaisti ei ole mikään taitolaji, pidän sitä yhtenä helpoimmista liharuuan valmistusmuodoista. Mutta googlettamalla "karjalanpaisti" löydät varmasti niitä sofistikoituneempia valmistustapoja niiltä, jotka eivät ole "idiootteja".
Oikein hyvää joulua sinulle.Siten, että pnet saman verran seuraavia lihoja leikattuna kanamunan kokoisiksi paloiksi.
Sian lapaa, tai etuselkää (luineen)
Naudan etuselkää tai lapaa -"-
Lampaan etuselkää tai lapaa -"-
Maustepippuria ja suolaa
Vettä
Siinä sinulle kaikki mitä tarvitset HYVÄÄN karjalanpaistiin.
" Vot. Näihä miun emoinki tekkiit lihapottii muinoi meil karjalas"!
- kotikokkikolmonen
Kyllä joulu olisi joulu ilmankin, mutta kun hyvin tekevät pöydäsä kauppansa niin tulee tehtyä. Niitähän voi vähän tuunata kanssa, lisätä vaikka chiliä tai inkivääriä tai currya, jos enemmän potkua kaipaa. Ja tähteitä jos jää niin pakastaa ja syö vaikka läskisoosin kanssa myöhemmin talvella.
Tässä jotain kymmenen vuotta sitten kerrottiin jostain suomalaisten ruokien maistatuksesta Japanissa, porkkanalaatikosta oli kuulemma tykätty. Se oli kyllä varmaan riisiporkkanalootaa. Itse teen joulupöytään riisittömän version suunnilleen lanttulaatikon reseptillä.
Ja minun ohjeitten mukaan tehtynä nuo ei ole mitään kevyttä kasvisruokaa; kermaa ja voita on mukana kunnolla...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 742932
- 652783
- 681822
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171669- 241657
- 201600
- 221533
- 481297
- 381263
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91259